Hyppää pääsisältöön

Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Toukokuun jälkeen: Gilles (Clément Métayer) ja Christine (Lola Créton). Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Olivier Assyasin hienovireinen, tarkkanäköinen elokuva kertoo nuoruudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.
Teema keskiviikkona 12.7.2017 klo 22, Areenassa 14 päivää.

Après mai eli Jotain ilmassa on kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, musiikista, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.

Alkuperäinen nimi viittaa toukokuuhun 1968, jolloin koko Eurooppa oli kumouksellisessa tilassa. Elokuvan päähenkilöt olivat silloin vähän liian nuoria lähtemään kaduille. Nyt on vuosi 1971, haaveet ovat kovettuneet, ja opiskelijaradikaalit käyttävät mielenosoituksissa pamppuja ja kypäriä.

Elokuvan päähenkilö on Gilles (Clément Métayer), jota vallankumouksen lisäksi kiinnostaa avantgarde-taide. Sekä rakkaus. Psykedelia ja hippiaate leviävät. Osa nuorista radikalisoituu, osa putoaa kyydistä.

Jotain ilmassa on hienovireinen sukupolvikuvaus ja suurenmoista ajankuvaa. Erityiset kehut ansaitsee elokuvan upea soundtrack, johon on huolella valittu 1970-luvun alun psykedeelistä rockia Syd Barrettista Tangerine Dreamiin ja Soft Machineen.

Elokuvan on ohjannut Ranskan parhaisiin nykyohjaajiin kuuluva Olivier Assayas. Se on osin omaelämäkerrallinen: Gillesin ja Assayasin tarinoissa on paljon yhteistä.

Jotain ilmassa sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2015.

  • Jotain ilmassa (Après mai), Ranska 2012. Ohjaus Olivier Assayas. Pääosissa Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez, Hugo Conzelmann, Martin Loizillon, André Marcon.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa