Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäytössä Katti Meun ensimmäinen sinkku: ”Jamie xx:n ja Kaija Koon rakkauslapsi”

Katti Meun soundi on kansainvälinen, mutta kieli suomi: englanti ei tuntunut tarpeeksi henkilökohtaiselta.

Akustinen kitara, tanssittava biitti, hieman salaperäiset lyriikat, visuaalisesti herkullinen mutta arvoituksellinen video. Näistä elementeistä koostuu Katti Meun Kädet ilmaan, joka nähdään ja kuullaan YleX:n Ensinäyttönä.

Katti Meu, oikealta nimeltään Katja-Maria Taavitsainen kertoo itse musiikinkuuntelijana liikkuvansa esimerkiksi Burialin, Jamie xx:n ja James Blaken sielunmaisemissa.

- Mutta sitten rakastan myös Katri Helenaa, Kaija Koota ja Eppu Normaalia. Ne on sellaiset Suomi-inspiraatiot.

Kädet ilmaan edustaakin Katti-Meun mukaan tyyliä, joka on Jamie xx:n ja Kaija Koon rakkauslapsi.

Kajaanilaislähtöisellä Taavitsaisella on vahva taiteellinen tausta: hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi ja tehnyt töitä muun muassa tanssijana ja koreografina. Musiikkikokemusta hänellä on punkin parista, mutta nyt hän julkaisee musiikkia ensimmäistä kertaa Katti Meu -alter egolla.

Vaikka Kädet ilmaan -biisissä voi kuulla kaikuja suomalaisesta poptraditiosta, soundi on kansainvälinen. Katti Meu kertookin, että hän pohti pitkään musiikin tekemistä englanniksi. Teksteihin ei kuitenkaan syntynyt toivotunlaista virtaa ja henkeä, kun niitä teki englanniksi.

- Viime talvena ajattelin, että en menetä mitään siinä, että kokeilen taas tehdä pitkästä aikaa suomen kielellä. Jotenkin teksteistä tulikin taas henkilökohtaisempia, kun niitä teki omalla äidinkielellä.

Kädet ilmaan kertoo Katti Meulle luovuttamisen hetkestä: siitä, miten kädet nostetaan ilmaan, kun mitään ei voi enää tehdä. Kun lopulta irrottaa otteensa, olokin muuttuu kevyemmäksi. Teksti pohtii myös hetkessä elämisen vaikeutta.

- Sen kanssa ihmiset painiskelevat koko elämänsä.

Videon Kädet ilmaan -biisiin on ohjannut Ezra Gould, joka on tehnyt videoita myös Paperi T:lle ja Graciakselle.