Hyppää pääsisältöön

Nuottiavaimet

Nuottiavain (g). Vain Orkesterikoneen käyttöön.
Nuottiavain (g). Vain Orkesterikoneen käyttöön. Kuva: Yle/ Tatu Tamminen orkesterikone

Kun musiikkia merkitään muistiin, nuottiavain kiinnittää sävelnimet soivaa musiikkia vastaaville paikoille. Nuottiavainta voidaan vaihtaa kesken kappaleen, jotta käytössä olevat sävelet osuisivat viivastoalueelle ja olisivat helppolukuisempia. Matalille soittimille on oma nuottiavain.

Nuottiavaimia. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi.
Neljä yleisintä nuottiavainta Nuottiavaimia. Vain Orkesterikoneessa käytettäväksi. Kuva: Yle/ Tatu Tamminen orkesterikone

Nuottikirjoituksen eli notaation avulla soittaja tai laulaja pystyy esittämään sellaista musiikkia, jota hän ei ole aiemmin välttämättä kuullut. Nuotit kirjoitetaan viidelle vaakaviivalle. Jos nuottiviivasto ei riitä sävelten merkintään, käytetään sen ylä- tai alapuolelle sijoitettuja apuviivoja.

Vaikka nuotin pää osoittaa sävelen suhteellisen korkeuden, siihen ei pystytä liittämään sävelnimeä ilman nuottiavainta eli klaavia. Sävelten paikat (joko viivalla tai välissä) määräytyvät suhteessa avaimen osoittaman yhden tietyn sävelen sijaintiin.

Nuottiavainten kolme tyyppiä ovat g-avain, c-avain ja f-avain. C-avaimia käytetään vähemmän. Niitä on olemassa neljä, joiden joukosta useimmin kirjoitetaan altto- ja tenoriavaimille.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

  Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

  Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.

 • Orkesterikone

  Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

  Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

 • Testaa musiikkitietämyksesi!

  Tiedätkö mitään musiikista? Testaa itsesi!

  Tämä lyhyt mutta totinen testi kertoo, kuinka paljon tiedät musiikista, musiikin teoriasta ja soittimista. Tuloksia saat paranneltua perehtymällä Orkesterikoneen sisältöön, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy sieltä!