Hyppää pääsisältöön

Merirokko ja muut seksisankarit

Meidän, Homo sapiensin, lisääntymiseen liittyy aika tylsästi vain yhdenlaista toimintaa. Toista se on muilla eläimillä, joilla jälkeläisten saamiseen ei välttämättä edes tarvita seksiä!

Merirokolla on käsissään nerokkaat kortit

Merirokko on pieni äyriäinen, jota saattaa löytää kiinnittyneenä vaikkapa veneen pohjaan. Evoluution myötä merirokoille on kehittynyt yllättävän monta kikkaa sekstailuun:

1. Hermafrodiittina merirokko voi olla naaras tai koiras tilanteen mukaan. Sillä on molemmat sukupuolielimet. Kätevää jos ei usein tapaa lajikumppaneita.

2. Merirokko omaa eläinkunnan pisimmän peniksen. Elin voi olla jopa kahdeksankertainen merirokon kokoon nähden. Sillä se ylettää kopeloimaan naapureita.

3. Siittiöt päästetään suoraan mereen! Riskialtis strategia luottaa meren johdatukseen. Mutta osa voi löytää toisen merirokon munasoluja hedelmöitettäväksi.

4. Seksi ei ole välttämätöntä. Merirokko osaa hoitaa homman ihan yksinäänkin, onhan sillä molemmat sukupuolet!

merirokko kahmii ruokaa
merirokko pyydystämässä ruokaa merirokko kahmii ruokaa Kuva: Yle/Minttu Heimovirta meribiologia

Meritursas ajattelee peniksellään

Meritursaat ovat myös aika epeleitä seksipuuhissa. Mustekaloilla yksi lonkero toimii peniksenä, ja se voi hoitaa homman ilman liiallista fyysistä kontaktia. Tursaat kököttävät turvallisen välimatkan päässä toisistaan, mutta penislonkero seikkailee tiensä kohti naaraan sisustaa, jossa se siirtää siittiönsä naaraaseen. Lonkero tietää minne mennä, sillä sillä on oma hajuaisti ja miniaivoina toimiva hermosolujen kimppu. Tämä eläin totisesti ajattelee peniksellään!

Bonoboilla seksi on politiikan keino

Läheisimpiin sukulaisiimme kuuluva kääpiösimpanssi eli bonobo on kehittänyt seksille aivan muuta arvoa kuin jälkeläisten tuotto. Bonobot harrastavat seksiä kaikkien kanssa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Akti tapahtuu aina kun tunnelma jännittyy: oli se sitten katkera kiista ruuasta tai iloinen jälleennäkeminen. Tai muuten vain! Nämä tosihipit elävät mottonsa mukaan "make love not war".

Väitätkö pystyväsi päihittämään näitä eläinkunnan seksikeikareita?

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän