Hyppää pääsisältöön

Pöllimiesten savotta Sompion Lapin aarniometsissä

Antero Ruuhosen ohjaamassa dokumentissa Savotta kurkistetaan Sompion Lapissa tapahtuvaan metsureiden työhön. Vuonna 1966 ilmestyneessä kuvauksessa katoavaa työläisperinnettä seurataan talvisella Savukosken savotalla, ennen kuin alueen valtasi Lokan tekoaltaan vesistö.

"Ihmiskäsi on koneiden voimalla tunkeutunut Sompion Lapin ikivanhoihin aarniometsiin", kuvaillaan ohjelman selostuksessa. Mekaniikka on helpottanut suuren savotan eli metsätyömaan käsittelyä, mutta samalla se on vähentänyt metsätöihin tarvittavaa ihmistyövoimaa. Dokumentissa pohditaan ihmistyövoiman asemaa metsätöissä sekä Sompion seudun metsureiden tulevaisuuden näkymiä.

On vain ajan kysymys, milloin ihminen ja eläin vaihdetaan näissä erämaissa kaikenosaviin ja -tietäviin koneisiin.

Perinteinen metsäsavotta oli aina 1960-luvulle asti merkittävä maaseudun työllistäjä, jossa metsäyritykset värväsivät työväkeä fyysiseen, runsaasti työvoimaa vaativaan metsätyöhön.

Entisajan metsämies sai ajan kanssa kuitenkin väistyä koneiden tieltä, kuten dokumentissa kerrotaan. "On vain ajan kysymys, milloin ihminen ja eläin vaihdetaan kaikenosaaviin ja -tietäviin koneisiin." Pokasahan tilalle oli tullut moottorisahat ja bensiinin katku.

Dokumentissa metsureiden toiminnan taustalle äänisuunnittelija Tapio Tuovinen on luonut paikoitellen futuristisen teollisen äänimaailman, joka ikäänkuin enteilee alan tulevaisuutta.

Taivaalta putoaa kuormaajan kourat kuin mekaanisen petolinnun kynnet.

"Kämpän, ruokaa ja löylyä se antaa. Loput mitä ihminen tarvitsee, saa kukin noukkia omin neuvoin", sanaillaan selostuksessa metsämiesten vapaa-ajan olosuhteista. Päivän puhteiden jälkeen työmiehet palaavat savottapirttiinsä, jossa tunnelma on rento ja hilpeä. Saunassa heiluu vihta, pirtin puolella isketään korttia pöytään, juodaan kahvia ja poltellaan tupakkia.

"Metsä on antanut viimeisen satonsa. Kuka sadon on korjannut? Suomalainen metsätyömies", tunnelmoidaan ohjelman lopussa.

Näytä kartalla (Google)

Lisää ohjelmasta

Kommentit