Hyppää pääsisältöön

Eeeemeliii! - näin vekaroita kuritetaan vanhoissa lastenkirjoissa

Marja Hintikka Live, jakso 8, kuritus
Penna Pupun isä antaa huutia pojalleen, joka eksyi Petteri-serkkunsa kanssa kissan kynsiin. Kuva peräisin Otavan julkaisemasta Petteri Kaniinin satumaailma -kirjasta (1998). Marja Hintikka Live, jakso 8, kuritus Kuva: Beatrix Potter jakso 8

Vanhempi saattaa kavahtaa väkivaltaa lasta enemmän. - Lapsen maailmassa paha saa palkkansa -ajattelu jyllää, kirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttunen sanoo.

Pasilan kirjaston tiskiltä myydään ei-oota. Lastenosaston hyllyltä ei nykypäivänä löydy kirjoja, joissa lasta kuritettaisiin. Pienen etsimisen jälkeen varastosta kuitenkin tärppää. Beatrix Potterin piirros lastaan piiskaavasta pupusta pysäyttää. Rankempaakin kuvitusta löytyy. Jörö-Jukan tarinoissa peukaloa imevältä Jaakko-pojalta leikataan rangaistukseksi sormet irti. Jörö-Jukka on 1800-luvulta, Potter viime vuosisadan alkupuolelta.

- Lastenkirjat heijastavat aina aikaansa. Kuritukseen liittyvä kuvasto on kadonnut, kun kasvatusasenteet ovat muuttuneet, sanoo lastenkirjallisuuden tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen.

Lastenkirjat eivät välttämättä heijasta juuri julkaisuajankohtanaan vallinneita arvoja.

- Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli –kirjat näkivät päivänvalon 1960-luvulla, mutta ne pohjautuvat paljon kirjailijan omaan lapsuuteen. Eemelin elämänpiiri ja siihen liittyvä kuritus ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta.

Uudemmissa lastenkirjoissa pahoinpitelyä esittäviä kuvia löytyy lähinnä brittiläisen Roal Dahlin teoksista. Heikkilä-Halttusen mukaan Dahlin kuvasto on linjassa teosten kuvaaman maailman kanssa.

- Dahlin kirjoissa kaikki on liioiteltua, tunteet ja hahmot. Kuritus menee ikään kuin makaaberin huumorin piikkiin. Lapsen tunnekehyksessä julma kuritus on helpompi ymmärtää, kun kaikki muukin Dahlin kirjoissa on niin ylivedettyä.

Kasvatuksesta viihteeksi

Heikkilä-Halttunen on lukenut omille lapsilleen kaikenlaisia lastenkirjoja, myös julmaa Jörö-Jukkaa. Kirjassa kolttosia tekevät lapset kokevat kovan kohtalon. Tulitikuilla leikkivä tyttö palaa poroksi ja koiraa härnäävä poika joutuu koiran raatelemaksi.

- Täytyy muistaa, että lapsen oikeustajuun kohtuuttomat seuraamukset sopivat. Paha saa palkkansa –ajattelu jyllää, vaikka pahantekijä olisikin lapsi, tutkija sanoo.

Lastenkirjallisuuden vapaana tutkijana ja kriitikkona työskentelevän Heikkilä-Halttusen mielestä lapsen kasvattaminen ei ole enää pitkään aikaan ollut lastenkirjallisuuden keskeisenä tavoitteena. Hän on havainnut, että monet viime vuosina ilmestyneet lastenkirjat kasvattavat nykyisin jopa ensi sijassa aikuista. Aikuinen huomaa lastenkirjaa ääneen lapselle lukiessaan omat ajatuspiintymänsä, havahtuu ymmärtämään lapsen ja aikuisen maailmojen erilleen ajautumisen tai vaikka tolkuttoman kiireen seuraukset omassa arjessaan.

– Kasvattavan agendan peittelemätön tarjoaminen nykylapselle on mielestäni lähinnä lapsen oman ymmärryksen aliarvioimista! Vielä sata vuotta sitten lastenkirjan tärkein tehtävä oli kasvattaa lapsia. Nykyään moni hyvä lastenkirja kasvattaa ja havahduttaa aikuista, Heikkilä-Halttunen sanoo.

kuritus
kuritus Kuva: Asmo Alho kuritus

Mika Waltarin riimittelemissä ja Asmo Alhon piirtämissä Kieku ja Kaiku -sarjakuvissa ei vitsaa säästelty. 1930-luvulla päinvalon nähneessä sarjakuvassa korostettiin opettavaiseen tyyliin hyviä käytöstapoja. Kuva on peräisin Otavan julkaisemasta Kieku ja Kaiku ja Possu Tulevat taas -kirjasta (2007).
kuritus
kuritus Kuva: Quentin Blake kuritus

