Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Kilpailussa soittaminenkin on pääosin odottamisen taidetta

Yoshida Minami on todella kova harjoittelemaan.
Minami Yoshida on toisen vuoden musiikkilukion opiskelija, joka asettui nyt tiiviisti ruoholahtelaisiin harjoitteluluokkiin. Yoshida Minami on todella kova harjoittelemaan. Kuva: Sandra Saulo/YLE yoshida minami

Alkuerävaihe päättyi keskiviikkoon, jonka lopuksi tuomaristo ilmoitti välierään selvinneet. Suomalaisista jatkavat Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka. Tenttasimme päivän tunnelmia ja arvioita Tero Latvalalta, lähetysikkunan viulisteilta sekä pianisti Sonja Fräkiltä.

Pekko Pulakka ja Sara Etelävuori jatkoon.
Välierässä soittavat Pekko Pulakka (pe klo 10) ja Sara Etelävuori (la klo 18). Pekko Pulakka ja Sara Etelävuori jatkoon. Kuva: Sandra Saulo/YLE jean sibelius -viulukilpailu 2015

Raaka karsintatulos laittoi 20 viulistia (ks. lista alhaalla) valmistautumaan kuumeisesti tulevaan ja loput 19 viulistia hiljalleen kotiin. Torstaina koittaa kuitenkin yhteinen Sibelius-turistipäivä Ainolassa. Pelin henki oli muutenkin kaikille selvä ja sama. Kisajärjestelyjen alaisina osanottajat joutuvat elämään annettujen aikataulujen kanssa. Tästä johtuen kukin heistä vietti alkuviikon päivät omalla tavallaan.

Yksi suosii rupattelua konservatoriolla tuttavien kanssa, toiset saavat suomalaisilta majoittajilta vinkkejä ajanviettoon. Tapahtumapaikan käytäviä reunustaa harjoitteluhuoneiden rivi, josta on kolmen päivän ajan kantautunut määrätietoista viulukakofoniaa ja ovien tasaista kolahtelua.

Miten Helsingin koleus otti vastaan 35 kansainvälistä kilpailijaa?

Maanantain etujoukoissa esiintynyt Seiji Okamoto tervehti Twitter-seuraajiaan tiistaina: "Tänään on hyvä sää! Kylmää ja lunta maassa, mutta kunhan aurinko on ylhäällä." Kaamosmaisen valoisaa iloa riitti ruhtinaalliset kuusi tuntia.

Viulistikandidaattien tasapuolinen kohtelu on sittenkin kulissia. Ensimmäinen kilpailija Katerina Nazarova sai odotella keskiviikon korutonta julkistushetkeä 60 tuntia kauemmin kuin päätöserän tusinan viimeinen eli Morizono Yasuka. Japanin kollega kuuli sunnuntaina puoliltapäivin oman esiintymisaikansa aivan kuten kaikki muutkin. Sitten hän odotti yli kolme vuorokautta päästäkseen lavalle. Melko välittömästi tämän perään oli tuomion julistuksen aika.

Kouliintuneet taiturit eivät kuitenkaan turhia valittele. Keskiviikkona esiintynyt Sibelius-kilvan konkari Bomsori Kim ei koe viettävänsä kisassa lainkaan vapaa-aikaa. Lepääminen onkin hänelle vain soittamisen kääntöpuoli, jota tarvitaan uuden treenihetken virkeään aloittamiseen.

Jean Sibelius -viulukilpailun tuomarit Cho-Liang Lin ja Sung-Ju Lee.
Tuomarit Cho-Liang Lin ja Sung-Ju Lee ottivat rennon selfien. Jean Sibelius -viulukilpailun tuomarit Cho-Liang Lin ja Sung-Ju Lee. Kuva: Seija Askolin jean sibelius -viulukilpailu 2015

Tiistaina esiintynyt 17-vuotias Minami Yoshida on ensimmäistä kertaa Euroopassa. Hän tunsi muista kisaajista entuudestaan Suho Ryosuken. Japanissa lähellä Kiotoa sijaitsevan musiikkilukion kaikki luokkatoverit seuraavat Yoshidan mukaan tiiviisti hänen edesottamuksiaan.

