Hyppää pääsisältöön

Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Toukokuun jälkeen: Gilles (Clément Métayer) ja Christine (Lola Créton). Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Olivier Assyasin hienovireinen, tarkkanäköinen elokuva kertoo nuoruudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.
Teema keskiviikkona 12.7.2017 klo 22, Areenassa 14 päivää.

Après mai eli Jotain ilmassa on kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, musiikista, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.

Alkuperäinen nimi viittaa toukokuuhun 1968, jolloin koko Eurooppa oli kumouksellisessa tilassa. Elokuvan päähenkilöt olivat silloin vähän liian nuoria lähtemään kaduille. Nyt on vuosi 1971, haaveet ovat kovettuneet, ja opiskelijaradikaalit käyttävät mielenosoituksissa pamppuja ja kypäriä.

Elokuvan päähenkilö on Gilles (Clément Métayer), jota vallankumouksen lisäksi kiinnostaa avantgarde-taide. Sekä rakkaus. Psykedelia ja hippiaate leviävät. Osa nuorista radikalisoituu, osa putoaa kyydistä.

Jotain ilmassa on hienovireinen sukupolvikuvaus ja suurenmoista ajankuvaa. Erityiset kehut ansaitsee elokuvan upea soundtrack, johon on huolella valittu 1970-luvun alun psykedeelistä rockia Syd Barrettista Tangerine Dreamiin ja Soft Machineen.

Elokuvan on ohjannut Ranskan parhaisiin nykyohjaajiin kuuluva Olivier Assayas. Se on osin omaelämäkerrallinen: Gillesin ja Assayasin tarinoissa on paljon yhteistä.

Jotain ilmassa sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2015.

 • Jotain ilmassa (Après mai), Ranska 2012. Ohjaus Olivier Assayas. Pääosissa Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez, Hugo Conzelmann, Martin Loizillon, André Marcon.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!