Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Erikoislähetys miehen elämästä ja terveydestä

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Akuutin mieslähetystä isännöivät omalääkäri Risto Laitila (vas.) ja toimittaja Mikko Penttilä. Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuuti

Marraskuu on miesten kuukausi. Akuutin osalta se huipentuu miesten omaan lähetykseen ja luvassa on suoraa puhetta miehen elämästä. Millainen rooli hormoneilla on miesten arkeen, miten miehen käy testosteronitasojen iän myötä laskiessa? Miehet eivät tunnetusti mene kovin herkästi lääkäriin - pitääkö väite edelleen paikkansa. Näihin kaikkiin aiheisiin vastauksia hakevat Akuutin omat miehet Risto Laitila ja Mikko Penttilä, jotka isännöivät mieslähetystä.

Erektiohäiriöt askarruttavat monia miehiä, mutta vain murto-osa uskaltautuu vastaanotolle ongelmansa kanssa. Vaiettuun vaivaan on tarjolla mitä erilaisimpia hoitoja, mutta lääkkeet ovat edelleen erektiohäiriöiden yleisin hoitomuoto. Uusinta teknologiaa edustaa erektiohäiriön ultraäänihoito, josta on saatu hyviä kokemuksia maailmalta ja nyt myös Suomesta. Jopa 70-80 prosenttia hoitoa kokeilleista suomalaismiehistä sai merkittävän avun erektiohäiriöönsä. Akuutti selvittää, miten ultraäänihoitoa annetaan, paljonko se maksaa ja miten pitkä vaikutus sillä on.

Entä millainen rooli miehelle on tarjolla tämänhetkisessä yhteiskunnassa? Onko olemassa enää naisten tai miesten kotitöitä? Akuutti tapaa mieslähetyksen puitteissa myös perhe- ja psykoterapeutti Pekka Larkelan, joka valittiin vastikään Vuoden isäksi yhdessä kahden muun miehen kanssa. Millaisia ajatuksia Larkelalla on miehisyydestä sekä miehen asemasta yhteiskunnassa ja perheessä?

Mieskatsojilta on tullut myös paljon miesten vaivoihin liittyviä kysymyksiä, joihin Risto Laitila on tuttuun tapaan luvannut vastata. Luvassa on tietoa ainakin miesten hormonikorvaushoidosta sekä tietysti eturauhasvaivoista. Kysymykset Ristolle esittää tällä kertaa Anu-Maija Kärjä.

Kuvakollaasi miehistä.
Kuvakollaasi miehistä. Kuva: Yle, Paulus Markkula. akuutin mieslähetys

Lähetyksen lopuksi kuullaan vielä miesten ajatuksia miehisyydestä, sillä tavalliset suomalaiset miehet ovat kirjoittaneet, millaista on olla mies. Miesten lisäksi ääneen pääsevät myös naiset. Neljä rohkeaa ja eri-ikäistä naista on luvannut paljastaa, kuka on heidän elämänsä tärkein tai merkittävin mies.

Akuutti, TV1 maanantaina 30.11. klo 18:30. Uusinta keskiviikkona 2.12. klo 5:55.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuuti
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite Kuva: Yle, Akuutti ultraäänilaite
Pekka Larkela
Pekka Larkela Kuva: Yle, Akuutti pekka larkela
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle.
Suvi Lehtilä seisoo puun oksien katveessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut lämpimästi tammikuisen pakkaspäivän varalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Akuutti,kuukautiset,ehkäisy,ehkäisymenetelmät