Hyppää pääsisältöön

Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Toukokuun jälkeen: Gilles (Clément Métayer) ja Christine (Lola Créton). Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Olivier Assyasin hienovireinen, tarkkanäköinen elokuva kertoo nuoruudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.
Teema keskiviikkona 12.7.2017 klo 22, Areenassa 14 päivää.

Après mai eli Jotain ilmassa on kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, musiikista, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.

Alkuperäinen nimi viittaa toukokuuhun 1968, jolloin koko Eurooppa oli kumouksellisessa tilassa. Elokuvan päähenkilöt olivat silloin vähän liian nuoria lähtemään kaduille. Nyt on vuosi 1971, haaveet ovat kovettuneet, ja opiskelijaradikaalit käyttävät mielenosoituksissa pamppuja ja kypäriä.

Elokuvan päähenkilö on Gilles (Clément Métayer), jota vallankumouksen lisäksi kiinnostaa avantgarde-taide. Sekä rakkaus. Psykedelia ja hippiaate leviävät. Osa nuorista radikalisoituu, osa putoaa kyydistä.

Jotain ilmassa on hienovireinen sukupolvikuvaus ja suurenmoista ajankuvaa. Erityiset kehut ansaitsee elokuvan upea soundtrack, johon on huolella valittu 1970-luvun alun psykedeelistä rockia Syd Barrettista Tangerine Dreamiin ja Soft Machineen.

Elokuvan on ohjannut Ranskan parhaisiin nykyohjaajiin kuuluva Olivier Assayas. Se on osin omaelämäkerrallinen: Gillesin ja Assayasin tarinoissa on paljon yhteistä.

Jotain ilmassa sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2015.

 • Jotain ilmassa (Après mai), Ranska 2012. Ohjaus Olivier Assayas. Pääosissa Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez, Hugo Conzelmann, Martin Loizillon, André Marcon.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema