Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Tukkapölly takaisin?

Marjan totuus: Tukkapölly takaisin?
Marjan totuus: Tukkapölly takaisin? Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen marja hintikka kolumnikuva

Tein toimituksessamme nopean gallupin: ketä on lapsena kuritettu fyysisesti? Vastaus: kaikkia. Jokainen meistä on saanut luunappeja ja tukkapöllyä, osa myös remmiä tai vitsaa - tai ainakin näillä on uhkailtu.

Tästä syntyi kiinnostava keskustelu, jossa toinen yleishavainto oli, että monet nykyiset isovanhemmat kauhistelevat lasten kovaäänistä ojentamista ruokapöydässä, mutta näyttävät autuaasti unohtaneen, kuinka itse kasvattivat koivuvitsaa ja korvatillikoita apuna käyttäen.

Lasten kasvatusmenetelmät ovat kokeneet valtaisan murroksen yhden sukupolven aikana. Samalla kun kasvatuksen laatuvaatimukset nousevat, kasvatuskeinojen valikko sen kun pienenee.

Supernannyn mainostama jäähypenkki on jo tuomittu yhteisöstä eristämiseksi. Lapselle ei saisi sanoa, että äidille tuli paha mieli, koska sen viesti on psykologisesti haitallinen. Omat lapsensa aikuisiksi saanut emeritusprofessori ohjeistaa, ja vanhemmat kuuntelevat. Vanhemmat, jotka itse on kasvatettu pelolla ja fyysisellä väkivallalla.

Jäähypenkki on jo tuomittu yhteisöstä eristämiseksi. Lapselle ei saisi sanoa, että äidille tuli paha mieli.

Asiantuntijat tarjoavat keinoiksi rauhallisuutta, keskustelua ja yhteistoiminnan ilmapiiriä, ja vastareaktiona tälle syntyy ruumiillista kuritusta puolustava nettiadressi. Mutta kenellä on selkeitä ja oikeasti käyttökelpoisia keinoja siihen, kuinka nousta tilanteen herraksi uhmaikäisen raivokohtauksen äärellä, kunt yöunet ovat jääneet kolmeen tuntiin, rahat on loppu, töissä on YT:t ja samalla henkilökohtaiset lapsuuden kurituskokemukset nousevat pintaan? Jos oma kasvatus on hoidettu luunappien ja häpeän kautta, eivät sisäinen Dalai Lama ja ”yhteistoiminnan ilmapiiri” löydy automaattisesti.

Ahdistuksen keskellä pitää muistaa, että paljon hyvää on jo tapahtunut. Lapsen ruumiillisen koskemattomuuden kulttuuri on nimittäin nuori ilmiö: Vielä 1800-luvulla lapsen oma tahto katsottiin perisynniksi, joka nujerrettiin ruumiillisella väkivallalla.

Omien vanhempiemme lapsuudessa jälkikasvun tahto oli vanhempien kädessä. Kuritusväkivalta kiellettiin Suomessa lailla toisena maana maailmassa, ja se tapahtui vasta vuonna 1984. 80-luvun alussa vielä puolet suomalaisista hyväksyi kuritusväkivallan, nykyään lähes kaikki lapsiperheelliset tuomitsevat sen.

1970-luvulla syntyneet ja sitä nuoremmat suomalaiset äidit ja isät ovat omaksuneet väkivallattoman kasvatuksen.

Tutkijoiden mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuvaa asennemuutosta voidaan pitää hämmästyttävänä. 1970-luvulla syntyneet ja sitä nuoremmat suomalaiset äidit ja isät ovat omaksuneet väkivallattoman kasvatuksen. Vertailun vuoksi Yhdysvalloissa vanhemmat saavat edelleen lyödä laillisesti lapsiaan, kunhan voimankäyttö on ”kohtuullista”. Ranskassa ruumiillinen kuritus on edelleen sallittua ja 80% kansalaisista vastustaa sen kieltämistä.

Yhdeltäkään vanhempien sukupolvelta ei kuitenkaan ole vaadittu kasvattajina yhtä paljon kuin äideiltä ja isiltä vaaditaan nyt. Ja vaatimuksissa ei ole mitään pahaa. Aniharva meistä kaipaa tukkapöllyä takaisin, mutta uusia ja toimivia keinoja me todellakin kaipaamme!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Marja Hintikka Live
Yle TV2 maanantaisin klo 21 alkaen 12.10.
Yle Puhe tiistaisin klo 16 alkaen 13.10.
yle.fi/mhl
#yleMHL
MHL Facebookissa
MHL Twitterissä
MHL Instagramissa

Lisää ohjelmasta

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa vaihda asentoa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.