Hyppää pääsisältöön

Ylen sarjalle valtion tiedonjulkistamispalkinto

Ylen tilaama ja esittämä sarja Suomi on ruotsalainen on saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Tänä vuonna esitettiin Suomi on Venäläinen -kokonaisuus ja tekeillä on myös Suomi on suomalainen -sarja. Molemmat sarjat ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Suomi on ruotsalainen -arja on 10-osainen ja sen on tuottanut Ylelle Intervisio Oy. Tiedonjulkistamispalkinnon sai ohjelman työryhmä, johon kuuluivat Marjo Vilkko (käsikirjoittaja), Lilli Riihiranta (ohjaaja), Antti Seppänen (vastaava tuottaja) ja Juhani Seppänen (juontaja). Samalla palkittiin samanniminen ja osin ohjelmasarjaan perustunut kirja, jonka kirjoittaja on Marjo Vilkko.

Valintaa perusteltiin seuraavasti:

”Suomi on ruotsalainen -sarja kertoo värikkäästi ja havainnollisesti, miten Ruotsin aika näkyy edelleen suomalaisessa arjessa. Kulttuuripiirteiden siirtyminen ei ole vain historiaa. Mallia haetaan edelleen Ruotsista, kun Suomessa tehdään uudistuksia – oli kyse sitten hyvinvointivaltion rakentamisesta tai taloudesta. Läntisestä naapurista rantautuvat erilaiset kaupankäynnin muodot ja ilmiöt. Suomalaisten kaupunkien katukuvassa välkkyvät ruotsalaisten vaateketjujen kyltit.

Sarja ja siihen liittyvä kirja ovat konkreettisia ja keskustelevia. Kiitosta ja kiivastunutta palautetta tuli paljon. ”Kuinka te voitte väittää, että Suomi on ruotsalainen. Ei varmasti ole. Olette pähkähulluja” – tällainen palaute kertoo ohjelmasarjan tarpeellisuudesta. Historiaa ei voi kieltää vaan siitä pitää kertoa paljon enemmän.”

Sarja aiheutti kiivasta keskustelua Suomen historiasta ja erityisesti ruotsin kielen asemasta nykysuomessa. Sarja esitettiin myös Ruotsissa, missä seurattiin kiinnostuneina aiheen nostamaa tunnekuohua.

“Sarjan suosio ja sen palkitseminen osoittavat, että olemme osanneet koskettaa, herättää keskustelua ja nostaa esiin innostavan aiheen. Yle on voinut tarjota suomalaisille merkityksellistä sisältöä kiinnostavassa muodossa, ja jatkoa seuraa”, sanoo Ylen luova johtaja Ville Vilén.

“Suomi on ruotsalainen oli hyvin seurattu asiaohjelmasarja. Se todistaa, että laadukas historian ilmiöitä nykypäivään kytkevä sisältö puhuttelee ihmisiä”, sanoo sarjan vastaava tuottaja Antti Seppänen Intervisiolta.

Palkittu Suomi on ruotsalainen esitetään Yle TV1:ssä 22.12. alkaen. Sarjat Suomi on ruotsalainen ja Suomi on Venäläinen ovat molemmat katsottavissa Yle Areenassa. Sarjan kolmas osa Suomi on suomalainen esitetään Ylessä itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Palkintoja on jaettu vuodesta 1968 alkaen.

Lisätiedot:
Ville Vilen, luova johtaja, Yle, p. 040 722 0745
Ari Ylä-Anttila, tilaaja, Yle, p. 040 503 4549
Antti Seppänen, toimitusjohtaja Intervisio, p. 040 515 0190

Lisää ohjelmasta