Hyppää pääsisältöön

Ruokaa tankkiin – palmuöljydieseliin liittyy monia eettisiä ongelmia

2000-luvulla palmuöljyä alettiin käyttää ruoantuotannon lisäksi myös biopolttoaineena. Suomalainen Neste Oil nousi yhdeksi maailman suurimmista palmusta tehdyn biodieselin tuottajista. Vuonna 2014 tehty Ulkolinja: Raakaa palmuöljyä kertoo palmuöljyn maailmanlaajuisessa tuotantoketjusssa olevan suuria ongelmia niin luonnon, ihmisoikeuksien kuin taloudenkin eettisten kysymysten näkökulmista.

2000-luvulla Euroopan unioni määräsi jäsenmaitaan nostamaan biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä. Suomalainen Neste Oil päätti pyrkiä markkinajohtajaksi uusiutuvalla dieselillään. Yhtiö rakensi suuret tuotantolaitokset Alankomaiden Rotterdamiin sekä Singaporeen. Biodieselin raaka-aineena Neste Oil alkoi käyttää palmuöljyä. Muita maailmalla käytettyjä biopolttoaineita ovat muun muassa rypsiöljydiesel sekä maissi-, sokerijuurikas- ja sokeriruokoetanolit.

Palmuöljyä saadaan palmuista, jotka kasvavat päiväntasaajan tienoilla. Suurimmat palmuöljyn tuottajamaat ovat Indonesia ja Malesia. Palmuplantaasit vievät pinta-alaa jatkuvasti pieneneviltä sademetsiltä. Palmuöljyä löytyy esimerkiksi lihapiirakoista ja useimmista kauneustuotteista.

Ulkolinjan ohjelmassa Raakaa palmuöljyä (2014) kerrotaan, että palmuöljyn tuotantoon liittyy niin sosiaalisia, ekologisia kuin taloudellisiakin ongelmia.

"Maakaappauksia, hiilidioksipäästöt lisääntyvät, biodiversiteetti häviää ja plantaaseilla on paljon työvoimaan liittyviä ongelmia", listaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala ohjelmassa. Hän myös kertoo, että palmuöljy-yritykset ovat jääneet kiinni aggressiivisesta verosuunnittelusta.

"Eli oikeastaan kaikki yritysvastuuseen liittyvät ongelmat liittyvät palmuöljyn tuotantoon." Vartialan mukaan suomalaiset käyttävät palmuöljyä enemmän kuin kahvia.

Raaka palmuöljy on likaista. Siinä on ihmisten verta.― Indonesialainen kyläpäällikkö Muhammad Rusdi Ulkolinjassa

Ohjelmassa kerrotaan, että Indonesiasta katoaa eniten metsää koko maailmassa. Siellä on myös lähes puolet maailman suosademetsistä. Palaessaan ne päästävät valtavat määrät kasvihuonekaasuja ilmakehään. Usein palmuplantaaseja varten poltetaan suuria määriä metsää. Tämä on ongelma luonnon monimuotoisuudelle. Kärsijöinä ovat paitsi kasvit, myös eläimet, kuten orangit ja norsut. Raakaa palmuöljyä -ohjelmassa tutustutaankin palmuplantaasien kurjaan puoleen juuri näiden kahden eläinlajin kautta.

Palmuyhtiöt ovat kaapanneet maita paikallisilta, ohjemassa kerrotaan. Usein kaappaukset yltyvät väkivaltaisiksi ja ihmisiä on ammuttu. Poliisit suojelevat yhtiöiden toimintaa.

"Kyse on rahasta. He maksava ja maksavat, että tapauksia ei tutkita", kertoi eräs indonesialainen, jonka kylän maat vietiin. Ongelmana Indonesiassa on, että maiden omistajuudesta ei välttämättä ole papereita, sillä niiden käyttö on periytynyt vuosisatojen ajan.

