Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Sibelius-viulukilpailun osanottajat vierailulla Ainolassa

Jean Sibelius -viulukilpailun kilpailijat vierailivat välipäivänä Ainolassa
Jean Sibelius -viulukilpailun kilpailijat vierailivat välipäivänä Ainolassa Kuva: Kimmo Kajasto/Antti Tuunanen/Yle ainola

Sibelius-viulukilpailun alku- ja välierien välipäivänä, torstaina 26. marraskuuta 2015 kilpailun osanottajat kutsuttiin vierailulle säveltäjämestarin kotiin.

Ainolan ovet ovat talvisin kiinni, mutta nyt tehtiin poikkeus, ja nuoret huippuviulistit pääsivät ihmettelemään ja aistimaan kotimuseon idyllistä tunnelmaa. Kilpailijat pääsivät sekä alakerran saliin, kirjastoon ja makuu- ja työhuoneeseen että yläkerran makuuhuoneisiin. Lopuksi kierreltiin myös puutarhassa ja käytiin säveltäjän haudalla. Kuvia ja selfieitä kilpailijat ottivat paljon ja selkeästi mielikuvitus lähti myös lentoon.

Video: Kimmo Kajasto & Antti Tuunanen (kuvaus), Mira Gartz & Minna Lusa (grafiikka), Pia Patrikainen (leikkaus) ja Tiina Siniketo (ohjaus), Marjo Mäkinen (tuottaja).

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.