Hyppää pääsisältöön

Säveltäjänä Suomessa - Uljas Pulkkiksen puheenvuoro

Säveltäjä Uljas Pulkkis.
Säveltäjä Uljas Pulkkis. Kuva: Yle/Hedi Viisma uljas pulkkis

Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 25.11.2015 Helsingin konservatorion kahvilassa vuorossa oli säveltäjä Uljas Pulkkis.

Orkesterisäestyksellinen laulumusiikki - se on hienointa maailmassa!

Säveltäjällä on valittavanaan useita genrejä mihin säveltää. Sooloteos vaatii erilaisen lähestymistavan kuin kokoillan ooppera, ja teos amatöörikuorolle sävelletään eri tavalla kuin elektronisille soittimille. Säveltäjille valikoituu useimmiten vuosien saatossa päägenre johon he keskittyvät.

Soolo ja kamarimusiikkiteosten säveltäminen on houkuttelevaa, sillä niiden esittämiseen tarvitsee pienemmän koneiston kuin esimerkiksi orkesteriteoksiin. Taiteilija harvoin kuitenkaan ajattelee pragmaattisesti; sydän on aivoja vahvempi. Orkesteriteosten säveltäminen ja kuunteleminen tuottaakin sanoinkuvaamatonta nautintoa elämään. Vaikka orkesteriteos saisi vain yhden ainoan esityksen, on se säveltäjälle vaivan arvoista. Kun pääsee itse paikan päälle kuuntelemaan lähes sadan muusikon esittävän omaa musiikkiaan, unohtuvat kaikki ne yksinäiset kuukaudet jolloin teosta sävelsi.

Kantapöydän säveltäjävieras Helsingin konservatorion kahvilassa 25.11.2015 on Uljas Pulkkis, toimittajina Vesa Kytöoja ja Inari Tilli.
Kantapöydän säveltäjävieras Uljas Pulkkis Inari Tillin haastattelussa. Kantapöydän säveltäjävieras Helsingin konservatorion kahvilassa 25.11.2015 on Uljas Pulkkis, toimittajina Vesa Kytöoja ja Inari Tilli. Kuva: Yle/Hedi Viisma uljas pulkkis

Toinen tärkeä sävellysgenre on laulumusiikki. Mikään ei takaa niin suoraa vuorovaikutusta yleisön kanssa kuin ihmisääni. Klassisen koulutuksen saaneen laulajan instrumentti on yliluonnollisen upea; hengitystekniikka, äänen volyymi ja korkeat nuotit ovat jotain joka on tavallisen ihmisen ulottumattomissa. Taitava laulaja inspiroikin säveltäjää jopa enemmän kuin taitava instrumentalisti.

Musiikki jota itse arvostan eniten onkin orkesterisäestyksellinen laulumusiikki, ennen kaikkea ooppera. En ole vielä koko elämäni aikana törmännyt taidemuotoon joka olisi oopperamusiikkia vaikuttavampaa. Kuinka monta kertaa kirjaa lukiessa tai näytelmää katsoessa onkaan miettinyt miten ilmaista niitä tunteita joita sanat herättävät. Oopperassa tämä on mahdollista. Säveltäjä voi jatkaa siitä mihin sanat loppuvat ja musiikin avulla luoda elämyksen jonka salillinen kuulijoita muistaa lopun elämäänsä. Kun on kerran päässyt maistamaan tilannetta jossa omat sävelet saavat sadat ihmiset liikuttumaan kyyneliin, tekee mitä tahansa saadakseen kokea sen uudelleen, sillä se on hienointa maailmassa!

Uljas Pulkkis

#sibelius150 #ajassasoi

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.