Neste Oil on kertonut, että sen palmuöljy tulee olemassaolevilta plantaaseilta, ja sen käyttämä palmuöljy on sataprosenttisesti sertifioitu. Yrityksen mukaan sen toiminta ei pienennä luonnon monimuotoisuutta. Yhtiö kuitenkin näkee ainakin osan palmuöljyyn liittyvistä ongelmista.

"Neste Oilin näkemys on, että [biopolttoaine-] toimialan olisi mahdollisimman pikaisesti pyrittävä pois elintarvikkeeksi kelpaavien raaka-aineiden käytöstä", kommentoi öljy-yhtiön johtaja Simo Honkanen Silminnäkijä: Tulenarka biodiesel -ohjelmassa (2008).

Neste Oil on myös kertonut, että sen tuottama biodiesel on toisen sukupolven biopolttoaine. Kriitikot eivät kuitenkaan ymmärrä mitä tällä termillä tarkoitetaan.

"Yksi vaatimus toisen sukupolven biopolttoaineille olisi, että se tuottaisi vähemmän päästöjä ja ongelmia kuin fossiiliset polttoaineet tai ensimmäisen sukupolven biodiesel. Tämä Neste Oilin palmuöljydiesel ei ole tällainen", väitti Greenpeacen Dan Helenius samassa Tulenarka biodiesel -ohjelmassa.

EU-komission oletusarvot biopolttoaineiden kasvihuonekaasupäästöistä.
EU-komission oletusarvot biopolttoaineiden kasvihuonekaasupäästöistä. Kuva: Yle kuvanauha biopolttoainetaulukko

MOT: Nesteen pulmaöljy -ohjelmassa vuodelta 2010 kerrotaan, että Nesteen tuottama palmuöljydiesel on tutkijoiden mukaan ympäristöeduiltaan kyseenalaista tai jopa haitallista. Myös EU-komissio on sitä mieltä, että palmuöljydiesel tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin moni muu biopolttoaine.

Neste Oil oli vielä tuolloin eri mieltä.

"Palmuöljy on erinoimainen raaka-aine tähän tarkoitukseen, koska päästövähenemät, joita voidaan saavuttaa, ovat paljon paremmat kuin monella muulla raaka-aineella", kertoi Neste Oilin varatoimitusjohtaja Jarmo Honkamaa MOT-ohjelmassa.

Vuonna 2015 Neste Oil kertoi pyrkivänsä aktiivisesti eroon palmuöljystä. Uusia raaka-aineita etsittiin esimerkiksi teurasjätteestä. Samana vuonna Neste Oil kertoi jäte- ja tähderaaka-aineiden muodostavan 75% yhtiön uusiutuvien raaka-aineiden käytöstä. Samana vuonna yhtiö kertoi lopettaneensa yhteistyön tämän artikkelin yhteydessä olevissa ohjelmissa mainitun IOI Groupin kanssa, kunnes työvoiman palkkaukseen liittyvät epäkohdat saadaan kuntoon.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

 • Suomalaisen miehen kärsimyksen tulkitsija, baritoni Jorma Hynninen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

  Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

 • Kummelin krapulamiesten ahavoituneet päät

  Puoliajalla kapakkaan ja tappiin asti.

  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.

 • Miten Ulrika Wilhelmina Johnsonista tuli Minna Canth?

  Minna Canth oli kirjailija, naisasianainen ja liikenainen.

  Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka omilla toimillaan ja kirjoituksillaan pyrki parantamaan köyhien, heikompiosaisten sekä tyttöjen ja naisten asemaa. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan ovat suomalaisen kirjallisuuden klassikoita. Canthin syntymäpäivä 19. maaliskuuta on tasa-arvon päivä ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2003 alkaen. Artikkeli koostuu Yleisradiossa esitetyistä ohjelmista sekä Minna Canthin kirjeistä ja lehtikirjoituksista, joita on julkaistu myös monissa teoksissa.