Hyppää pääsisältöön

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour.
A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. a girl walks home alone at night

Yksinäinen naisvampyyri skeittaa iranilaisen aavekaupungin Bad Cityn yössä, kylvää kuolemaa ja rakastuu. Ana Lily Amirpourin ylistetty, omaperäinen esikoisohjaus nähdään Teemalla 18.3. klo 22.50. Areenassa 14 päivää.

Elokuva A Girl Walks Home Alone at Night on ainutlaatuinen tapaus. Sen päähenkilö on aavemaisen teollisuuskaupungin yössä skeittaava, kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Se on amerikkalainen elokuva, mutta siinä puhutaan persiaa. Sen päähenkilö on kaduilla liukuessaan pukeutunut mustaan kaapuun eli tšadoriin. Tuo aavekaupunki on iranilainen Bad City.

Elokuva on mustavalkoinen. Se on kauhuelokuva, ja rakkauselokuva.

Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoisohjaus on 2010-luvun omaperäisimpiä elokuvia. Se tuo mieleen Jim Jarmuschin varhaistyöt, mutta kauhuromantiikan, cooliuden, haikeuden, punkin ja feminismin yhdistelmä on ehdottomasti Amirpourin omaa tyyliä.

Omaperäinen ja upea on myös elokuvan soundtrack: mukana on niin White Lies -yhtyeen jälkipunkkia kuin Federalen spagettiwesternmusiikkia. Hienoja löytöjä ovat iranilaiset kappaleet Radio Tehranista Dariushiin, teheranilaisen Kiosk-yhtyeen tarttuva Yarom bia ehkä ylimpänä.

A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste. A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Elokuvan juliste. a girl walks home alone at night

Elokuvan nimi on kuin kummitustarinan tai urbaanin legendan aloitus. Tyttö kävelee yöllä yksin kotiin. Muunnetaan vähän: vampyyrityttö skeittaa yöllä yksin kotiin. Kauhun, yksinäisyyden, mahdottoman rakkauden ja öisten kaupunkikuvien lisäksi mukana on muun muassa huumekauppaa, paritusta, diskoilua ja kissa.

A Girl Walks Home Alone at Night sai Teeman elokuvafestivaalilla 2015 tv-ensi-iltansa. Se oli aiemmin nähty Suomessa vain Season Film Festivalilla keväällä 2015.

 • A Girl Walks Home Alone at Night. USA 2014. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Pääosissa Sheila Vand, Arash Marandi, Dominic Rains, Marshall Manesh, Mozhan Marnò.

Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmisto, aikataulut, esittelyt ja Areena-linkit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema