Korkealla soiva huilu kuljettaa usein melodiaa. Orkesteriteoksissa huilua korkeammalle kirjoitetaan vain pikkolon osuus. RSO:n huilisti Hanna-Kaarina Heikinheimo kertoo soittimistaan, jotka ovat huilu ja pikkolo.
Huilu
Tiesitkö tämän?
Orkesterissa soitettavaa huilua kutsutaan myös poikkihuiluksi, koska sitä soitetaan vaakasuorassa asennossa eli poikittain. Huilu on tärkeä soitin niin sinfonia-, kamari- kuin puhallinorkestereissakin.
Poikkihuilua soitettiin Aasiassa jo 800 eaa., jolloin niitä käytettiin ilmeisesti merkinantovälineinä. Ensimmäiset poikkihuilut oli veistetty puusta tai luusta, nyt tarjolla on metallisia - jopa kultaisia - huiluja.
Pikkolo
Tiesitkö tämän?
Jotkut orkesterimuusikot käyttävät korvatulppia. Ei siksi että vieruskaveri soittaa väärin, vaan koska joitakin soittimia soitetaan aivan korvan vieressä kuten pikkoloa.
Vaskipuhaltimissa on luonnostaan voimakas ääni ja lyömäsoittajat altistuvat äkillisille koville äänille. Orkesterin soittaessa forte fortissimo (erittäin voimakkaasti), äänenvoimakkuus saattaa hetkellisesti ylittää sata desibeliä - kuin katuporassa tai ärhäkkäässä moottoripyörässä.
Minun soittimeni
RSO:n huilisti Hanna-Kaarina Heikinheimo kertoo, miksi valitsi soittimekseen huilun.