Hyppää pääsisältöön

Missä olit, kun John Travoltan lantio heilahti?

John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus.
John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus. disko

Saturday Night Fever eli Lauantai-illan huumaa sai Suomen-ensi-iltansa huhtikuussa 1978. Siitä tuli hitti, ja se on sitä edelleen. Keräsimme elokuvaan liittyviä hienoja muistoja.

“Siitä lähtien rakastin diskoa, ja edelleen Bee Gees on suosikki. Olen varma, että vielä vanhanakin hyppään ylös tanssimaan, kun Night Fever alkaa soida.”

Lauantai-illan huumaa liittyi elämän käännekohtiin.

“Just tullu sijaiskotiin ja uusi paikkakunta… opettelin Bee Geesin tahdissa alkeet kaikkihan ne osas... minäkin tanssin sitä koulumatkallakin... se oli niin hyvää niin hyvää ja on yhä.. niin nuoren neidon sydämessä paloi tuli kun pääs leffaa teatteriin katsoo katsoin kahteen kertaan sen ja greace. pieksämäellä olin taas muistelin aikoja entisiä.. muuten tuohon liittyi semmonen talvinen pikkuinen rakkausjuttukin toivoin silloin joululahjaa silloiselta poikakaverilta sain bee geesin kasetin lahjana se oli parasta ikinä.. silloin oli vaan mankka... ja kasetit.”

John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa
John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa saturday night fever

Lauantai-illan huumaa herätti tytössä naisen.

“Siekkilässä, siellä Mikkelissä, omassa huoneessani, rivitaloasunnossa, Suosikin juliste kapean sänkyni päädyssä. Tuijottelin sitä teinihormonien hyristessä, yksin, ja oudon kuumeisena. En ollut paljon Ruotsia pidemmälle matkustellut, ja kaikki muukin maailma vielä odotti. Miksi minuun ( ja kavereihini Papuun ja Arjaan) vetosivat samat asiat: a. kiiltävä musta tukka (gigolon letti) b. tiukat vyötärön yli menevät LEVEÄT housut c. täysin käsittämättömät mieskengät (ei meijjän toreilla sellaisia ollut, pehmeää nahkaakin olivat) d. se kapea naisen lantio (!!!!) e.mieskorut f. turbohuulet jnejnejne. Kävin katsomassa livenä paikallisessa Kinolinnassa, ja useita vuosia muistin siitä vain sen alun kävelyn: maalipurkki, takki, ja punainen kauluspaita. Joskus mietin, että pyörryinkö siellä? Aloin haaveilla tanssivista miehistä ja New Yorkista. Onpa ihanaa, että elämässä nyt saatu nekin jo kokea! Ja OIKEASTI: vasta yli 30 vee katsoin elokuvan ELOKUVANA, ja sehän on loistava käsikirjoituskin. Kasvutarina an sich. Ensimmäinen kovasti naiseuttani stimuloiva tanssielokuva, näin sen listaisin. Rakastan. Autiolle saarelle. Mukaan.”

Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta.
Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta. disko

Lauantai-illan huumaa vei maalta kaupunkiin.

“Ihan piti tulla Kuusankoskelta Helsinkiin katsomaan muistaakseni Maximiin. Vahvimmin on jäänyt mieleen musiikki ja tanssimuuvit. Tanssikurssikin tuli käytyä kotiseudulla. Travolta oli niin karismaattinen 20 v. mielestä smilehymiö

Lauantai-illan huumaa teki ujoista miehistä rohkeita.

“mä olin sillo 20v ja käytiin kattoo se leffa sitte alko diskot tulee oikeen kunnolla ja hyvä kilpailu mihin pitää mennä millonkii, mutta paras muisto on kun olin kursseilla valkeakoskella ja meitä oli 18 hyvää tyyppiä ympäri suomen ja päätettiin että enää ei kytätä klo21 asti että joku uskaltaa lähtee tanssii, me opeteltiin muutamia liikkeitä siitä leffasta ja lähettiin siihen tanssiravintolaan ja kun päästiin sisään kerrottiin mitä kappaleita pitää soittaa ja kello oli vasta puol 8, ja voitten arvata kuinka oli komeen näköstä kun lattialla 18 tyyppiä tanssii saman koreografian mukaan ja käytiin sielä vielä seuraavanakin päivänä mutta kukaan ei enää odottanu klo21 vaan lattia oli täynnä heti alkuillasta, ja ravintola tarjos meille illan mutta se on toinen tarina LAUANTAI-ILLAN HUUMA RULES.”

Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta.
Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta. karen lynn gorney

Lauantai-illan huumaa sai ylittämään sallitun rajan.

“Olin vähän alle 12 v. ja leffa oli K12. Jännitti kauheasti tehdä jotain kiellettyä, mutta pakko oli päästä Travoltaa katsomaan Myyrmäen leffateatteriin Se sydämeni vei... Travoltan tanssikohtaus tuo niiiin hienon fiiliksen”

Lauantai-illan huumaa korosti sukupolvien välistä kuilua.

“Olin iäkkäiden isovanhempieni luona kylässä ja koska olin heidän mielestään liian nuori menemään yksin kaupungille elokuviin, sain viimein lopulta kinuttua mummini (joka ei koskaan käynyt elokuvissa) mukaan leffaa katsomaan. Hän oli kotimatkalla poikkeuksellisen hiljainen ja loppuillan tunnelma oli kireähkö.”

Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta.
Saturday Night Fever. Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus elokuvasta. disko

Lauantai-illan huumaa on kova juttu edelleen.

“Olin kipeänä koulusta poissa noin 10-vuotiaana, ja etsiskelin isän leffavalikoimasta jotain uutta katsottavaa, kun Saturday Night Fever toi kertajysäyksellä diskon elämääni - John Travolta ja Bee Gees olivat lapsena niitä isoja juttuja! Vasta 2000-luvulla! “

“Heitin kylmiltään tuon tanssilattiakohtauksen youtubesta 11-vuotiaan siskonpojan (jääkiekkoilijanalku) katsottavaksi. Video kelattiin uudelleen ja uudelleen kymmeniä kertoja ja kun muuvsit oli hallussa, alettiin tanssia. Illan lätkätreenit oli vähällä jäädä väliin. Viime kesänä, eli 2015.”

Muistoja voi lisätä tämän artikkelin kommenttiosuuteen!


Muistot kerättiin kun Saturday Night Fever esitettiin Teeman elokuvafestivaalin tanssilauantaissa 28.11.2015.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa