Hyppää pääsisältöön

Tunneli - millaisen rikossarjan sijoittaisit kaksoiskaupunkiin Helsinki-Tallinna?

Tunneli
Juliste on valmis, nyt vaan puuttuu Tunneli-sarjan juoni. Keksi sinä se! Toimittajat Minna Joenniemi ja Jonni Roos tässä pohtivat, millainen kaksoiskaupunki olisi Helsinki-Tallinna, eli Talsinki. Tunneli Kuva: Kuvaaja Erik Vierkens Graafikko Mikko Lehtola kirjoituskilpailu

Jos Silta tv-sarjan päättyminen ahdistaa, tässä lohtua. Kirjoita lyhyt kuvaus sarjasta nimeltä Tunneli. Mieti rikos, kuvaile päähenkilöt ja millainen ensimmäinen kohtaus olisi? Tällaisia juonia punoivat muun muassa Katja Kettu ja Rein Raud.

Millainen olisi sinun Tunnelisi? Kirjoita oma versiosi ja osallistu kilpailuun.

Keskeltä Malmon ja Kööpenhaminan yhdistävää siltaa löytyy ruumis. Tästä alkoi ruotsalais-tanskalainen tv-sarja Bron, eli Boen, eli Silta. Kun paljastuu, että maiden rajalle asetetun ruumiin ylä- ja alaosa kuuluvatkin eri ihmisille, Tanskan ja Ruotsin poliisit ryhtyvät selvittämään rikosta yhdessä. Syntyy kansainvälinen menestyssarja, jonka päähenkilö on Aspergerin oireyhtymän takia sosiaalisesti rajoitteinen lääninrikostarkastaja Saga Norén.

Millainen olisi talsinkilainen haastaja Sillalle? Helsingin ja Tallinnan yhdistävästä junatunnelista valmistui viime keväänä esiselvitys. Jos haluat paneutua tunnelisuunnitelmiin ja arkkitehtien ajatuksiin kaksoiskaupungista, lue tämä: Junalla Helsingistä Tallinnan? 5 visiota kaksoiskaupungista

Kirjoitushaaste: Millainen olisi sinun Tunneli-sarjasi?

Kirjoita tarinasi tämän artikkelin kommenttikenttään.
Jos käytät nimimerkkiä niin lähetä tieto oikeasta nimestäsi osoitteeseen kulttuuri.kulttuuri@yle.fi

Keskustele kilpailusta tai jaa kuvia #tunneli tai #tunnelihaaste

Palkintona on laivamatkat Tallinnaan.

Päivitys: Nyt on käynnissä äänestys parhaasta tarinasta. Löydät kilpauluun tulleita ehdotuksia tästä artikkelista.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/16/nain-tunneli-haastaa-sillan-kasikirjoituskilpailun-juonet-ruumiit-ja-rakkaudet

Lue kuusi ehdotusta Tunneli -sarjaksi virolaisilta ja suomalaisilta erikoisosaajilta.

Katja Kettu
Katja Kettu uusi talsinki
Onko kyseessä ihmissalakuljetusrinki? Vai vielä jotakin suurempaa?

Ülo Jaanits on Tallinnan taideakatemian professori, joka löytyy murhattuna Helsingistä, Lapinlahdenkadulla sijaitsevasta pienestä Suitsujuustopoodista. Viattomalta vaikuttavan kaupan takahuoneesta löytyy myös plutonium12-jäämiä sisältävä, murrettu panssariarkku.

Liia Kirves on kansainvälisiä rikoksia tutkivan KRP:n tuorein jäsen. Yllättäen hänet nostetaan tutkinnan johtoon. Liia on ymmällään. Onko kyseessä ihmissalakuljetusrinki? Vai vielä jotakin suurempaa? Ja miten kaikki littyy vanhaan ympäristöaktivisti Reko Rasmusseniin, Liian ex-rakastettuun, joka tuntuu ilmestyvän kaikkialle missä tapahtuu?

Kirjailija Katja Kettu on kirjoittanut Estonian uppoamisen syihin liittyvän romaanin Hitsaaja. Hän on asunut Virossa ja ja ohjannut Easy Writer -animaation Joonisfilmillä.

Rein Raud
Rein Raud uusi talsinki
Asiaa määrätään tutkimaan turkkilaissyntyinen suomalainen naispoliisi Ayșe ja vironvenäläinen Igor.

Ensimmäisessä junassa Helsingistä Tallinnaan juhlitaan tunnelin käyttöönottoa. Tunnelma on korkealla, kunnes yhtäkkiä junan WC:stä löytyy kuollut mies. Ruumis on tunnelin rakennuksen turvallisuudesta vastaava pääinsinööri, joka on äskettäin nähty hermostuneena ja hieman päihtyneenä yrittämässä päästä junassa olevien valtiomiesten puheille. Paikalla olevan lääkärin mukaan kyseessä on kuitenkin sydänkohtaus. Mutta kun käy ilmi, että insinöörin tietokoneesta on kadonnut tärkeät piirustukset, herää epäily, että kyseessä onkin jotakin muuta. Asiaa määrätään tutkimaan turkkilaissyntyinen suomalainen naispoliisi Ayșe ja vironvenäläinen Igor. Ainoa heitä yhdistävä tekijä onkin huono englannintaito.

Rein Raud olisi tunnelin käyttäjä. Hän on japanin kielen ja kulttuurin professori Helsingin yliopistossa, ja matkustaa Suomenlahden yli kerran viikossa. Hänen viimeisin romaaninsa on Rekontruktio, jossa isä selvittelee tyttärensä kuolinsyytä, joukkoitsemurhaa. Hannu Oittisen suomennos on Jarl Hellerman -palkintoehdokas. “Suomalaiset ja virolaiset kuvittelevat toisensa rikollisemmaksi kuin he ovatkaan”, Raud toteaa vastaanottaessaan käsikirjoitushaasteen.

J.P. Pulkkinen
J.P. Pulkkinen j.p.pulkkinen
Poliisit ovat rajaseutujen arpisia vaeltajia

Juna Tallinnaan on lähdössä Pasilan asemalta. Tallinnalaispoliitikko Kristen Kallas törmää asemalaiturilla sekavasti käyttäytyvään teollisuusvartija Pete Koposeen. Juna lähtee Kallas mukanaan. Koponen poistuu asemarakennuksen päästä, avaa ulos vieviä ovia, kunnes pääsee radalle. Hän kävelee seuraavan johdintolpan luo, kiipeää ylös, tarttuu ajojohtimeen ja kuolee sähköiskuun. Puoli tuntia myöhemmin Tallinnaan saapuvan junan suljetusta osastosta löytyy Kristen Kallas kuolleena. Hänen tavaroidensa joukosta löytyy Pete Koposen henkilökortti. Kaksi yhtäaikaista kuolemaa, onko niillä yhteys? Mysteeriä lähtevät tutkimaan KRP:n vanhempi tutkija Doris Forsman, 55-vuotias columbomaisen uuvuttava, shakkitehtäviä ratkova veteraani. Hänen parikseen tulee Tallinan itäisen prefektuurin rikostutkija Mart Saart, 30-vuotias, nousujohteisella uralla oleva poliisi, jolla on perhetaustan vuoksi kiperä suhde kaikkiin auktoriteetteihin.

J.P. Pulkkinen on kirjailija ja kulttuuritoimittaja, joka tekee muun muassa Yle Radio 1:n radiosarjaa Television tiiliskivet. Siltaa käsitellään ensi keväänä. ”Se oli listalla ensimmäisenä. Rajat ja sillat ovat yhtaikaa fyysisiä ja henkisiä paikkoja. Poliisit ovat rajaseutujen arpisia vaeltajia.”

Millainen päähenkilö
Millainen päähenkilö vinjetti
Asko Künnap
Asko Künnap Kuva: Mikko Lehtola uusi talsinki

Tunneli on viimeinkin valmis! Pääministerit, talousneuvokset ja muut hampelmannit puhuvat pitkiä puheita, ilmassa on kansallisromantiikkaa, bisnes-utopiaa ja kiristyvästä kilpailusta johtuvaa ahdistusta. Ja vuosisadan helle. Kaksi virolaista veljeä, sukunimeltään sopivasti Sild - toinen on nykyisin tunnettu ja arvostettu runoilija ja yliopiston opettaja, toinen palkittu arkkitehti ja viinien asiantuntija - tapaavat pitkästä aikaa. Katsoessaan Linnahallin katolta tunnelin avajaistilaisuutta he muistelevat viinin kera vanhoja kauboi-kapitalismin aikoja ja sitä, miten he myivät Helsingin ravintoloihin laitonta viinaa ja ostivat vastavalmistuneesta Itäkeskuksestä elämänsä ensimmäiset kunnon stereot.

Suomen puolelta tutkimusta johtaa eversti Peruskallio, joka on itseasiassa nuoremman Sild-veljeksen isä Viru hotellin rakentamisen ajoilta

Ja idea syntyy! Ennennäkemättömän suuri pimeän viinan salakuljetusrinki tunnelin kautta. Nyt kun ollaan korkea-arvoisia ja tunnettuja tekijöita, maineltaan laillisia ja puhtaita kun isoäidin pyykki, tehdään se kunnolla ja siitä tulee SUURTA, pelottavan SUURTA! Koplaan liittyy vanhemman veljen entinen suomalainen tyttöystävä Susanna Susi, joka on nyt konservattiivisen suomalaisen poliitikon vaimo ja kaipaa vähän väriä ja seikkailua elämäänsä. Sekä nuoremman veljen vanha paha suomalainen ystävä Kivipää - performannsitaitelija ja valokuvaaja, joka on välillä asunut Karibian saarilla, Lontoossa ja Prahassa, muuttanut juuri äskettäin Tallinnnaan, ja viimeinkin aviotunut.

Hyviä katseluhetkiä! Ei sovi lapsille eikä herkille taideihmisille, suloisista mummoista puhumattakaan!

Paha juttu, mutta Kivipään virolainen vaimo Helen on töissä poliisissa ja määrätään tutkimaan mahdollisia Tunneli-salakuljetuksen tapahtumia. Suomen puolelta tutkimusta johtaa eversti Peruskallio, joka on itseasiassa nuoremman Sild-veljeksen isä Viru hotellin rakentamisen ajoilta, kun hän nuorena Supon upseerina oli sähkömiehen roolissa Tallinnassa tutustumassa KGB:n tekniikkaan. Mutta sitä emme vielä tiedä. Eikä tiedä eversti Peruskalliokaan. Tästä kesästä tulee todella helteinen ja hullu - onneksi on meillä viileä tunneli, sen yllä Itämertä, venäläisiä sukellusveneitä ja alla kaapeleita, betonitossuisia todistajia. Hyviä katseluhetkiä! Ei sovi lapsille eikä herkille taideihmisille, suloisista mummoista puhumattakaan!

Asko Künnap on runoilija, graafikko, kuvittaja, mainosmies, kustantaja ja lautapelien tekijä, jonka runokirja Yösi ovat luetut on suomennettu tänä syksynä.

Anna Laine
Anna Laine anna laine
Yhdistelmä Tallinnan sataman korruptioskandaalia ja Talvivaaraa

Tunneli olisi House of Cards -tyyppinen poliittinen trilleri. Kaksi kaupunkia, kaksi poliittista kulttuuria, korruptiota, koplausta, kaupunginjohtajien julkisia tapaamisia, joiden taustalla lobbarivoimat jyllää... Yhdistelmä Tallinnan sataman korruptioskandaalia ja Talvivaaraa. Isot rahat, isot intohimot, poliittinen peli, kaksoiskaupungin erilaiset toimintakulttuurit. Pääosassa lobbarit, asiaa tutkivat toimittajat, poliitikot. Nimi olis vain "Tunneli". Se kuvais hanketta ja sen synnyttämiä lieveilmiöitä. Lopussa valoa tunnelin päässä.

