Hyppää pääsisältöön

Tutkija musliminaisten huiveista: "On erikoista ajatella, että vaatekappale on merkki alistamisesta"

Professori Jaakko Hämeen-Anttila muistuttaa, että islam on moninainen uskonto. Joissain muslimimaissa naisen asema on heikko, kun taas toisissa naisilla on enemmän sananvaltaa.

Jaakko Hämeen-Anttila

YleX:n nettisivujen tämän viikon luetuin ja puhuttanein juttu käsittelee musliminaisten huivin käyttöä. Kahden musliminaisen kokemukset saivat aikaan valtavan kommenttiryöpyn. Joidenkin kommentoijien mielestä huivi rajaa naisen itsemääräämisoikeutta. Huivin käyttäminen on saanut suomalaisten mielipiteet jakaantumaan myös aikaisemmin. 

Islamin-tutkija ja professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan huivi itsessään ei alista ketään.

- On erikoista ajatella, että vaatekappale on merkki alistamisesta. Jos ajatellaan suomalaista vanhaa maaseutuyhteiskuntaa, huivi oli normaali naisen asuste, jolla peitettiin hiukset, Hämeen-Anttila sanoo YleX Etusivun Eve Väyrysen haastattelussa.

Professori muistuttaa, että vapaa pukeutuminen kuuluu ihmisoikeuksiin. Vaatteilla voi ilmaista itseään, esimerkiksi uskonnollisia mielipiteitään. Hämeen-Anttilan mukaan länsimaissa asuvat musliminaiset käyttävät huivia usein omasta tahdostaan. Osa musliminaisista haluaa osoittaa noudattavansa uskontonsa oppeja ja arvoja. Toisille vaatetus edustaa perinteisiä pukeutumistottumuksia. 

- On asia erikseen, jos perheessä on ongelmia, ja nainen pakotetaan pukeutumaan huiviin tai burkhaan. Ongelma ei siis ole itse vaate, Hämeen-Anttila kertoo.

Osassa islamilaisia maita naisen asema on kuitenkin heikompi kuin esimerkiksi Suomessa. Hämeen-Anttilan mukaan unohtuu liian helposti, että muslimimaissa on suuria eroja naisen asemassa.

- Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Afganistanissa naiset ovat alisteisessa asemassa, mutta Libanonissa ja Tunisiassa tilanne on jo parempi.

Voimakkaat kulttuurierot aiheuttavat Hämeen-Anttilan mielestä usein turhaan väärinymmärryksiä. Eri uskontojen ja kulttuurien tavat ovat erilaisia, eikä siinä ole mitään väärää.

- Ei kuulu ihmisoikeuksiin, että kaikkien pitää syödä porsasta, juoda viiniä ja olla käyttämättä huivia.

Kuuntele Etusivun torstain lähetys alta. Hämeen-Anttilan haastattelu alkaa noin tunnin ja kahdeksan minuutin kohdalla.

Lue myös:

Musliminaiset kertovat: Tämän takia pidän huivia enkä kättele vieraita miehiä

Tervetuloa zombiekeskukseen – erään pakolaisen tarina ihmissalakuljettajien käsistä Suomeen

"Hän pyyhki sanan pois ja pyysi anteeksi" – YleX:n #eirasismille-videon esiintyjät kertovat, miltä tuntuu seistä vihapuhe iholla