Hyppää pääsisältöön

Jääkärit – viestejä myrskyn silmästä

Jääkärit, yle tv1
Dokumentissa Johannes Holopainen (vas.), Elias Gould ja Kalle Lamberg tulkitsevat nuorten miesten päiväkirjoja 100 vuoden takaa. Jääkärit, yle tv1 jääkärit

TV1 torstaina 29.11.2018 klo 19.00 - 20.00
Katsottavissa Areenassa

"Erinäiset miehet, jotka parakkikaduilla näkyivät, vaikuttivat vangeilta paakarilakit päässä."

Pari tuhatta suomalaista miestä hakeutui Saksaan sotilaskoulutukseen vuosina 1915 - 1918. Heidän aikomuksenaan oli tarvittaessa nousta kapinaan ja irrottaa Suomi Venäjän keisarikunnasta.

Jääkärit-dokumentti keskittyy näiden nuorten miesten kohtaloihin. Mitä miehet kokivat Saksan armeijan matkassa?

Miesten päiväkirjamerkintöjä tulkitsee kolme näyttelijää Elias Gould, Johannes Holopainen ja Kalle Lamberg.

Seikkailunhalu ja isänmaallinen tahto kohtasivat karun preussilaisen kurin niin kasarmeissa kuin Saksan itärintamalla.

"Tuikeakatseinen, pitkäviiksinen aliupseeri kunkin kohdalla muljautti silmiään ja tällä eleellä suoritti kaikki sellaiset mittaukset, joihin Suomessa räätälissä käydessämme olimme tottuneet."

Viestejä myrskyn silmästä

Mitä alokas ajatteli loputtomista harjoituksista, kun kotimaasta tihkui vain vähän tietoja ja nekin huolestuttavia? Mitä jääkäri mietti taistellessaan Venäjää vastaan, kun tykit moukaroivat asemia? Monelle sodan julmuuden näkeminen oli kova kokemus.

"Tykkituli, joka jatkui vilkkaana koko päivän, on nyt lakannut. Sääsket ovat suurena vaivana täällä, ne ovat varsinkin viime päivinä huomattavasti lisääntyneet ja tunkevat sisälle asuntoihin, ettei tahdo voida nukkua öisin."

Muistiinpanot ovat viestejä myrskyn silmästä ajalta, kun jääkärit ajattelivat tulevansa Suomeen vapauttamaan maata Venäjästä. Dokumentti loppuu päivään 25.2.1918, kun jääkärien pääjoukko saapui Suomeen, jossa olikin sisällissota.

"Tänään täytän minä 26 vuotta. Ilma sumuinen ja raskas, satanut koko päivän."

Jääkärit-dokumentin on tuottanut Erkko Lyytinen ja ohjannut Atro Lahtela. Tuotanto: Yle, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.