"Luokanopettajani ensin suuttui lähdöstäni, mutta antoi onneksi luvan ja lopulta kannustikin. Osallistumisen idea tuli viuluopettajaltani."

Japanissa Yoshida on esittänyt Sibeliuksen konserton orkesterin edessä kolmesti. Musiikkipainotteinen lukio mahdollistaa kuuden tunnin päivittäisen ajan, jonka nuori nainen jakaa muutamaan lyhyempään soittojaksoon. Nyt Helsingissä hän harjoittelee, lepäilee omakotitalon majoituksessa ja käy välillä ulkona juoksemassa.

Asiantuntija Tero Latvalan poiminnat

viulutaiteilija Tero Latvala
Tero Latvala. viulutaiteilija Tero Latvala Kuva: Yle/Johanna Kannasmaa tero latvala

Tiistai säilyi Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtorin merkinnöissä yleistasoltaan parhaana alkueräpäivänä. Keskiviikon tasainen kattaus johti kolmen nimen alleviivaamiseen.

Kerson Leong (CAN): "Seisahduttavat hetket Mozartissa ja Bachissa. Loi kokonaispaketin soinnista, fraaseista ja ylipäätään kuuntelemisesta. Bartók sisälsi turhia halpoja keinoja yleisön viihdyttämiseksi. Souvenirissa soittimen g-kieli todella lauloi."

Christel Lee (USA): "Bartók-vedossa erittäin hienoa oli pitkien äänten laadusta huolehtiminen. Tuolla tavalla eripituisten äänten suhde punoo yhteen koko rakennetta. Sibeliuksessa hän tempaisi hienot tummat sävyt laatusoittimestaan. Bach oli aika totista ja tanssillisuuden suhteen vajaata."

Mayumi Kanagawa (USA): "Hän oli Bartókin vapaan balladimaisessa tulkinnassa parhaimmillaan. Kaipasin lisää leikkimielisyyttä Mozartiin. Bachissa rubatosoitto jakoi varmasti tuomariston mielipiteet."

Kerson Leong Sibelius-viulukilpailussa 2015
Kerson Leong. Kerson Leong Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli kerson leong
Christel Lee Sibelius-viulukilpailussa 2015
Christel Lee. Christel Lee Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli christel lee
Mayumi Kanawaga Sibelius-viulukilpailussa 2015
Mayumi Kanagawa. Mayumi Kanawaga Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli mayumi kanagawa

Katso kaikki esitykset kolmannelta alkueräpäivältä.

Seitsenkertainen Mozart-korvamato ei häiritse Sonja Fräkiä

Myös kisapianistin kannalta tilanne oli keskiviikkona kutkuttavimmillaan. Sonja Fräkin viikonloppusuunnitelmat olivat aamulla vielä täysin auki. Kamaripianistille olennaista on sopeutua vaihtuviin musiikillisiin tilanteisiin ja myötäelää kisaajien tunnelmaa. Myös pienet kannustavat sanat sopivat lavalle astumisen hetkiin.

Sonja Fräki on yksi viulukilpailujen pianisteista.
Pianisti Sonja Fräki on samassa veneessä viulukilpailijoiden kanssa. Sonja Fräki on yksi viulukilpailujen pianisteista. Kuva: Sandra Saulo/YLE pianisti sonja fräki

Kilpailuohjelmisto on Fräkille arjesta tuttua. Viulistiyhteistyöhön profiloitunut muusikko työskentelee päivittäin kamari- ja soolopianistina sekä säestyksen opettajana.

"Omakin esiintyminen jännittää aina. Silloin tietää, että kaikki on hyvin. Tulosten julkistamisessa sitä kyllä toivoisi menestystä kaikille ja soittaisin mielelläni kaikkien kanssa."

