Hyppää pääsisältöön

Suhteelliset tempot

Analoginen metronomi.
Vanhan ajan metronomi on mekaaninen laite. Analoginen metronomi. metronomit,rytmiikka,tahtipuikko,sydämen syketiheys (syke)

Laajamuotoisissa musiikkiteoksissa, kuten sinfonioissa ja konsertoissa, tempot vaihtelevat. Säveltäjät korostavat vastakohtia ja nimeävät eri osia tempojen nimillä.

Agogiikka tarkoittaa esityksen tempon määrittämistä ja vaihteluita. Musiikin yksi käytetyimmistä agogiikkamerkinnöistä on fermaatti, joka pysäyttää sykkeen. Nimet ovat italiankielisiä, kuten muutkin nuottimerkintöjen musiikkisanat. Taidemusiikkiteosten osilla on nimenä monesti vain tempomerkintä.

Esitysnopeudesta tulee tietty luonne koko materiaalille. Merkintä antaa musiikin esittäjälle tulkinnallisen liikkumavaran, mutta iskuina minuuttia kohden ne tarkoittavat seuraavia arvoja (eli absoluuttisia tempoja):

grave 'raskaasti' 40-50
largo 'leveästi' 40-50
lento 'hitaasti' 50-60
adagio 'mukavasti' 60-72
maestoso 'juhlavasti' 72-84
andante 'käyden' 80-100
moderato 'kohtuullisesti' 100-120
allegro 'iloisesti' 120-160
vivace 'eloisasti' 144-160
presto 'nopeasti' 160-200
prestissimo 'mitä nopeimmin' 168-208

Finlandiassa ei ole tempomerkintöjen ääripäitä, mutta hymniosan lopussa kuullaan selkeä temponvaihdos. Kuuntele, kuinka orkesteri leventää viimeistä tahtia ennen äkkinäistä allegro-kohtaa.

  • Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

    Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

    Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

  • Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

    Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

    Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.

  • Orkesterikone

    Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

    Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

  • Testaa musiikkitietämyksesi!

    Tiedätkö mitään musiikista? Testaa itsesi!

    Tämä lyhyt mutta totinen testi kertoo, kuinka paljon tiedät musiikista, musiikin teoriasta ja soittimista. Tuloksia saat paranneltua perehtymällä Orkesterikoneen sisältöön, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy sieltä!