Hyppää pääsisältöön

Kandit: Henna Hartikainen - toimelias ja täsmällinen savolainen

Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi
Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi Kuva: Laura Pohjavirta kandi

Henna Hartikainen

  • 24 vuotta
  • Oulu
  • kesätyöpaikka Iisalmi

Miksi hakeuduit opiskelmaan hammaslääkärin ammattiin?
Ihmisen anatomia on aina kiehtonut minua. Lukiossa olin jo tehnyt suunnitelmat muille aloille hakemiseksi, kun sitten abikeväänä sain ajatuksen hakea hammaslääkikseen. Pääsykokeeseen valmistautuminen oli vaativaa, sillä en ollut opiskellut kokeessa vaadittavaa fysiikkaa, mutta kevään aherrus kannatti ja ovet hammaslääkikseen aukesivat.

Pääsykokeeseen valmistautuminen oli vaativaa, sillä en ollut opiskellut kokeessa vaadittavaa fysiikkaa.

Mikä tuntui kandikesän aikana lääkärin työssä vaikeimmalta?
Lääkärin työssä haastavaa on joskus kiireisessä aikataulussa pysyminen. Tärkeää on myös pystyä nopeaan ajatteluun ja toimintavalmiuteen usein yllättävissäkin tilanteissa, joita päivystystyö tuo tullessaan.

Mitä tv-sarjan kuvauksista jäi erityisesti mieleen?
Kävin kandikesäni alussa vuodeosastolla hoitamassa potilasta pelkällä "retkivarustuksella". Sellaiseen tilanteeseen en uskonut päätyväni. Myös potilaiden kiitokset jäivät lämpiminä mieleen.

Millaisia ominaisuuksia hyvältä hammaslääkäriltä vaaditaan?
Hyvän lääkärin tulee olla empaattinen, kuunteleva ja valmis kohtaamaan eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat potilaat kunkin vaatimalla yksilöllisellä tavalla. Hammasläääkärin työssä myös näppäryys ja hyvät kädentaidot korostuvat.

Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi
Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi Kuva: yle / Maarit Lehtonen kiipeily kiipeilyseinä kandit
Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi
Henna Hartikainen, hammaslääketieteen kandi knadi

Missä erityisesti haluat kehittyä työssäsi?
Hammaslääkäri ei ole ikinä "valmis" vaan aina tulee pysyä ajan hermolla ja päivittää tietämystään alan lehdistä. Iäkkäiden ja monisairaiden potilaiden hoito on osa-alue, johon muun muassa perehdymme tarkemmin viimeisenä kouluvuotenamme.

Onko oma erikoistumisalasi jo selvillä?
Olen tyytyväinen hammaslääkärin monipuoliseen työnkuvaan, jossa ilman erikoistumistakin voi suuntautua hoitamaan tietynlaisia potilaita muita enemmän. En ole vielä miettinyt mahdollista erikoistumisalaa.

Millaisia terveisiä lähetät lääkärin ammatista haaveileville?
Hakekaa rohkeasti hammaslääkikseen omasta opiskelutaustasta riippumatta, kaikki on mahdollista, kun oma motivaatio on kohdillaan. Etsikää tietoa yliopiston ja hammaslääketieteen kiltojen sivuilta, niin saatte kattavan käsityksen hammaslääkärin työnkuvasta. Voitte myös pyytää hampaan opiskelijaa vieraaksi koulullenne kertomaan opiskelusta. Tsemppiä pääsykokeisiin, sinä pystyt siihen!

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!