Hyppää pääsisältöön

Pohjoinen kamarikuoro raikkaana

Seitakuoro on Kadri Joametsin johtama rovaniemeläinen kamarikuoro, joka on perustettu vuonna 1961. Kuorossa laulaa kolmisenkymmentä kaikenikäistä naista ja miestä. Kuoron viides levy Kuvia pohjoisesta - Visions of the North sisältää teoksia kuoron pitkäaikaisesta ohjelmistosta.

Seitakuoron Visions of the North ´-levyn kansikuva.
Seitakuoron Visions of the North ´-levyn kansikuva. seitakuoro

Heikki Sarmannon sarjaa Pohjoisia kuvia kuoro on esittänyt vuodesta 1998 ja Kullervo Karjalaisen Syksyä sekä Erkki Apajalahden kappaletta Laulavat Lapinki lapset 70-luvulta lähtien. Levyllä kuullaan myös uudehko Kai Niemisen eteerinen sarja Unen Maasta…, Eino Kirvessalon Suvi veräjän suulla, jossa on vavahduttavan kauniit Einari Vuorelan sanat, ja Jukka Kankaisen Suvinen sarja, jonka Seitakuoro aikoinaan kantaesitti.

Pohjoisia kuvia -sarjan ensimmäiset osat on sävelletty Brooklynissa koti-ikävän kourissa. Eino Leinon sanat tunkeutuvat sydämeen ja tuovat yhdessä Auvo Sarmannon kauniiden sovitusten kanssa jokaisen sisäisen suomalaisen esiin. Seitakuoro vahvistaa tunnetta kauniilla tulkinnallaan.

Valtaosa levyn kappaleista lauletaan erinomaisen puhtaasti ja ne asettavat riman korkealle heti alussa. Kuorolle uudemmat kappaleet eivät kuitenkaan kuulosta aivan varmoilta eivätkä siten yllä samaan puhtauteen.

Diskanttiäänien nuorisokuoromaiseen soundiin toivoisi lisää syvyyttä ja varmuutta. Levyllä kuullaan vain muutamia sooloja ja herää ajatus siitä, että samaa sooloa kannattaisi olla laulamassa yksi tai kolme laulajaa, ei kahta. Jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota kuoronjohtajan ja laulajien väliseen yhteistyöhön, jotta hengityksien jälkeiset aloitukset olisivat aivan yhtäaikaisia.

Levy sekä alkaa että päättyy perinteisemmillä kappaleilla, ja uudet teokset on sijoitettu keskelle. Kuoron sointi säilyy läpi levyn raikkaana. Kuoro kykenee sekä riehakkaan räiskyviin että rauhallisen tyyniin tulkintoihin. Pianot ovat herkkiä mutta toisinaan arkoja ja fortet vahvoja sekä määrätietoisia. Basson matalat äänet soivat kauniisti ja tuntuvat olevan hyvin kohdallaan. Levyn esittelylehtiseen on kirjattu lauletut runot sekä suomeksi että englannin kielellä.

CD-levyä voi halutessaan kuunnella myös SACD-versiona. Silloin äänitykseen käytetyn Rovaniemen kirkon akustiikasta pääsee nauttimaan viiden kaiuttimen toistamana. Toistoa varten tarvitaan monikanavainen SACD-soitin ja kotiteatterilaitteet.

Saara Lampela

"Kuvia pohjoisesta". Sekakuoroteoksia, säv. Heikki Sarmanto, Jukka Kankainen, Kai Nieminen, Kullervo Karjalainen, Eino Kirvessalo ja Erkki Apajalahti. - Seitakuoro/Kadri Joamets. (Alba, NCD 52)

Kuuntele Uudet levyt 27.11.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Pala suosituinta Rahmaninovia

  Pala suosituinta Rahmaninovia

  Pianistileijona Jevgeni Subdin on vuosien varrella ahkeroinut konsertoinnin ohessa myös levytysten parissa. Erityisen hedelmällinen on ollut vuonna 2005 alkanut yhteistyö BIS-levy-yhtiön kanssa. Lähes yhtä pitkä on ollut Subdinin taival Sergei Rahmaninovin tuotannon tallentamisen kanssa.

 • Kahden pianon vilpittömiä fuusioita

  Kahden pianon vilpittömiä fuusioita

  Yli kymmenen vuoden ajan yhdessä musisoinut Duo Jatekok eli Nairi Badal ja Adélaïde Panaget on kiinnostava tuttavuus. Kaksikon toiselle julkaisulla Les Boys kuulostellaan kahden pianon voimin jazzin ja tuoreemman klassisen rajapintoja.

 • Daughertyn viihdyttävää konserttokerrontaa

  Daughertyn viihdyttävää konserttokerrontaa

  Michael Daugherty on tuotannossaan käynyt läpi kotimaansa viihdeteollisuudesta tuttuja henkilöitä, hahmoja, tapahtumia tai paikkoja. Joskus niiden ympärille luodaan kokonaisia teoksia, ja toisinaan ne ovat läsnä teosten tai niiden osien otsakkeissa. Usein nämä massoille tutut innoituksen kohteet ovat aikojen saatossa nousseet ikoniseen asemaan.

 • Azerbaidžanin suuri tuntematon

  Azerbaidžanin suuri tuntematon

  Entisistä Neuvostoliiton maista Azerbaidžanista, Georgiasta ja Armeniasta nousee silloin tällöin tuntemattomampia, mutta kiinnostavia säveltäjänimiä. Kapellimestari Dmitry Yablovsky jatkaa azerbaidžanilaisen säveltäjän Kara Karayevin (1918-1982) sinfonioiden levytyksiä. Aiemmin tallennettu kolmas sinfonia saa nyt jatkokseen ensimmäisen sinfonian.