Hyppää pääsisältöön

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour.
A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. a girl walks home alone at night

Yksinäinen naisvampyyri skeittaa iranilaisen aavekaupungin Bad Cityn yössä, kylvää kuolemaa ja rakastuu.

Elokuva A Girl Walks Home Alone at Night on ainutlaatuinen tapaus. Sen päähenkilö on aavemaisen teollisuuskaupungin yössä skeittaava, kasaridiskoa kuunteleva yksinäinen vampyyrityttö. Se on amerikkalainen elokuva, mutta siinä puhutaan persiaa. Sen päähenkilö on kaduilla liukuessaan pukeutunut mustaan kaapuun eli tšadoriin. Tuo aavekaupunki on iranilainen Bad City.

Elokuva on mustavalkoinen. Se on kauhuelokuva, ja rakkauselokuva.

Ana Lily Amirpourin tunnelmallinen esikoisohjaus on 2010-luvun omaperäisimpiä elokuvia. Se tuo mieleen Jim Jarmuschin varhaistyöt, mutta kauhuromantiikan, cooliuden, haikeuden, punkin ja feminismin yhdistelmä on ehdottomasti Amirpourin omaa tyyliä.

Omaperäinen ja upea on myös elokuvan soundtrack: mukana on niin White Lies -yhtyeen jälkipunkkia kuin Federalen spagettiwesternmusiikkia. Hienoja löytöjä ovat iranilaiset kappaleet Radio Tehranista Dariushiin, teheranilaisen Kiosk-yhtyeen tarttuva Yarom bia ehkä ylimpänä.

A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste. A Girl Walks Home Alone at Night. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Elokuvan juliste. a girl walks home alone at night

Elokuvan nimi on kuin kummitustarinan tai urbaanin legendan aloitus. Tyttö kävelee yöllä yksin kotiin. Muunnetaan vähän: vampyyrityttö skeittaa yöllä yksin kotiin. Kauhun, yksinäisyyden, mahdottoman rakkauden ja öisten kaupunkikuvien lisäksi mukana on muun muassa huumekauppaa, paritusta, diskoilua ja kissa.

A Girl Walks Home Alone at Night sai Teeman elokuvafestivaalilla 2015 tv-ensi-iltansa. Se oli aiemmin nähty Suomessa vain Season Film Festivalilla keväällä 2015.

  • A Girl Walks Home Alone at Night. USA 2014. Ohjaus Ana Lily Amirpour. Pääosissa Sheila Vand, Arash Marandi, Dominic Rains, Marshall Manesh, Mozhan Marnò.

Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmisto, aikataulut, esittelyt ja Areena-linkit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa