Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sivuraiteilla pääkuva

Lähes jokaisessa haastattelussa tulee hetki, jolloin keskustelu ajautuu sivuraiteelle ja haastateltava alkaa puhua aiheen vierestä. Sivuraiteilla on Mervi Vuorelan toimittama juttusarja näistä hetkistä.

Sivuraiteilla: Läjä Äijälä hullujen huoneella

Läjä Äijälä
Läjä Äijälä Kuva: Video still, tv-ohjelma Popkult 2009. läjä äijälä

80-luvun alussa parikymppinen Veli-Matti ”Läjä” Äijälä hakeutui siviilipalvelukseen Keroputaan psykiatriseen sairaalaan. Se on Torniossa sijaitseva pieni poliklinikka, joka on saanut maailmanlaajuista tunnustusta humaanista hoitomallistaan. Malli perustuu avoimeen dialogiin ja siihen, että kuka tahansa voi saada hoitoa välittömästi. Hoitoon osallistuvat myös sairastuneen läheiset.

Äijälä sanoo tykästyneensä Keroputaaseen niin paljon, että jatkoi siellä työskentelyä myös sivaripestinsä päätyttyä. Samanaikaisesti hän hämmensi punkpiirejä hiljattain perustetun Terveet Kädet -yhtyeensä kanssa. Terveet Kädet soitti vihaista ja riisuttua hardcorea, ja sen sanoitukset käsittelivät muun muassa pissa- ja paskaleikkejä. Sanoituksista vastaavan Äijälän mukaan tekstien inspiraationa toimivat Keroputaan potilaat.

”Voin sanoa, että joka haluaa käydä tutkimassa sieluaan, niin käy kerran elämässään hullujenhuoneella hoitamassa”, Äijälä sanoo.

Samalla hän paljastaa eläytyneensä sielujen tutkimiseen niinkin paljon, että muut hoitajat erehtyivät kerran luulemaan häntä potilaaksi.

On vuosi 2008. Istun Äijälän kanssa eräässä helsinkiläisessä studiossa kuuntelemassa Apulannan Vauriot-singlen äänityksiä. Syy Äijälän paikallaoloon on se, että sinkun b-puolelta löytyy kaksi hänen sanoittamaansa kappaletta. Ne on nimetty hyvin läjämäisesti: Kumi, nahka, piiska ja Punainen helvetti.

Kesken äänitysten Äijälä keksii, että Kumi, nahka, piiska -kappale kaipaa ”vienoa naiskuiskausta”. Sen sanottuaan hänen katseensa kääntyy yllekirjoittaneeseen. Kieltäydyn jyrkästi, mutta vastarintani murretaan nopeasti.

Muutaman minuutin päästä seison äänityskopissa luurit korvillani. Lasin takana Äijälä antaa eläytymistä helpottavia ohjeita, kuten ”kuvittele olevasi pikkutyttö, jonka pikkuhousut on juuri varastettu”. Ok.

Äänitysten jälkeen Äijälä intoutuu kertomaan Keroputaa-kokemuksistaan. Aihe kiinnostaa etenkin Apulannan rumpalia Simo ”Sipe” Santapukkia, joka on diggaillut Terveitä Käsiä teinistä saakka.

”Nyt kun mainitsit asiasta, ymmärrän esimerkiksi Mustan jumalan tekstiä huomattavasti paremmin”, Santapukki sanoo.

Hän viittaa Terveiden Käsien Ääretön joulu -klassikolta (1982) löytyvään biisiin, jonka sanat menevät kokonaisuudessaan näin:

”Paha huutaa / kuolemaa
Musta valtias / kiduttaa
Verenpunaiset sielumme yhteen liitetään
Mustan jumalan valtakunta yhteen niitetään
Aivot palaa / tuskaa
Pahan silmä / pimentää”

Lisävalaistusta Terveiden Käsien teksteihin voi hakea alla olevasta klipistä.

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.