Hyppää pääsisältöön

Äänet synnyttävät tunteita

Paperi T
Rap-artisti Paperi T on yksi Shortdox -kilpailun tuomareista Paperi T Kuva: Andrei Kipahti henri pulkkinen

Shortdox -kilpailun kansallisen finaalin tuomaristo koostuu monipuolisista musiikin, dramaturgian ja dokumentaarisen ilmaisun ammattilaisista. Henri Pulkkinen, Katarina Blomqvist ja Ulrika Bengts kertovat mm. millaisista äänistä pitävät ja millaiset äänet saavat heidät vähintäänkin levottomiksi.

29-vuotias Henri Pulkkinen tekee musiikkia nimellä Paperi T. Musiikin tekemisen lisäksi lahjakas artisti toimii DJ:nä Radio Helsingissä ja eri klubeilla. Hän on osana Flow-festivaalin ohjelmaryhmää päättämässä siitä, mitä artisteja Flow’ssa kuullaan ja tekee myös juttuja vapaana toimittajana.

Henri ei omien sanojensa mukaan kuljeskele kujilla lyöden maasta löytämiään kiviä yhteen fiilistellen niiden synnyttämää soundia, vaan ottaa äänen ajoittain jopa itsestäänselvyytenä. Hän nauttii etenkin kaupungin äänistä, mutta inhoaa esim. väkivaltaista poran ääntä.

Pitkätukkainen mies katsoo ulos ikkunasta kadulle.
Henri Pulkkinen (Paperi T) nauttimassa kaupungin äänistä Pitkätukkainen mies katsoo ulos ikkunasta kadulle. Kuva: Yle/Pauliina Motturi shortdox

Katarina Blomqvist on radiodokumentaristi, joka on vuosien varrella tehnyt pitkiä ja lyhyitä dokkareita, sekä muutaman kuunnelman. Hän on toiminut dokumentaristina myös hiljaiset.fi -kampanjassa, jonka tavoitteena oli lievittää yksinäisyyttä Suomessa.

Katarina on myös tekniikkafriikki, joka pitää laitteiden ja tietokoneohjelmien kanssa puuhastelusta ja haastattelutilanteissa häntä kiehtoo erityisesti ihmisten kohtaaminen olennaisten ja vaikeiden asioiden äärellä.

Nainen ulkona katsoo kameraa ja hymyilee
Radiodokumentaristi Katarina Blomqvist Nainen ulkona katsoo kameraa ja hymyilee Kuva: Katarina Blomqvist katarina blomqvist

Ulrika Bengts on palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on ohjannut lyhytelokuvia, dokumentteja, TV-sarjoja ja kaksi elokuvaa. Hän on tehnyt myös teatteria ja radiodraamaa.

“Lempiääneni on kun ensilumi tippuu taivaalta. Se on hyvin vaimea, mutta väitän, että kuuluu kun isot hiutaleet tippuvat maahan. Ja miten hiljainen kaupunki on kun ensilumi on tippunut.”

nainen katsoo kameran ohi ja hymyilee
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Ulrika Bengts nainen katsoo kameran ohi ja hymyilee Kuva: Bengts/Cata Portin vegas sommarpratare 2014

Shortdox -kilpailun kansallinen finaali järjestetään osana Radion dokumenttiryhmän kuuntelupäiviä 21.1.2016 KAVI:ssa.
Kilpailun kolme parasta ohjelmaa osallistuvat Kööpenhaminassa keväällä 2016 järjestettävään Pohjoismaiden finaaliin.

  • Yle Shortdox 2020 – Radioesseet

    Audiopuheenvuoroja.

    Radioesseet tarjoavat perusteltuja persoonallisia näkemyksiä maailmasta. Ne ovat puheenvuoroja, joskus provosoivia pamfletteja. Usein esseet ovat muodoltaan monologeja yhdistettynä äänimaailmaan.

  • Yle Shortdox 2020 – Ääniteokset/-runot

    Puhe ja äänet yhdistyvät.

    Tarinan kertominen äänillä laittaa kuuntelijan assosiaation liikkeelle. Kyse ei ole musiikista vaan Ars Acusticasta, jossa voivat yhdistyvä puhe ja äänet. Joskus puhetta käsitellään äänenä, joskus viesti kerrotaan ilman sanoja.