Hyppää pääsisältöön

Partituuri

Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu
Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu. Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen radion sinfoniaorkesteri

Kapellimestari näkee partituurista, mitä orkesterin eri soittimet soittavat. Partituuriksi nimitetään vähintään kolmen nuottiviivaston yhdistelmänuottia.

Partituurissa olennaista on helppolukuisuus: soitinryhmillä on keskenään yhteiset tahtiviivat ja satunnaisesti muitakin yhteisiä merkkejä. Musiikkia voidaan hyvin merkitä niinkin, että samankaltaiset stemmat (yhden soittimen osuudet) yhdistetään tarvittaessa yhdelle viivastolle. Tätä kutsutaan divisikirjoitukseksi.

Kullervo-sinfonian partituurin ensimmäinen sivu.
Käsin kirjoitettu partituurisivu Kullervo-sinfonian partituurin ensimmäinen sivu. partituuri

Soitinten järjestys orkesteripartituurissa

 • Puupuhaltimet
 • Vaskipuhaltimet
 • Lyömäsoittimet
 • Harppu, piano, solisti(t), kuoro-osuus
 • Jousisoittimet

Transponointi tarkoittaa sävelkorkeuksien siirtämistä ylös- tai alaspäin. Transponoiville soittimille kirjoitetaan nuotit eri korkeudelle kuin mistä ne todellisuudessa soivat. Tämä johtuu erilaisista viretasoista soitinten muodostamien soitinperheiden sisällä. Esimerkiksi klarinetin kohdalla partituurin ensimmäisen sivun vasemmassa reunassa lukee "in B". Vertailu tehdään aina "in C" -periaatteeseen nähden. Tässä esimerkissä soitin soi kokosävelaskelta alempaa kuin mitä nuotissa lukee. Nuottiin merkitään d, jos tarvitaan soiva c.

Pianopartituuri eli pianovedos on pelkistetty versio orkesteripartituurista. Mukana ovat teoksen tärkeimmät melodia- ja harmonialinjat. Korrepetiittori eli harjoituspianisti käyttää orkesteri- tai kuoroteoksen pianopartituuria kuorojen tai tanssijaryhmien harjoittelutilanteissa. Ennen äänilevyjen ja äänentoistotekniikan yleistymistä pianopartituureilla oli suuri merkitys myös sinfonisten teosten tutustuttamistapana musiikin harrastustoiminnassa.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

  Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

  Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.

 • Orkesterikone

  Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

  Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

 • Testaa musiikkitietämyksesi!

  Tiedätkö mitään musiikista? Testaa itsesi!

  Tämä lyhyt mutta totinen testi kertoo, kuinka paljon tiedät musiikista, musiikin teoriasta ja soittimista. Tuloksia saat paranneltua perehtymällä Orkesterikoneen sisältöön, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy sieltä!