Roald Dahlin (1916-1990) saduissa musta huumori kukkii. Matilda-lastenkirjassa luokkaa terrorisoi neiti Trunchbull-niminen rehtori, joka on kuvassa ottanut käsittelyyn kiltin Rupert-pojan. Quentin Blaken piirtämä kuva on peräisin WSOY:n julkaisemasta Matilda-kirjasta (2000)
kuritus
kuritus Kuva: Beatrix Potter kuritus

Englantilainen lastenkirjailija ja kuvittaja Beatrix Potter (1866-1943) tunnetaan inhimillisistä eläinhahmoistaan. Kuvassa Penna Pupun isä antaa huutia pojalleen, joka eksyi Petteri-serkkunsa kanssa kissan kynsiin. Kuva peräisin Otavan julkaisemasta Petteri Kaniinin satumaailma -kirjasta (1998).
kuritus
kuritus Kuva: Björn Berg kuritus

Astrid Lindgrenin (1907-2002) luoma Vaahteramäen Eemeli on vilkas pellavapäinen poika, joka joutuu monesti kahnauksiin aikuisten kanssa. Yleensä Eemeli passitetaan verstashuoneeseen miettimään kolttosiaan, mutta tällä kertaa Eemelin isä ottaa poikaa niskavilloista kiinni. Björn Bergin kuva on peräisin WSOY:n julkaisemasta Eemelin kootut metkut -kirjasta (1985).
kuritus
kuritus Kuva: Carl Barks kuritus

Aku Ankan luonnetta ei tarvitse suomalaiselle lukijalle selittää. Lyhytpinnaisen kasvattajan on nähty jahtaavan veljenpoikiaan monesti vitsa kädessä etenkin vanhemmissa tarinoissa.Varsinaista lasten kurittamista ei Aku Ankka -sarjakuvissa kuitenkaan ole esitetty. Carl Barksin piirtämä kuva on peräisin SanomaMagazinesin julkaisemasta Kolme rohkeaa miestä -kirjasta (2007).
kuritus
kuritus Kuva: Wilhelm Busch kuritus

Saksalainen kirjailija ja piirtäjä Wilhelm Busch (1832-1908) tunnetaan parhaiten hänen luomistaan Maks ja Morits pojanviikareista. Kuvassa Lippi ja Lappi -nimiset hahmot saavat piiskaa opettajalta virnisteltyään kansankynttilän neuvoilla. Tarina julkaistiin alunperin 1882. Kuva peräisin Otavan julkaisemasta Maks ja Morits ja muita kertomuksia -kirjasta (1989).
Kuritus
Kuritus Kuva: Heinrich Hoffmann kuritus

Saksalaisen lääkärin Heinrich Hoffmanin (1809-1894) julkaisema Jörö-Jukka lienee yksi 1800-luvun tunnetuimmista lasten kuvakirjoista. Opettavaiset tarinat ovat usein varsin brutaaleja. Näissä kuvissa Jaakko-pojalta leikataan sormet irti rangaistukseksi peukalon imemisestä. Kuvat peräisin Gummeruksen julkaisemasta Jörö-Jukka eli iloisia juttuja ja hullunkurisia kuvia -kirjasta (2001).
kuritus
kuritus Kuva: Heinrich Hoffmann kuritus
Kuritus
Kuritus Kuva: Wilhelm Busch kuritus

Wilhelm Buschin kuvakertomus Maks ja Morits ilmestyi saksaksi vuonna 1865. Suomeksi ilkikuristen poikien seikkailuista päästiin nauttimaan vuonna 1918. Tässä kolmen kuvan sarjassa pojat ovat menneet tahallaan rikkomaan myllärin viljasäkit - rangaistukseksi mylläri paiskaa pojat myllyn syövereihin. Kuvat peräisin Otavan julkaisemasta Maks ja Morits ja muita kertomuksia -kirjasta (1989).
kuritus
kuritus Kuva: Wilhelm Busch kuritus
kuritus
kuritus Kuva: Wilhelm Busch kuritus

Edit: juttua on muutettu 27.1.
Korjauksen jälkeen kohta kuuluu: Lastenkirjallisuuden vapaana tutkijana ja kriitikkona työskentelevän Heikkilä-Halttusen mielestä lapsen kasvattaminen ei ole enää pitkään aikaan ollut lastenkirjallisuuden keskeisenä tavoitteena. Hän on havainnut, että monet viime vuosina ilmestyneet lastenkirjat kasvattavat nykyisin jopa ensi sijassa aikuista. Aikuinen huomaa lastenkirjaa ääneen lapselle lukiessaan omat ajatuspiintymänsä, havahtuu ymmärtämään lapsen ja aikuisen maailmojen erilleen ajautumisen tai vaikka tolkuttoman kiireen seuraukset omassa arjessaan.

– Kasvattavan agendan peittelemätön tarjoaminen nykylapselle on mielestäni lähinnä lapsen oman ymmärryksen aliarvioimista! Vielä sata vuotta sitten lastenkirjan tärkein tehtävä oli kasvattaa lapsia. Nykyään moni hyvä lastenkirja kasvattaa ja havahduttaa aikuista, Heikkilä-Halttunen sanoo.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.