Hyppää pääsisältöön

Samassa miehessä hellä isä ja makuuhuoneen sonni?

Miehen rinnassa muovinen sydän.
Miehen rinnassa muovinen sydän. Kuva: Yle, Mira Pelo akuutti,mies,isät

Mies. Keski-ikäinen kai. Joka ei kuitenkaan ymmärrä ikäänsä vaan elää yhä kuin ennenkin. Joko olisi aika aikuistua? Muuttua tylsäksi aikuiseksi ja alkaa puhua illanvietoissa asutontolainojen koroista, vertailla sähkölaskuja ja miettiä pääseekö sitä kuitenkaan koskaan eläkkeelle. Terveenä ainakaan. Äh! En minä osaa.

Silti minä aina mietin, että kyllä vain ennen oli kaikki paremmin, miehenä oleminenkin. Varmasti hiki tuli heinäpellolla ja pöllimetsässä ja välillä vähän harmittikin isolla veellä, mutta kuitenkin kotona odottivat lämpimät potut. Ei tarvinut huolehtia onko lasten vanhempainvartin aika varattuna ja pääsenkö minä siihen osallistumaan tai milloin se muskari nyt olikaan. Ei muuta kuin reippaasti hernepussia heiluttamaan! Ei saatana. Riitti, kun piti perheen leivässä ja sillä hyvä.

Korjaa auto pihalla lumisateessa parkkipaikalla, hakkaa halot ja korjaa vuotava hana. Ole samalla hellä isä ja ole läsnä. Tiskaa ja pyykkää, lue lapsille iltasatu ja suoraan sen päälle hyöri sonnina makuuhuoneessa.

Nykyisin mieheltä odotetaan samaa kuin ennen ja vielä paljon muuta. Ovelia nuo naiset! Korjaa auto pihalla lumisateessa parkkipaikalla, hakkaa halot ja korjaa vuotava hana. Ole samalla hellä isä ja ole läsnä.Tiskaa ja pyykkää, lue lapsille iltasatu ja suoraan sen päälle hyöri sonnina makuuhuoneessa. Ei ihme, että 2000-luvun miehet tuntuvat olevan eksyksissä, minä ainakin. Eikä odotukset ainakaan näytä vähenevän, jatkuva parantaminen nääs ja kehityskeskustelut.

Mutta ei sillä. Onhan se hienoa, kun lapset sanoo, isä. Maailman paras isä. Meidän iskä. Lue isä! Pyyhkimään iskä! Oho, maito kaatui, isä. Tässä elämän vaiheessa sitä ei juuri muuta toivo kuin, että kasvaisitte äkkiä lapseni. Kasvakaa. Oppikaa sisäsiisteiksi ja olkaa hiljaa. Muutaman vuoden päästä sitä varmaan jo toivoo, että voi kun joku sentään puhuisi minulle.

En kai minä ihan tällaiseksi omaa elämääni kuvitellut. Tai vaikea sanoa kuvittelinko sitä oikein eteenpäin lainkaan. Vaikka välillä tuntuu, että oma elämäni on painajaista, Päiväni Murmelina -elämää, jossa joka aamu hukassa on villasukka ja pompula, en osaa sanoa mikä voisi ollla paremmin tai millainen elämä olisi onnellisempaa. Olisinko onnellinen, jos auto olisi uudempi tai tilillä olisi enemmän rahaa? Tuskin. Pienistä sirpaleista onneni koostuu, normaalista hyvästä arjesta. Meidän perheen mittapuussa tavallisesta elämästä. Ja siitä, että ympärillä on hyviä ihmisiä. Aina ollut. Muitakin kuin lapsia.

Olisinko onnellinen, jos auto olisi uudempi tai tilillä olisi enemmän rahaa? Tuskin. Pienistä sirpaleista onneni koostuu, normaalista hyvästä arjesta.

Mutta välillä on kyllä hienoa olla vähän äijä. Juoda hieman liikaa kaljaa, olla vaan ja rapsutella napaa. Olla ihan kuin muita ei olisikaan. Mutta sitäkin riemua kestää vain hetken ennen kuin arki koittaa. Ennen mies saattoi tehdä tätäkin vaikka kuinka, mutta ei se enää nykyään toimi.

Ehdottomasti onnellisimillani olen rankametsässä. Minä ja moottorisaha. Vastustajana harventamista vaativa metsä ja oma jaksamaminen. Bensa haisee, puu kaatuu, hiki valuu ja minä elän! Jos normaalissa työssään ei näe juurikaan omaa kättensä jälkeä, niin tässä ainakin. Illan tullen kun vielä rämäyttää Valmetin käyntiin ja kokee poikamaista riemua konehommista niin voi hymyn määrää miehen kasvoilla!

- MIES, 40

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuuti
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite Kuva: Yle, Akuutti ultraäänilaite
Pekka Larkela
Pekka Larkela Kuva: Yle, Akuutti pekka larkela
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry
Kommentit