Hyppää pääsisältöön

Teinin neuvot: näin saat minut tottelemaan

Taika neuvoo, kuinka teinin saa tottelemaan
Taika neuvoo, kuinka teinin saa tottelemaan Kuva: Taika Nerkko marja hintikka live

MHL:n tettiläinen, 15-vuotias Taika Nerkko kirjoitti ajatuksiaan siitä, millainen kasvatus toimii. Sopivaa kuria täytyy pitää, mutta huutamisella asiat eivät etene, kirjoittaa Taika.

Meillä ei ole ollut koskaan tiukkaa kuria. Mielestäni se on hyvä asia. On kiva, ettei meillä huolehdita liikaa ihan pikkuasioista.

Monesti tuntuu, että kavereideni perään soitellaan paljon enemmän kuin minun. Ehkä se johtuu osaksi siitä, että meillä vanhemmat luottavat minuun. Jos he eivät luottaisi siihen, että olen siellä missä olen sanonut olevani, pitäisi olla vaikka kotiintuloajat. Molemminpuolinen luottamus lasten ja vanhempien välillä onkin tosi tärkeää kasvatuksessa. Mielestäni teininä voi itsekin vähän vaikuttaa siihen, miten ankarasti määräillään. Jos tekee niin kuin on sovittu, ei sääntöjä turhaan tiukenneta.

Ei huutavien vanhempien kanssa ainakaan halua tehdä yhteistyötä.

Erimielisyyksissä ainoa asia, joka toimii kunnolla, on ihan keskustelu. Arvostan keskustelua, jossa annetaan toisten sanoa sanottavansa ja keskustelukumppania kuunnellaan. Huutaminen lapsille ei toimi ollenkaan, koska silloin tilanne ei ole kenellekään kiva, vaan lopulta kaikki huutavat. Ei huutavien vanhempien kanssa ainakaan halua tehdä yhteistyötä. Jos joku huutaa, asiat eivät ratkea.

Kaikille lapsille on oikeastaan pakko pitää jonkinlaista kuria, koska ei elämästä valitettavasti oikein mitään tulisi ilman mitään rajoja. Moni asia tietysti riippuu aina siitäkin, kuinka paljon kuria pitää olla. Kuria on sopivasti silloin, kun siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa lapselle.

Käyttäytymisestä huolehtiminen on tietenkin tärkeintä. Pienenä myös läksyistä ja kokeisiin lukemisista pitää huolehtia. Nyt vanhempina huolehdimme siskon kanssa ihan itse koulusta ja kotitöistä. Meillä ei ole ollut kotiintuloaikoja, kunhan olemme ilmoittaneet missä olemme ja milloin tulemme - etenkin jos menee myöhempään kuin on ajateltu.

Näin Taikan haastattelemat nuoret kommentoivat teinien kasvattamista:

"Luottamukseen vaaditaan sitä, ettei tutkita toisen tavaroita tai aseteta ennakkoluuloja. Arvostan, jos keskitytään keskusteluun ja kuunnellaan toista. Kuria on liikaa, jos siitä on paljon haittaa - esim. lapsen kaverisuhteet kärsivät."
Helka Räty, 13v.

"Hyvässä keskustelussa ei keskeytetä ja ollaan kiinnostuneita. Riippuu aiheesta, olenko valmis keskustelemaan. Kuri on hyvää, kun oppii elämästä. Luottamukseen vaaditaan sitä, että annetaan toisen hoitaa asiansa, jos on sanonut niin tekevänsä ja toinen myös tekee sen, mitä on sanonut tekevänsä."
Salli Paaso, 14v.

"Vanhemmat luottavat ja tukevat, keskustelemme kaikesta."
Elsa Koivisto ja Oona Suokas, 15v.

"En aina toimi pikkuasioissa, esimerkiksi siivouksessa, niin kuin on pyydetty, mutta isommat asiat hoidan kiltisti."
Elsa Koivisto, 15v.

Teksti: Taika Nerkko
Kirjoittaja oli tet-harjoittelussa Marja Hintikka Liven toimituksessa

Lisää ohjelmasta

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa vaihda asentoa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.