Hyppää pääsisältöön

Jotain ilmassa on haikea elokuva nuoruudesta, taiteesta, hipeistä, kapinasta, rakkaudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan

Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Toukokuun jälkeen: Gilles (Clément Métayer) ja Christine (Lola Créton). Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa

Olivier Assyasin hienovireinen, tarkkanäköinen elokuva kertoo nuoruudesta ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.
Teema keskiviikkona 12.7.2017 klo 22, Areenassa 14 päivää.

Après mai eli Jotain ilmassa on kaunis, surumielinen ja tarkkanäköinen elokuva 1970-luvun alun Euroopasta, nuoruudesta, rakkaudesta, musiikista, taiteesta, kapinasta, hipeistä ja vallankumouksesta, jota ei tullutkaan.

Alkuperäinen nimi viittaa toukokuuhun 1968, jolloin koko Eurooppa oli kumouksellisessa tilassa. Elokuvan päähenkilöt olivat silloin vähän liian nuoria lähtemään kaduille. Nyt on vuosi 1971, haaveet ovat kovettuneet, ja opiskelijaradikaalit käyttävät mielenosoituksissa pamppuja ja kypäriä.

Elokuvan päähenkilö on Gilles (Clément Métayer), jota vallankumouksen lisäksi kiinnostaa avantgarde-taide. Sekä rakkaus. Psykedelia ja hippiaate leviävät. Osa nuorista radikalisoituu, osa putoaa kyydistä.

Jotain ilmassa on hienovireinen sukupolvikuvaus ja suurenmoista ajankuvaa. Erityiset kehut ansaitsee elokuvan upea soundtrack, johon on huolella valittu 1970-luvun alun psykedeelistä rockia Syd Barrettista Tangerine Dreamiin ja Soft Machineen.

Elokuvan on ohjannut Ranskan parhaisiin nykyohjaajiin kuuluva Olivier Assayas. Se on osin omaelämäkerrallinen: Gillesin ja Assayasin tarinoissa on paljon yhteistä.

Jotain ilmassa sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2015.

 • Jotain ilmassa (Après mai), Ranska 2012. Ohjaus Olivier Assayas. Pääosissa Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez, Hugo Conzelmann, Martin Loizillon, André Marcon.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas.
Jotain ilmassa (Apres mai). Ohjaus Olivier Assayas. jotain ilmassa
 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!