Hyppää pääsisältöön

Kaikki puhuvat alkuperäissarjoista – mutta miksi ne ovat niin suosittuja?

True Detective, Orange Is the New Black, Narcos, Girls, Game of Thrones. Nykypäivän puhutuimmilla hittisarjoilla on jotain yhteistä. Ne ovat kaikki alkuperäissarjoja.

Game of Thrones ja Orange Is the New Black ovat yhdet tunnetummista alkuperäissarjoista. // Kuva: HBO / Netflix

Kun vielä viisi vuotta sitten HBO kuulosti suomalaiselle tv-katsojalle synonyymiltä laadulle, nykyään kaikki puhuvat alkuperäissarjoista

Alkuperäissarjoina pidetään tv-ohjelmia, joiden ensiesitys on yksinoikeudella maksullisella kanavalla tai maksupalvelussa. Ensiesityksen jälkeen sarja saatetaan kuitenkin nähdä myös maksuttomalla kanavalla. Yle on ostanut useita HBO:n sarjoja True Bloodista Sopranosiin. 25. marraskuuta Elisa Viihteeseen ilmestynyt alkuperäissarja Downshiftaajat nähdään niin ikään ensi vuoden syksyllä Ylen kanavilla.

Tavallaan alkuperäissarjojen tekeminen ei poikkea perinteisestä tv-tuotannosta. Myös niihin etsitään rahoitusta ja julkaisijaa, käsikirjoitusta muokataan ja lopulta tuote näytetään yleisölle. Alkuperäissarjojen tuotantoprosessissa on kuitenkin piirteitä, jotka tekevät niistä poikkeavia. Downshiftaajissa näytelevä Iina Kuustonen huomasi, että sarjaa tehtiin eri otteella kuin sarjoja, joissa hän on näytellyt aiemmin. Tekotapa oli rohkeampi kuin tavallisesti.

- Se, että kyseessä on alkuperäissarja, tarjoaa mahdollisuuden tehdä jotain uutta. Sarjan tekotapa on uutta kaikille, Kuustonen sanoi Ylen Tähtihetken haastattelussa.

Samaa on sanonut myös House of Cardsin tähti Kevin Spacey.

Katso kuva House of Cardsista Kuva: Instagram.com / houseofcards

Mikä on tämä uusi tapa? Mitä alkuperäissarjoissa tehdään toisin? Miksi ne ovat niin suosittuja?

1. Tekijätiimillä on vapaus toteuttaa itseään

Alkuperäissarjojen rahoitus tulee täysin tai suurimmaksi osaksi taholta, joka saa itselleen sarjan ensiesitysoikeudet. Niinpä sarjaa käsikirjoitettaessa ja kuvattaessa ei tarvitse miellyttää useita eri rahoittajatahoja: parhaimmillaan vain yhtä. Jos mainostajia ei ole, ne eivät vaikuta sisältöön.

- Se antaa jo käsikirjoittamiselle selvemmät sävelet, kun kommentteja tulee pääasiassa vain yhdestä suunnasta, Downshiftaajien ohjaaja Teppo Airaksinen kertoo YleX:lle.

Kun miellytettäviä tahoja on vähän, käsikirjoittajan ja koko tuotantotiimin omat näkemykset sarjan teemoista, juonesta, tarinan draaman kaaresta sekä henkilöhahmojen kehityksestä pääsevät paremmin esille.

- Luotamme tekijöiden ammattitaitoon, Elisa Viihteen Business Manager Laura Kuulasmaa sanoo.

2. Nuoria tekijöitä, rohkeita teemoja

Alkuperäissarjat käsittelevät usein raflaavia aiheita. Esimerkiksi House of Cards esittelee Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa julmempana (ja joidenkin mukaan realistisempana) kuin mainosrahoitteisella NBC:lläjulkaistu West Wing.

Downshiftaajt-sarjan tekijät sanovat, että myös sen teemat poikkeavat perinteisesti tehdyistä tv-sarjoista.

- Sisältö on rohkeampaa ja enemmän ajassa kiinni, ohjaaja Teppo Airaksinen kertoo.

"Sisältö on rohkeampaa ja enemmän ajassa kiinni."― Teppo Airaksinen, ohjaaja

Jos Elisa Viihde ja kenties myöhemmin myös muut alkuperäissarjoja tarjoavat suomalaispalvelut menestyvät Netflixin alkuperäissarjojen lailla – tai edes lähes yhtä hyvin – suomalaisen draaman taso voi Airaksisen mukaan nousta.

- Näin saadaan enemmän nuoria tekijöitä mukaan, Airaksinen sanoo.

3. Rujompaa ja paljastavampaa materiaalia

Useat alkuperäissarjat ovat täynnä seksiä ja väkivaltaa, eikä se ole sattumaa.

Suoratoistopalveluissa sarjat voi katsoa mihin aikaan tahansa. Niiden ei tarvitse täyttää tiettyä ohjelmaslottia, eikä huolehtia ikärajoista.Siksi esimerkiksi Kolumbian huumekartellista kertovassa Narcosissa voidaan huoletta vilautella tissejä ja verisiä ampumakohtauksia. Netissä katsottavan sarjan ei myöskään tarvitse pysyä tiukasti 45 minuutin pituudessa. 

Katso kuva Narcos-sarjasta Kuva: Instagram.com / Narcos

Netflixin alkuperäissarjat tehdään kuitenkin pääsääntöisesti tv-mittaan, koska niiden esitysoikeudet on sarjojen suosion vuoksi myyty eteenpäin. Se ei ole kuitenkaan itseisarvo: osaa alkuperäissarjoista ei koskaan nähdä palvelun ulkopuolella, ainakaan laillisin keinoin.

4. Koko tuotantokauden voi ahmia kerralla putkeen

Kun Netflix vuonna 2013 julkaisi ensimmäisen alkuperäissarjansa House of Cardsin, moni yllättyi siitä, että koko tuotantokausi oli kerralla katsottavissa. Sittemmin yleisö on tottunut siihen, että alkuperäissarjat voi katsoa yhdeltä istumalta. Tämä on kuitenkin ominaista vain tietyille palveluille.

Esimerkiksi HBO:n supersarja Game of Thrones ilmestyy HBO Nordic -suoratoistopalveluun tahdilla jakso per viikko. Toki jaksot jäävät palveluun, mutta jos ne haluaa ahmia kerralla, pitää odottaa pari kolme kuukautta, että tuotantokausi päättyy.

Hodor on yksi Game of Thronesin sivuhahmoista. // Kuva: HBO

HBO on yhä suosittu, eikä sen ei ole toistaiseksi tarvinnut uudistaa toimintatapaansa sellaiseksi, että se julkaisisi jonkin sarjan koko tuotantokauden kerralla. Netflixin tapa toimia on uusi – ja otettu iloiten vastaan. Palvelun vuoden 2013 joulukuussa tekemän tutkimuksen mukaan 73 prosenttia ihmisistä katsoo palvelun kautta kerralla 2–6 jaksoa mielisarjaansa.

5. Asiakas vaatii rahoilleen vastinetta

Yksinkertaisin syy alkuperäissarjojen suosioon on ohjaaja Teppo Airaksisen mukaan se, että sarjojen näkeminen maksaa. Koska sarjan esittäjä – esimerkiksi Netflix – toimii alkuperäissarjan rahoittajana, sen täytyy taata, että mahdollisimman monet tilaavat palvelun kuukausihinnalla. Siksi palvelut panostavat alkuperäissarjoihin itsekin rahallisesti: pelkästään kaksi ensimmäistä House of Cards -tuotantokautta maksoivat Netflixille noin 100 miljoonaa dollaria.

- Laadukas sarja lisää asiakkaiden kiinnostusta itse palveluun, Kuulasmaa kertoo.

Parhaimmillaan alkuperäissarja on niin hyvä, ettei asiakas hylkää palvelua senkään jälkeen, kun on katsonut kaikki jaksot suosikkisarjastaan. Se voi olla syy siihen, että Netflix julkaisee uusia alkuperäissarjoja kiihtyvällä tahdilla. Laadukkaita sarjoja julkaistaan sisäänheittotuotteina maksupalveluun.

Netflix julkaisi hiljattain myös ensimmäisen alkuperäiselokuvansa, Afrikan lapsisotilaista kertovan Beasts Of No Nationin, joka on kehuttu kertomus sotien kauhuista.
 

Nostavatko hittisarjat tv-tuotannon laadun rimaa?

On selvää, että hyvästä kannattaa maksaa. Mutta toisaalta myös mainosrahoitteisilla kanavilla, kaapelitelevisiossa ja Ylen omilla kanavilla esitettävien tv-sarjojen ja -ohjelmien taso on korkeampi ja määrä suurempi kuin koskaan. Esimerkiksi ruotsalais-tanskalainen Silta on kansainvälinen menestyssarja, vaikka kyse ei ole alkuperäissarjasta.

Ruotsalais-tanskalainen Silta on kansainvälinen menestyssarja, vaikka kyse ei ole alkuperäissarjasta.

Totuus on kuitenkin se, että alkuperäissarjoista on tullut ilmiö. Ei ihme, että Netflix panostaa omaan tuotantoon: alkuperäissarjojen konsepti on osoittanut toimivuutensa. Nykyään palvelu uskaltaa jopa luottaa siihen, että sen käyttäjät löytävät alkuperäissarjat myös ilman massiivista mainoskampanjaa. Palvelun sisältöjohtaja Ted Sarandos kertoo Fastcocreate-verkkolehdelle, että tavallisesti markkinointiin käytetty raha pystytään nyt käyttämään tuotantoon.

- Meidän ei tarvitse etsiä sarjalle uutta yleisöä, Sarandos sanoo.

Yleensä ulkomaiset trendit saapuvat Suomeen muutaman vuoden viiveellä. Käynnistääkö Elisa Viihde suomalaisten alkuperäissarjojen riemuvyyhdin ja nostaa samalla suomalaisten tv-sarjojen laatua?

Ehkä. Downshiftaajat ja Elisa Viihteen kaksi muutakin alkuperäissarjaa, Ismo ja _Virittäjä_t, ovat ehdolla Kultainen Venla -palkinnon voittajiksi. Se kertoo jotain siitä, että myös suomalaiset alkuperäissarjat ovat jo nyt huomioituja laatunsa takia.

Lue myös:

Naisvankilasta punaiselle matolle – näin upeilta Orange Is The New Black -tähdet näyttävät ilman univormuja

Hittisarjaa ei rajoita edes kategoria: viime vuonna ehdolla parhaaksi komediasarjaksi, nyt parhaaksi draamasarjaksi

Unohda tv ja Netflix – IKEA Heights on saippuasarja, joka kuvattiin salaa Ikeassa

Netflix tietää jakson tarkkuudella, milloin tv-sarjoihin jäädään koukkuun

Sopranosin käsikirjoittaja, ohjaaja Martin Scorsese ja rokkikukko Mick Jagger tekevät tv-sarjan 70-luvun rock-skenestä

Game of Thrones -juonipaljastuksia: Suosikkihahmon kohtalo selviää