"Olen tutkiskellut alkuerien kanssa limittäin myös tulevia välieräsonaatteja, jotka ovat kaikki kovin erilaisia kappaleita. Erityisen mieluista on Janáčekin viulusonaatin sävelkieli."

Pianistin ja viulistin yhteiset harjoitushetket ovat tiiviitä. Niissä pyritään mahdollisimman tehokkaaseen reagointiin ja kilpailijan toiveiden huomioimiseen. Fräki välttelee taiteellisen näkemyksen tuputtamista, koska viulistit ovat tehneet läpeensä pitkäjänteistä työtä teosten parissa.

Sonja Fräki on yksi viulukilpailujen pianisteista.
Sonja Fräki on yksi viulukilpailujen pianisteista. Kuva: Sandra Saulo/YLE pianisti sonja fräki
"Kilpailijat miettivät vielä viime hetkilläkin tulkinnallisia asioita. Parhaiten annan tukeni luovuttamalla heille päätösvallan. Mutta jos kysytään, kerron totta kai kappaleista mielipiteitäni."

Yleisö sai kuulla konservatorion salissa 39 versiota Mozartin C-duuri-Rondosta. Mitä seitsemän soittokerran pianisti ajattelee kenties uuvuttavasta toistamisesta?

"Teokseen on helppo suhtautua, koska Mozart on aina raikasta musiikkia."

Lopulta selvisi, että Fräki nousee lavalle lauantaina suosikki Janáčekin (Wang Xiao) sekä Mendelssohnin sonaatin (Sara Etelävuori) merkeissä. Toimittaja Riikka Holopaisen vlogi näyttää, kuinka Sonja Fräkin soitto sujui Violin Challenge -pelissä.

Chat-emäntien ja -isäntien koko alkuerävaiheen poiminnat

Sibelius-viulukilpailun 2015 nuoret chättiasiantuntijat Abel Puustinen, Essi Höglund ja Tami Pohjola.
Sibelius-viulukilpailun 2015 nuoret chättiasiantuntijat Abel Puustinen, Essi Höglund ja Tami Pohjola. Kuva: Yle/Laila Kangas abel puustinen

Essi Höglund

Emmanuel Tjeknavorian, Wang Xiao ja Diana Tishchenko. "Itävaltalaisella eri tunnelmien erittely oli parasta. Hän todella antoi kaikkensa."

Abel Puustinen

Kerson Leong ("kypsä esiintyjä ilman teknisiä rajoitteita"), Friederike Starkloff ("raikasta ja huoliteltua soittoa" ja Wang Xiao ("yksi sana riittää – suvereeni!").

Tami Pohjola

Wang Xiao ("mieletön kvaliteetti ja ääni", Minami Yoshida ("käsittämätön varmuus") ja Sarah Christian ("kypsää musisointia").

Välierät alkavat perjantaina klo 10. Lähetysikkuna aukeaa aina 10 minuuttia ennen soittoa. Esittäjäkohtainen ohjelma kestää korkeintaan 55 minuuttia.

Välieriin valitut aakkosjärjestyksessä: Sarah Christian (GER), Sara Etelävuori (FIN), Anna Göckel (FRA), Mayumi Kanagawa (USA), Bomsori Kim (KOR), Christel Lee (USA), Kerson Leong (CAN), Zeuy Victor Li (CHN), Richard Lin (USA/TPE), Kyung Ju Min (KOR), Pekko Pulakka (FIN), Fedor Rudin (FRA), Friederike Starkloff (GER), Elly Suh (USA), Stephen Tavani (USA), Diana Tishchenko (UKR), Emmanuel Tjeknavorian (AUT), Xiao Wang (CHN), Minami Yoshida (JPN) ja Nancy Zhou (USA).

Asiantuntija Tero Latvala summasi kolmannen päivän ja samalla koko välierät Helena Hannikaisen ja Lotta Emanuelssonin seurassa:

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.