Hyppää pääsisältöön

Mistä on äiti-look tehty? Eturepuista, patalapuista… ja armollisuudesta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7

Kun lapset astuvat elämään, moni asia muuttuu. Kuten esimerkiksi äidin ulkonäkö. Tätä mieltä oli iso osa Marja Hintikka Liven verkkosivulla olleeseen kyselyyn vastanneista naisista. ”Totaalinen rupsahdus”, eräs vastaajista kiteytti ulkonäössään tapahtuneen muutoksen.

Kun Marja Hintikka Live kysyi Miten lasten saaminen on vaikuttanut ulkonäköösi, selvästi eniten mainintoja saivat vatsanseudulla ja rinnoissa tapahtuneet "venähdykset". Eikä ihme, sillä raskaus vaikuttaa erityisesti näihin alueisiin. Ränsistyneitä osa-alueita löytyy silti kaikkialta – aina hiuksista jalkateriin saakka. Eräs kyselyyn vastannut äiti-ihminen muotoili tilanteensa sanoin: ”elähtänyt, kulahtanut, löysä kotiäiti”.

Niin paljon kuin erityisesti vatsan ja rintojen uusia ulottuvuuksia moitittiinkin, mukaan mahtui aimo annos (mustaa) huumoria. Vai miten se sanonta rakkaan lapsen monista nimistä menikään.

Vatsaa kuvattiin esimerkiksi näillä termeillä:

 • pelastusrengas
 • maharöllykkä
 • etureppu
 • mammamakkara
 • nahkavyölaukku
 • kestoraskausvatsa

Raskausarpien ulkonäkö puolestaan toi erään vastaajan mieleen tiikerin raatelut, toinen piti raatelijana alienia.

Myös rinnat olivat saaneet vastaajien mielissä monia lempinimiä:

 • lapaset
 • tissipussukat
 • tyhjät pussinluppanat
 • leilit
 • patalaput

Naiset kuvasivat rintojansa termeillä lässähtäneet, kutistuneet, lurpsahtaneet, laskeutuneet ja jopa pois sulaneet.

Useat kyselyyn vastanneet äidit kokivat, että suurin syy ulkonäön nahistumiseen piilee väsymyksessä. Ja väsyminen vie myös itsekurin. Toisaalta: kun elämässä on kiirettä ja tärkeämpääkin tekemistä, omaan ulkonäköön panostaminen ei myöskään tunnu tärkeältä.

Hiustenpesu ja -harjausvälit ovat pidentyneet, meikkiä en käytä kuin juhlissa (aikaisemmin joka päivä), mustia vaatteita käytän harvoin (puklut), juurikasvun ansiosta hiuksissa on ns. liukuvärjäys.

Omaan ulkonäköön (meikkaamiseen) ei ehdi panostaa... Riittää että on puhtaat hiukset/ ja vaatteet päällä itsellä.

Kaikki roikkuu, enkä ehdi meikata. Myös vaatteet ovat usein likaiset. Toisaalta lapset saavat hymyn kasvoille ja se on kauneinta mitä ihminen voi päällään kantaa.

Äitiys myös kaunistaa

Kaikki kyselyyn vastanneet eivät kokeneet, että ulkonäkö olisi muuttunut lasten myötä huonompaan suuntaan. Moni koki saaneensa raskauksien myötä habitukseensa paljon hyvää: hiukset olivat nyt tuuheammat, paino oli laskenut, kurveja oli tullut oikeisiin kohtiin. Myös sitä ajatusta vastustettiin, että äidin tulisi automaattisesti olla kulahtaneita.

Useampi vastaaja koki muuttuneensa äitiyden myötä tytöstä naiseksi.

Koen olevani (kaunis) nainen, en enää tyttö.

Olen muuttunut itsevarmemmaksi sekä olen ylpeä itsestäni. Olen oma itseni, äitiys ei ole koko minuus tyylissäni. Vastustan kovasti rönttäisiä verkkarimutseja. Meikkaan ja kiharran tukan joka päivä vaikka olisin vain lapsen kanssa kotona.

Toki joukosta löytyi myös niitä, joiden ulkonäköön raskaudet ja pikkulapsivuodet eivät olleet vaikuttaneet. Sekin tiedotettiin, että ulkonäkö muuttuu vanhetessa, oli lapsia tai ei.

Vaikka kaikki kehoon tulleet muutokset eivät välttämättä olekaan perinteisen kauneuskäsityksen mukaisia, moni koki raskauksien myötä tulleet ”maamerkit” positiivisina.

Vatsa täynnä raskausarpia mutta olen ylpeä niistä! Sekä tietty ei ole niin ulkonäkökeskeinen enään.

Yksi vastauksissa selvästi näkynyt elementti olikin armo.

Minusta on tullut armollisempi itseäni kohtaan. Tosin aluksi on täytynyt käydä aina pikku kriisi läpi ennen tätä. Minusta on tullut myös naisellisempi, koska lantioon on tullut muotoa.

Olen armollisempi kropalleni kuin ennen. Lisäksi ylpeä! Se on tehnyt tähän maailmaan kaksi lasta tyhjästä, vaalinut niitä 9kk ja synnyttänyt ilman mitään ulkopuolista puuttumista heidät, kauniisti, lempeästi. My body rocks!

Sitaatit on poimittu Marja Hintikka Liven sivulla olleesta kyselystä

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Heikki synnytyksen pyörteissä
Heikki synnytyksen pyörteissä Kuva: Yle/MHL heikki synnyttää
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.