Hyppää pääsisältöön

Mies, jos haluat olla viehättävä, syö valkosipulia!

Hämmästy maailmasta vihreä
Hämmästy maailmasta vihreä Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Arkijärjellä voisi ajatella, että valkosipulin syöminen ei ole parasta valmistautumista romanttiseen tapaamiseen. Uuden tutkimuksen mukaan se saattaa kuitenkin olla hyvä idea.

Asiaa tutkittiin 42 kahden koehenkilöksi ryhtyneen miehen avulla. Miehet söivät jakson aikana vuorottain ensin raakaa kynttä, sitten valkosipulikapseleita ja sitten jotain ihan muuta. He pitivät kainaloissaan tyynyjä 12 tunnin ajan.

Sen jälkeen 82 naista nuuski tyynyt ja jaotteli ne miellyttävyyden mukaan. Valkosipulia joko sellaisenaan tai kapseleina syöneiden miesten kainalotyynyt arvioitiin selvästi miellyttävimmän tuoksuisiksi. Tämä vaikutus näkyi vasta, kun miehet olivat syöneet tuntuvan kokoisen annoksen, eli noin neljä valkosipulinkynttä.

Stirlingin yliopiston tutkijat selittävät tulosta sillä, että valkosipuli sisältää ainesosia, jotka tuhoavat mikrobeja ja joitakin sieniä. Siksi saattaa olla, että valkosipulia syöneen miehen hien aromi tiedostamattomasti arvioidaan terveen uroksen tuoksuksi. Tai sitten mikrobien väheneminen yksinkertaisesti taittaa kärjen pahimmalta hien hajulta.

Ennen kuin sovellat tutkimustulosta omaan romanttiseen elämääsi, muista, että tässä tutkittiin kainalohien tuoksua eikä hengityksen hajun vaikutusta.

Hämmästy maailmasta -palstalla kuratoidaan linkkejä kiinnostaviin tiedeartikkeleihin ja tutkimustuloksiin ympäri maailmaa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua