Hyppää pääsisältöön

Ajatuksia miehen elämästä

Päällekäiskuvassa miehen kasvot ja päiväkirjan kirjoittaminen
Päällekäiskuvassa miehen kasvot ja päiväkirjan kirjoittaminen Kuva: Yle, Paulus Markkula päiväkirja

Millaista on olla mies? Mitä miehiltä odotetaan? Mitä miehet itse itseltään odottavat? Mikä elämässä on parasta, mikä vaikeinta? Millaisia haasteita elämään liittyy? Mistä onni koostuu? Siinä kysymyksiä, joita esitimme miehille. Saimme upeita ajatuksia. Tässä muutaman miehen pohdintaa elämästä.

"Velvollisuuksia, velvollisuuksia, velvollisuuksia"

"Arki vaatii venymistä joka puolelta. Minusta tuntuu että meiltä miehiltä odotetaan nykyään hurjan paljon. Pitää jakaa kotityöt ja lastenhoidot 50/50, jonka lisäksi pitää tehdä ne perinteiset miesten hommat. Velvollisuuksia, velvollisuuksia, velvollisuuksia. Työnantajakin osaa ottaa omansa - tuntuu että koko ajan kiihtyvällä tahdilla. On hienoa, että annetaan vastuuta, on monipuolinen sekä motivoiva työ, mutta välillä se meinaa viedä mehut. Varsinkin pitkät työreissuputket rasittavat perhe-elämää turhan paljon.

Arjessa pahinta on ainainen kiirekiirekiire joka paikkaan. On mahtavaa että koko perheellä on mukavat harrastukset, mutta se tekee arjesta myös melkoista suorittamista.

Onnelliseksi minut tekee hyvin yksinkertaiset, pienet ja arkiset asiat perheen parissa.

Parhaita ovat päivät jolloin kukaan ei esitä mitään vaatimuksia, ehkä juuri siksi, koska niitä on tosi harvassa. Aamupusut ja -halit rakkailta, hitaat aamut kahvikuppi kädessä, pelailua ja lukemista, huonojen tv-ohjelmien katselua. Toisaalta hyvä salitreeni ja vesihiihto kesällä tuo mahtavan olon. Mahtavaa on myös aurinko ja matkustelu. Onnelliseksi minut tekee hyvin yksinkertaiset, pienet ja arkiset asiat perheen parissa. Myös silloin harvoin, kun saan viettää laatuaikaa parhaiden ystävieni kanssa, vaellan onneni kukkuloilla. Näitä hetkiä on vain liian vähän.

Kunpa löytyisi se tasapaino, että olisi sopivassa suhteessa rauhaa ja äksöniä, seuraa ja yksinoloa. Ehkä sitten eläkkeellä."

Tuomo Heikkinen
Tuomo Heikkinen Kuva: Yle, Paulus Markkula tuomo heikkinen

”Oikeastaan miehet ovat todella helppoja”

”Fakta on, että miehillä on enemmän voimaa, rahaa ja valtaa, sekä paremmat mahdollisuudet menestyä elämässä kuin naisilla. Emme myöskään alistu, valita ja suostu myöntämään helposti elämän realiteetteja, jonka vuoksi jatkuva taisteleminen ja itsensä kehittäminen ovat muokanneet meitä pyrkimään aina eteenpäin.

Fyysisen voiman lisäksi suurin eromme naisiin on kykymme keskittyä olennaiseen. Olennainen tarkoittaa sellaista, joka edesauttaa ravinnon saamista, vaurautta tai parempaa elämänlaatua eli nokosia tai hyviä yöunia. Asiat, jotka eivät ole olennaisia ovat usein elämää tärkeämpiä toiselle osapuolelle. Kun päätämme lähteä ostoksille tai pakotettuna huonekaluliikkeisiin, haluamme tehdä ratkaisuja, jotka kestävät vuosikymmeniä. Siksi emme halua ostaa sitä jalkalamppua tai vaihtaa taas mattoa, verhoista puhumattakaan, ilman, että se tyydyttäisi tai parantaisi perustarpeidemme saantia.

Naisen maailmassa väriskaaloja on satoja, miehellä punainen on punainen ja sininen on sininen.

Naisen maailmassa väriskaaloja on satoja, miehellä punainen on punainen ja sininen on sininen. Pystymme kestämään vanhat tapetit, kerman väriset keittiönkaapit ja punertavat parketit, jos niiden tuunaaminen ei tuo meille etuja ravintoketjussa. Useat naiset ovatkin asian huomanneet ja tietävät mistä narusta pitää vetää, sillä mehän maksamme/hyväksymme vaikka minkä himmelin oston, jos se tuo meille ruokaa, rakkautta ja rauhaa. Omiin harrastuksiin ja autoon voimme laittaa vaikka omaisuuden, koska olemmehan me ne eurot raskaalla työllä itse ansainneet.

Miehenä olemiseen ei liity niin suuria paineita kuin naisena olemiseen, tai emme ota niitä niin vakavasti. Tehtävänämme on useasti tuoda vakautta, rahaa ja turvaa lähimmäisillemme ja teemme sen erittäin mielellämme, koska sehän takaa meille ruuan, rakkauden ja rauhan. Me hyväksymme mielellämme myös tasa-arvon, ja sen että nainen täyttää perheessä miehen rooleja, sillä se tekee meidän elämästämme vieläkin helpompaa. Teemme myös mielellämme aiemmin naisille oletettuja tehtäviä, koska ne harvemmin vaativat isoja ponnistuksia, mutta tuovat tekijälleen suurta mielihyvää. Itse emme pysty pariutumaan, kasvattamaan lasta mahassamme tai synnyttämään. Sen vuoksi arvostamme puolisojamme yli kaiken ja olemme valmiit tekemään perheidemme puolesta mitä vain.

Miehen ei tarvitse huolehtia ulkonäöstä, koska miesten oletetaan olevan rumia, hikisiä ja valittavan kuinka raskasta lumenluonti taas olikaan. Miehet saavat pitää taukoa aina kuin hikoilevat ja puhisevat, siksi me teemmekin sitä jatkuvasti. Palkinnoksi saamme pikku päikkärit keskellä päivää ja sitä tunnetta ei voita mikään.

Olemme onnellisia kun perheemme talous kehittyy (säästöt kasvavat), koemme itsemme rakastetuiksi, saamme syödä hyvää ruokaa ja nukkua. Oikeastaan miehet ovat todella helppoja, koska emme tarvitse muuta kuin ruokaa, rakkautta ja nukkumista. Kyllä. Me miehet olemme yksinkertaisia ja juuri siksi elämämme on aika helppoa.”

iäkäs mies profiilikuvassa
iäkäs mies profiilikuvassa Kuva: Yle, Paulus Markkula akuutti

”Yhdessä on ihmisen hyvä olla”

”Olen pienestä pitäen ymmärtänyt olevani mies. Samanlainen kuin isä, mutta kuitenkin erilainen. Geenit ovat antaneet raamit, johon ympäristö on tätä miestä muovannut. Minussa on kuulemma paljon isoisän näköä, mutta luonne on oma.

Lapsena olin herkkä poika. Varmasti tuota herkkyyttä on mukana edelleen. En siis koe olevani mitenkään miehinen mies. Parta ei kasva tuuheana, en metsästä, en kalasta. Silti olen aina pärjännyt fyysisyyttä korostavissa lajeissa. Olen nopea ja voimakas – miehisiä ominaisuuksia molemmat. Miehisyys on hengen ja kehon tasapainoinen liitto.

Miehisyys ei ole koskaan määrittänyt tekemisiäni tai ajatuksiani tietoisella tasolla. En tee tai jätä tekemättä jotakin siksi, että olen mies.

En ole koskaan ajatellut mitä miehisyys minulle merkitsee. Miehisyys ei ole koskaan määrittänyt tekemisiäni tai ajatuksiani tietoisella tasolla. En tee tai jätä tekemättä jotakin siksi, että olen mies. Ehkä miehisyys on tiettyä turvaa, jota minä haluan tarjota läheisimmilleni. Haluan, että vaimoni voi turvautua minuun joka hetki, ilossa ja surussa. Haluan, että sukulaiseni ja ystäväni voivat luottaa minuun hyvinä ja huonoina hetkinä.

Vaimon kanssa meillä on hyvin tasa-arvoinen parisuhde. Molemmat tekevät ruokaa, pesevät pyykkiä ja leikkaavat nurmikon. Yhdessä käydään myös harrastuksissa.

Miehisyys tietysti korostuu kavereitten kesken, kun ollaan miesporukassa. Lämmitetään sauna ja otetaan olutta. Kyllä miehetkin osaavat olla syvällisiä. Saunan lauteilla on parannettu maailmaa ja tehty lupauksia, joista on pidetty kiinni aina. Halattu ja itkettykin.

Miesten kesken on aina pientä kilpailua, vaikka sitä ei ehkä sanota ääneen. Se voi olla kilpailua hiihdetyistä kilometreistä tai paremmasta autosta. Tai vaikkapa puristusvoimasta puristusvoimatestissä. Treenataan vähän salaa ja sitten vähätellään omaa suoritusta. Siinä hiljaisessa omakehussa on minun mielestäni paljon suomalaista miestä. Itseä ei nosteta jalustalle, mutta annetaan suoritusten puhua puolestaan.

Loppuun vielä pieni kertomus lapsuudesta. Isotätini kysyi minun ollessa ehkä viisivuotias, että menenkö koskaan naimisiin. Vastasin, että totta kai, otan itselleni oikein hyvän vaimon. Nyt minulla on oikein hyvä ja rakas vaimo. Valitettavasti isotäti ei ehtinyt vaimoani koskaan tavata ennen kuolemaansa. Minulle hän kertoi tuon tarinan lähes joka kerta tavatessamme aina kuolemaansa asti. Ja nauroi iloisesti päälle. Yhdessä on ihmisen hyvä olla. Myös suomalaisen miehen.”

”Kasvaisi sitten hienoksi mieheksi”

Marko ja Avgustin Väänänen
Marko ja Avgustin Väänänen Kuva: Yle, Paulus Markkula marko ja avgustin väänänen

Minulla on pieni poika. Yritän kertoa hänelle mahdollisimman usein, kuinka tärkeä ja rakas hän on, juuri sellaisena kuin hän on. Toivon, että hän sen sitten aikuisena miehenäkin muistaa ja tietää.

Minulla on pieni poika. Yritän kertoa hänelle mahdollisimman usein, kuinka tärkeä ja rakas hän on, juuri sellaisena kuin hän on.

Kaunis ja oikeanlainen elämä ei ole kilpailua, mutta saa se kilvoittelua olla – kilvoittelua itsensä kanssa. Yrittää olla paras oma itse. Tietysti pienet pojat ottavat mittaa toisistaan. Juoksevat, pelaavat, painivat ja mitä kaikkea. Se on kasvamista. Kunpa poika osaisi olla leikeissään jalo voittaja ja hyvä häviäjä. Kasvaisi sitten hienoksi mieheksi.

Lue lisää: Samassa miehessä hellä isä ja makuuhuoneen sonni?

Millaista on olla nainen? Lue naisten ajatuksia elämästään täältä.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä
Risto Laitila ja Mikko Penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuuti
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite
Erektiöhäiriöiden hoitoon käytettävä ultraäänilaite Kuva: Yle, Akuutti ultraäänilaite
Pekka Larkela
Pekka Larkela Kuva: Yle, Akuutti pekka larkela
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä