Hyppää pääsisältöön

Maailmankaikkeuden arvokkain aine. Avaruusromua 29.11.2015

hiekka-aavikko, erämaa, autiomaa
hiekka-aavikko, erämaa, autiomaa Kuva: YLE Kuvapalvelu autiomaa

Se on rohto, joka parantaa sairauksia, pidentää elinikää ja laajentaa henkisiä kykyjä. Jatkuvasti nautittuna se antaa kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Rohto on hallusinogeeni. Se tuottaa euforisen olon, mutta samalla se on voimakkaasti addiktoiva. Rohtoa tekevät Arrakis-planeetan hiekkaerämään syvyyksissä elävät valtavat hiekkamadot. Rohdon avulla on mahdollista matkustaa nopeasti tähtien välillä. Sanotaan, että se joka hallitsee tätä melanssi-nimistä (alkukielellä melange) rohtoa, hallitsee koko maailmankaikkeutta.

Näin ainakin Frank Herbertin Dyyni-romaanien maailmassa.

Ensimmäinen Dyyni-romaani ilmestyi vuonna 1965, puoli vuosisataa sitten, ja sen jälkeen Dyynin galaktisesta imperiumista on tullut eräs tieteiskirjallisuuden tunnetuimmista maailmoista. Eikä Dyynin historia ole mikään pikku juttu. Dyyni-kirjojen tapahtumat kattavat kaikkiaan noin 30 tuhannen vuoden ajanjakson.

Frank Herbert ja David Lynch haastattelussa vuonna 1983:

Vuonna 1976 25-vuotias ranskalainen Richard Pinhas touhuaa kotistudiossaan Pariisissa. Hän tekee ensimmäistä sooloalbumiaan Chronolyse, joka on kunnianosoitus Frank Herbertin Dyyni-kirjoille ja niiden kuvaamalle maailmalle. Pinhas on tunnettu kotimaassaan. Hän on maankuulu rockmuusikko, maineikkaan progressiivisen Heldon-yhtyeen johtohahmo.

Ensimmäisellä omalla levyllään Richard Pinhas käyttää instrumenttinaan alansa klassikkoa, suurta modulaarista Moog-syntesoijaa (Big Moog P3). Tuolla koneella hän haluaa luoda musiikkia Dyynin mielikuvitukselliseen maailmankaikkeuteen.

Kone on analoginen, ja hyvä niin, sillä kaikki ajattelevat koneet eli tietokoneet on kielletty Dyynin maailmassa. Koneet ovat sallittuja vain, jos ne eivät jäljittele ihmisen mieltä.

Chronolyse julkaistiin aikoinaan ainoastaan Ranskassa, ja ehkä siksi siitä ei tullut kovin tunnettua levyä. Myöhemmin maine on kasvanut. Nyt levy on julkaistu uudelleen ja alkuperäiseen malliin tietysti myös vinyylinä.

Richard Pinhasin innostus science fictioniin ei ollut mikään uusi asia. Jo vuonna 1974 hän oli valmistunut Sorbonnen yliopistosta, opiskeltuaan filosofiaa ja tehtyään lopputyönsä tietysti tieteiskirjallisuudesta. Joten oli oikeastaan aika luontevaa ja jopa odotettavaa, että kun Pinhas ryhtyi sooloalbumin tekoon, aiheena oli Dyyni.

Dyynistä sanotaan, että se on eräs varhaisimmista scifi-romaaneista, joissa teknisten ja tieteellisten ideoiden lisäksi on hyvin toimiva juoni ja vahvat henkilöhahmot. Ja Dyynissä tekniikka ei ole pääosassa, vaan ihmiset.

Galaktisen imperiumin rakenteen sanotaan muistuttavan muinaista Roomaa, kuten myös keskiajan feodaaliyhteiskuntia. Maailmassa on uskontoa, parapsykologiaa ja mystiikkaa. Ihmiset ovat tärkeitä. Historia on tärkeää. Dyynissä koneet eivät tiedä asioita, vaan ihmiset.

Modulaarinen ja analoginen Serge-syntesoija ei ehkä ole yhtä kuuluisa kuin Moog, mutta niin ikään tärkeä soitin. Se on eräs elektronisen musiikin klassisista soittimista. Tuota laitetta ovat käyttäneet esimerkiksi Tonto’s Expanding Head Band, Michael Stearns ja Kevin Braheny. Soittokuntoisia Serge-laitteita on edelleen olemassa ja eräs niistä on Santiagossa Chilessä, muusikko ja säveltäjä Mika Martinin käytössä. Martini tekee musiikkiaan taiteilijanimellä Frank Benkho. Hän sanoo tekevänsä musiikkia siksi, että se on eräs hänen elämänsä perusasioista. Musiikin tekeminen ja musiikin kuuleminen ovat tärkeitä, hän sanoo. Kaikkein tärkeintä on nauttia siitä, mitä kuulee. Hänen albumillaan The Revelation According to Frank Benkho on mukana muiden muassa vanha analoginen modulaarinen Serge-syntesoija.

Vanhaan laitteistoon ja vuosikertatyyliin turvaudutaan myös Espanjassa. Kaksikko nimeltä Poligono Hindu Astral haluaa kertomansa mukaan herättää henkiin vanhan kunnon kosmisen musiikin, 1970-luvun alun malliin. Kaksikko puhuu Tangerine Dreamista, Klaus Schulzesta, Clusterista ja muista krautrockin ja kosmisen musiikin tekijöistä. Poligono Hindu Astral tekee nykyversiota saksalaisen kosmisen musiikin 1970-luvun perinteestä. Esikuvat ovat kyllä läsnä, mutta kuin kaleidoskoopin läpi katsottuna.

Tomek Mirt on puolalainen monitaiteilija: muusikko, suunnittelija, maalari, elektronisten soitinten rakentaja ja levymerkin vetäjä. Tässä kohden kiinnostavat eniten kaksi asiaa: muusikkous ja elektronisten soitinten rakentaminen.

Nimittäin Mirt on ollut mukana perustamassa modulaarisia syntesoijia valmistavaa yritystä. Tuo yritys, XAOC nimeltään, käyttää mainoslausetta Working Class Electronics ja ajatuksena on tarjota analogista elektroniikkaa, johon mahdollisimman monella alan harrastajalla olisi varaa.

En tiedä, voiko nykyään vielä puhua kilpailusta analogisten modulaaristen elementtien valmistamisessa, mutta miksi ei. Ainakin laitteiden tarjonta on nyt 2000-luvun aikana moninkertaistunut. Eräänä, ehkä voimakkaimpana syynä tähän on ollut niin kutsutun Eurorackin yleistyminen. Tämä Eurorack-systeemi on standardi, jonka mukaan lukuisat pienet laitevalmistajat valmistavat ja mitoittavat laitteensa.

Lyhyt johdatus aiheeseen - Eurorack:

Tätä nykyä markkinoilla on reilusti yli kolmetuhatta erilaista Eurorack-systeemin mukaista moduulia, ja lisää tulee markkinoille kaiken aikaa. Näistä tarjolla olevista moduuleista on mahdollista rakentaa haluamansa kaltainen analoginen syntesoija. Ainoana rajoituksena on tarkoitukseen käytettävissä oleva varallisuus.

Albumillaan Vanishing Land Mirt ilmoittaa soittimekseen ainoastaan Eurorack-syntesoijan, eli hän on tehnyt juuri näin: koonnut modulaarisista elementeistä itselleen soittimen, itsensä näköisen ja kuuloisen analogisen syntesoijan. Ja tietysti tehnyt sillä perinteen mukaan improvisoitua musiikkia.

AVARUUSROMUA 29.11.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
RICHARD PINHAS: Duncan Idaho (Chronolyse)
RICHARD PINHAS: Sur Le Theme De Bene Gesserit I (Chronolyse)
RICHARD PINHAS: Sur Le Theme De Bene Gesserit IV (Chronolyse)
RICHARD PINHAS: Sur Le Theme De Bene Gesserit VII (Chronolyse)
FRANK BENKHO: The Witness (The Revelation According to Frank Benkho)
FRANK BENKHO: Under the Sands of Pisagua (The Revelation According to Frank Benkho)
POLIGONO HINDU ASTRAL: Miles de Millones de Anos (00110010)
POLIGONO HINDU ASTRAL: Aguas Subterraneas (00110010)
POLIGONO HINDU ASTRAL: 51o18'15" (00110010)
MIRT: Afrikanische Völker (Vanishing Land)
MIRT: Fuck Modern Electronics (Vanishing Land)

BONUS! Tomek Mirt äänityskeikalla:

Kuuntele Avaruusromua Spotifyssa: