Hyppää pääsisältöön

Poplaulaja Ronya vastustaa avoimesti parisuhdeväkivaltaa – ja kertoo siksi rajun tarinansa

Ronya on kokenut kovia ja haluaa auttaa muita.

Ronya

Eilen 25. marraskuuta vietettiin kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Siitä syystä laulaja Ronya rohkaistui ja kirjoitti Facebookiin pysäyttävän omakohtaisen tarinan parisuhdeväkivallasta.

- Olen halunnut pitkään puhua tästä asiasta, koska se voi auttaa ihmisiä, mutta siihen liittyy paljon häpeää. Tiedän, kuinka vaikeaa tilanteesta on lähteä. Halusin tuoda valoa tunnelin päähän, Ronya kommentoi YleX:lle.

”Haluan käyttää julkisuutta muuhunkin kuin selfieiden julkaisemiseen”

Ronyalle on tärkeää, että hän käyttää julkisuutta tärkeisiin asioihin.

- Se ei ole kiva aihe kenellekään, mutta siitä pitää puhua avoimesti. Olen haavoittuvaisena esimerkkinä että näin voi käydä, mutta siitä voi päästä myös pois. Haluan käyttää julkisuutta hyviin asioihin, enkä vain selfieiden julkaisemiseen.

Poppari toivoisi ihmisiltä ymmärrystä väkivallan uhreille. Vaikka järki sanoo, että vahingollisesta suhteesta pitäisi lähteä välittömästi, niin tunne ei ole aina samaa mieltä.

- Olisi tärkeää, ettei läheinen kysy, miksi sitten olet sen kanssa. Toivoisin laajempaa ymmärrystä ihmisiltä. Ei kannata tuomita tai painostaa jättämään kumppania mustavalkoisesti. Painostaminen voi johtaa siihen, ettei uhri uskalla kertoa enää ystävälle, mitä suhteessa tapahtuu.

Miten läheinen sitten voi auttaa?

- Pitää vain yrittää jaksaa kuunnella ja tukea. Se on tosi herkkä tilanne. Ihmisen pitää itse ymmärtää lähteä pois. Se suhde voi olla ikään kuin riippuvuus.

Ronya pääsi itse pois väkivaltaisesta suhteesta sen avulla, että tilanne riistäytyi täysin käsistä ja hänen oli pakko soittaa poliisit.

- Ajattelin, että tämä on ihan hullua. Se lähti käsistä ja heräsin siitä jutusta. Sen jälkeen oli vaikeaa pysyä erossa siitä ihmisestä, mutta onneksi perhe oli tukena. Se vaikutti paljon.

Ronyan Flame-biisi kertoo artistin rankoista kokemuksista.

- Se kertoo siitä tilanteesta, kun olin matkalla kotiin ja tiesin, että se tulee tapahtumaan taas. Tämä aihe ei saa olla tabu meidän yhteiskunnassa. Siitä pitää puhua, vaikka se ei ole kiva aihe.

Lue myös:

Ronya: Mulla oli tosi paha kasaripakkomielle jossain vaiheessa

Tässä ovat viikon parhaat biisit – mukana Ronya, Gasellit ja Weezer

Ronyan Tides on upea popalbumi - kuuntele levy