Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

The Six Finalists

Finalistit.
Finalistit. Kuva: Heikki Tuuli finalistit soittokuva

Here are the six finalists of the Sibelius Violin Competition. Each one will play two concertos in the final round on Dec. 1-3 at the Music Centre in Helsinki. You can watch the final round on TV's Teema Channel daily at 6 p.m. Helsinki time, or on line via webcast at yle.fi/klassinen

Saksalaisviulisti Friederike Starkloff Sibelius-viulukilpailussa 2015.
Friederike Starkloff, Germany Saksalaisviulisti Friederike Starkloff Sibelius-viulukilpailussa 2015. Kuva: Heikki Tuuli friederike starkloff

Friederike Starkloff was born in Chemnitz, Germany, in 1990. She has studied at the Hanns Eisler School of Music in Berlin and at The Freiburg School of Music. "The Prokofjev Sonata, which I played in the semi-final round, is awesome music, but after those thirty minutes it was tough to keep going." View Friederike Starkloff's competition performances.

Emmanuel Tjeknavorian Sibelius-viulukilpailussa 2015.
Emmanuel Tjeknavorian, Austria Emmanuel Tjeknavorian Sibelius-viulukilpailussa 2015. Kuva: Heikki Tuuli emmanuel tjeknavorian

Emmanuel Tjeknavorian was born in 1995 in Vienna. He has studied at the Vienna University of Music and the Performing Arts. "My biggest passion besides music is soccer and especially rooting for Real Madrid." View Emmanuel Tjeknavorian's competition performances.

Nancy Zhoun pianistina Sibelius-viulukilpailussa 2015 on ollut Naoko Ichihashi.
Nancy Zhou, USA Nancy Zhoun pianistina Sibelius-viulukilpailussa 2015 on ollut Naoko Ichihashi. Kuva: Heikki Tuuli nancy zhou

Nancy Zhou was born in 1993 in San Antonio, Texas (USA). She has studies at the New England Conservatory. "The second time around in the Sibelius violin competition has not brought up any specific surprises. My grandmother came over this time, and after the semi-final round she will cook a Chinese dinner for us and our host family. I'm looking forward to that!" View Nancy Zhou's competition performances.

Mayumi Kanawaga Sibelius-viulukilpailussa 2015
Mayumi Kanagawa, USA Mayumi Kanawaga Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli mayumi kanagawa

Mayumi Kanagawa was born in 1994 in Frankfurt, Germany. She has studied at the Hanns Eisler School of Music in Berlin and in the Colburn School in the U.S. "Asian kitchen is my passion, but unfortunately in Berlin, where I study, I can't get the kind of ingredients I'd like." View Mayumi Kanagawa's competition performances.

Christel Lee Sibelius-viulukilpailussa 2015
Christel Lee, USA Christel Lee Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli christel lee

Christel Lee was born in 1990 in Bloomington, Indiana (USA). She has studied at the Münich School of Music and Theatre, at the Kronberg Academy and at the Juilliard School of Music in New York. "During my free time I read a lot. Right now I have Karl Ove Knausgård's My Struggle on my nightstand." View Christel Lee's competition performances.

Japanilainen 17-vuotias Minami Yoshida on Sibelius-viulukilpailun 2015 kuopus.
Minami Yoshida, Japan Japanilainen 17-vuotias Minami Yoshida on Sibelius-viulukilpailun 2015 kuopus. Kuva: Heikki Tuuli minami yoshida

Minami Yoshida was born in 1998 in Nara, Japan. She studies in Tokyo at the Toho Gakuen School of Music. "At first my teacher at school was upset about my participating, but finally I got a permission and even some encouragement. My violin teacher was the one who suggested taking part in this competition." View Minami Yoshida's competition performances.

Kommentit
  • Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. lokakuuta!

    Säveltäjä Kaija Saariahon kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan, mutta myös orkesteriteokset ja kamarimusiikki ovat saaneet esityskertoja ja ylistäviä kritiikkejä. Saariaho kertoo etsivänsä musiikillaan tietä omaan itseensä. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.