Anna Laine tulee pian taas seilaamaan lahden yli paljon. Hän aloittaa työt Suomen Viron-instituutin uutena ohjelmapällikkönä tammikuussa.

Millainen kohtaus
Millainen kohtaus vinjetti
Indrek Hargla
Indrek Hargla indrek hargla
Poraa käyttävät neljä miestä havaitsevat, että jotain outoa on tapahtumassa

Tunneli Helsingin ja Tallinnan välillä on rakenteilla. Kaksi poraustiimiä lähestyy toisiaan eri suunnista syvällä meren alla. Yhtäkkiä virolaiset pysäyttävät työt. Poraa käyttävät neljä miestä havaitsevat, että jotain outoa on tapahtumassa. He kutsuvat apua. Suomalainen pelastusryhmä saapuu paikalle ensimmäisenä. Virolaiset viedään Helsinkiin sairaalaan. Heillä on erikoisia palohaavoja ja ruhjeita. Leviää huhu, että heidät myrkytti porauksessa vapautunut kaasu. Tunnelin rakentamisesta vastaava kansainvälinen yritys lähettää pressitiedotteen: Kyseessä on pieni onnettomuus, ei mitään vakavaa. Porausryhmä tulee olemaan karanteenissa jonkin aikaa, kunnes heidät kuljetetaan kotiin.

Muutama päivä kuluu. Mitään ei tapahdu. Työt seisovat. Työläisten perheille ei kerrota mitään. Miesten puhelimet eivät ole päällä. Vaikuttaa siltä, että heidät on viety toiseen sairaalaan.

Poliisi on löytänyt neljä palanutta ruumista, joita ei voida tunnistaa.

Yhden poraajista tyttöystävä, Anneli, tulee Helsinkiin ja menee sairaalaan. Hän ei saa suoria vastauksia. Tai sitten lääkärit eivät tiedä, mistä on kyse. Hän tapaa sairaalassa suomalaisen toimittajan, Erkon, joka myös metsästää totuutta. Anneli näyttää Erkolle videon, jonka hänen poikaystävänsä lähetti hetkeä ennen onnettomuutta. Uutisissa kerrotaan, että Pohjois-Suomessa on tapahtunut onnettomuus. Rekka on hajonnut ja palanut poroksi. Poliisi on löytänyt neljä palanutta ruumista, joita ei voida tunnistaa. Mutta ruumit ovat neljän nuoren miehen. Kun Anneli ja Erkko suuntaavat pohjoiseen, he huomaavat, että heitä seurataan.

Indrek Hargla kirjoittaa 1400-luvulle sijoittuvia dekkareita, joiden päähenkilö on apteekkari Merchior. Hargla on ollut junassa, joka pysähtyi tunnelissa Englannin kanaalin alla, eikä matkustajille kerrottu miksi. “Se ei ollut mukavaa.” Hän harkitsi Tunnelin sijoittamista keskiajalle hetken, ja totesi: "Helsinkiä ei ollut olemassa vielä silloin."

Täältä löydät alkuperäisen Silta-sarjan. Silta, Bron, Broen
Tässä vielä faktaa ja visioita junatunnelisuunnitelmista ja tulevaisuuden kaksoiskaupungista.

MILLAINEN ON SINUN TUNNELI-SARJASI?

Millainen rikos? Millaiset päähenkilöt? Millainen ensimmäinen kohtaus?
Vastata voi vain yhteenkin näistä kysymyksistä.

Kirjoita tarinasi tämän artikkelin kommenttikenttään omalla nimelläsi.
Jos käytät nimimerkkiä niin lähetä tieto oikeasta nimestäsi osoitteeseen kulttuuri.kulttuuri@yle.fi

Voittaja julkistetaan maanantaina 7.12. Palkintona on laivamatka Tallinnaan.

Keskustele kilpailusta tai jaa kuvia #tunneli tai #tunnelihaaste

Varaamme oikeuden julkaista tekstejä,mutta ainoastaan tähän kilpailuun liittyvissä yhteyksissä Ylen palveluissa ja kanavilla.

Kommentit