Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Aasialaisnaiset näyttivät osaamisensa

Finalistit.
Tiistaista torstaihin 1.–3. joulukuuta finalisteilta kuullaan pakollinen Sibeliuksen konsertto ja vapaavalintainen konsertto. Finalistit. Kuva: Heikki Tuuli finalistit soittokuva

Suomalaiset Sara Etelävuori ja Pekko Pulakka jäivät finaalien ulkopuolelle. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1975 jälkeen, kun yhtään suomalaista kilpailijaa ei kuulla Sibelius-viulukilpailun viimeisessä vaiheessa. Tenttasimme asiantuntijoilta välierien parhaita nykymusiikkiteosten osaajia.

Tiistaina alkavissa finaaleissa esiintyvät Friederike Starkloff, Emmanuel Tjeknavorian, Minami Yoshida, Nancy Zhou, Mayumi Kanagawa ja Christel Lee

Välieräviulistien keski-ikä oli 23 vuotta ja 4 kuukautta. Finaaleihin mentäessä keski-ikä laski tasan 22 vuoteen.

Koko kilpailun nuorin osanottaja Yoshida on samanikäinen (17) kuin Zhou oli vuoden 2010 aiemmalla Sibelius-finaalikerrallaan. Japanilainen on kuusikon ainoa Aasian valtioiden kansalainen, mutta myös Yhdysvaltoja edustavat Zhou, Kanagawa ja Lee ovat taustoiltaan aasialaisia. Kanagawa on syntynyt Saksassa ja opiskelee parhaillaan Berliinissä. Ainoana valitun miehen eli Tjeknavorianin oma opettaja Gerhard Schulz istuu nyt tuomaristossa.

Finaali-iltojen aikana kuultavat konserttojen säveltäjät ovat Brahms (Starkloff ja Tjeknavorian), Tshaikovski (Yoshida ja Zhou), Berg (Kanagawa) ja Bartók (nro 2, Lee).

Tutustu finalistien esityksiin tähän mennessä:
Friederike Starkloff
Emmanuel Tjeknavorian
Minami Yoshida
Nancy Zhou
Mayumi Kanagawa
Christel Lee

Asiantuntija Tero Latvalan poiminnat

viulutaiteilija Tero Latvala
Tero Latvala. viulutaiteilija Tero Latvala Kuva: Yle/Johanna Kannasmaa tero latvala

Bomsori Kim (KOR): "Hän heittäytyi Parkin kappaleessa ja toteutti molenlaista kivaa. Vastaavasti Carmen-fantasiasta paras mahdollinen heittäytyminen puuttui. Kim soitti Sibeliuksen viidennen humoreskin tyylillisesti ja soinnillisesti näissä kisoissa vertaansa vailla olevalla laadulla."

Kerson Leong (CAN): "Leong on yksi armoitetuimmista lahjakkuuksista. Hän teki fraasien loppuihin sellaisia jousikäden liikemaneereita, joita tuomarit eivät takuulla katsoneet hyvällä. Nämä asiat karsimalla hän yltää kansainväliselle uralle. Tämän lahjakkuuden tippuminen harmitti, ja sama tuli mieleen Tishchenkosta. Molemmat olivat kokemusteni perusteella suuria yleisön suosikkeja."

Kanadalainen Kerson Leong Sibelius-viulukilpailussa 2015.
Kerson Leong. Kanadalainen Kerson Leong Sibelius-viulukilpailussa 2015. Kuva: Heikki Tuuli kerson leong
Korealainen Bomsori Kim Sibelius-viulukilpailussa 2015.
Bomsori Kim. Korealainen Bomsori Kim Sibelius-viulukilpailussa 2015. Kuva: Heikki Tuuli bomsori kim

Tero Latvalan välieräsuosikeista finaaliin pääsivät lauantain semifinalistit Yoshida ja Zhou. Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtorin mielestä välikilpailussa soitti 14 tai 15 kisaajaa, joilla oli täysin realistiset mahdollisuudet olla finaalikuusikossa.

Katso kaikki kolmannen välieräpäivän esitykset

Tero Latvala (oikealla) on ollut Tuomas Haapasen (vasemmalla) oppilas.
Tuomas Haapanen ja Tero Latvala, takavuosien opettaja-oppilaspari. Tero Latvala (oikealla) on ollut Tuomas Haapasen (vasemmalla) oppilas. Kuva: Sandra Saulo/YLE tuomas haapanen

Kuka soitti parhaiten nykymusiikkia?

"Kerson Leong erottui", Tero Latvala kertoo. "Kun kappaleista ei ole olemassa esitystraditiota, niiden esittäminen paljastaa soittajista paljon." Tuomas Haapanen ei nimennyt yksittäistä nykymusiikin osaajaa: "Jos tähän lajiin erikoistuu liian voimakkaasti nuorena, voi tulla jopa vaikeuksia perusohjelmiston omaksumisessa."

Ketkä soittivat joko Parkin, del Pinon tai Namin teosta parhaiten lähetysikkunan viulistien mielestä?

Tami Pohjola: "Sarah Christian ja Diana Tishchenko."

Essi Pohjola: "Tishchenko ja Nancy Zhou."

Abel Puustinen: "Friederike Starkloff ja Emmanuel Tjeknavorian."

Torstaina finaalien tulosten yhteydessä ratkeaa myös tuomariston valinta parhaasta tilausteoksen esityksestä.

Päivän kommentti

"Kovaa kauraa pellossa. Vähän liikaa, jotta suomalaiset viulistit voisivat mennä finaaliin." (Lähetysikkunan nimimerkki "Anton Pavlovitsh")

Tarkista finaalien ajat, teokset ja orkesterit

Kuuntele Tero Latvalan, Helena Hannikaisen ja Lotta Emanuelssonin kiteytys kolmannesta välieräpäivästä ja finaalien näkymistä:

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.