Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Ompelijatar

dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1
Martta Koskinen oli 1918 Santahaminan, Suomenlinnan ja Tammisaaren vankileireillä, 1933-35 Turun lääninvankilassa ja 1943 Helsingin lääninvankilassa. Kuva: Ville Suhonen © Illume Oy dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1 dokumenttiprojekti: ompelijatar

Yle Teema sunnuntaina 2.4.2017 klo 15.00
Yle Areenassa 30 päivää

Ompelija Martta Koskinen oli yksi kymmenistä tuhansista suomalaisista, joita Suomen salainen poliisi tarkkaili 1920- ja -30-luvuilla. Hänen elämänsä päätyi kuolemantuomioon.

Ohjaaja Ville Suhosen dokumentti Ompelijatar (12) on ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa ja samalla ajankuvaus nuoresta Suomesta.

Ompelijatar sai parhaan dokumentin Jussi-palkinnon lauantaina 19.3. järjestetyssä Jussi-gaalassa. Dokumenttielokuva sai 13.3. Tampereen elokuvajuhlien erikoispalkinnon.

dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1
Martta Koskinen oli köyhä ompelijatar, jolle poliittinen toiminta koitui hänen kohtalokseen. dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1 dokumenttiprojekti: ompelijatar

Aktiivinen nainen

Ompelijatar kertoo, miten köyhän, puolikuuron naisen elämä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen nuoressa itsenäisessä Suomessa.

Martta Koskinen pidätetään punakaartin naiskomppanian jäsenenä vuonna 1918 ja tuomitaan vankileirille. Siitä lähtien hän on merkitty, "yhteiskunnalle vaaralliseksi luokiteltu".

Hän toimii 1920-luvulla aktiivisesti helsinkiläisissä vasemmistolaisissa nuorisoseuroissa, vetää kirjallisuustoimikuntaa ja kirjoittaa järjestölehtiin.

Valpo tarkkailee ja raportoi

Valtiollisella poliisilla on kaikki oikeudet puuttua radikaaliin toimintaan; kansakunnan yhtenäisyys tulee taata keinolla millä hyvänsä.

1930-luvun alussa kommunistien toiminta kielletään lailla, ja sitä mukaa vainoharha lisääntyy. Valpo tarkkailee ja raportoi tuhansien ihmisten elämää. Petturuuden ja sankaruuden erosta tulee häilyvä.

dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1
dokumenttiprojekti: ompelijatar, yle tv1 Kuva: Etsivä Keskuspoliisin pidätyskuva Martta Koskisesta elokuussa 1933. @Kansallisarkisto dokumenttiprojekti: ompelijatar

Hertan kanssa vankilassa

Martta Koskinen ei tee koskaan itsestään numeroa, mutta hänet ilmiannetaan moneen kertaan.

Hän tutustuu vankilassa Hertta Kuusiseen, ja pääsee sitä kautta sivistyneistön piireihin. Koskinen työskentelee ahkerasti muun muassa kirjailija Hella Wuolijoen ompelijattarena.

Koskinen auttaa aina kykyjensä mukaan nuorempiaan ja jatkosodan aikana sodastakieltäytyneitä tinkien omasta vaatimattomasta elintasostaan.

Viimeinen teloitettu nainen

Koskinen ryhtyy viestinviejäksi maanalaiselle vastarintaliikkeelle, jonka toiminta on lähes olematonta, paljolti pienen piirin keskinäistä kinastelua.

Hän piilottelee kommunistien johtohenkilöä, Hertta Kuusisen sulhasta, Yrjö Leinoa. Jäätyään kiinni hän kieltäytyy paljastamasta mitään.

Martta Koskinen on viimeinen valtiovallan Suomessa teloittama nainen. Häntä pidetään maanpetturina, vakoilijana ja vihollisen kätyrinä. Toisille hän on mielipidevanki, toisinajattelija ja pasifisti.

Näyttelijä Vera Kiiskinen on dokumentissa Martta Koskisen ääni. Kuvaus: Pekka Uotila. Leikkaus: Tuuli Kuittinen. Tuotanto: Illume Oy/Pertti Veijalainen, Merja Ritola ja Venla Hellstedt. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Lisää aiheesta:
Ompelijatar-dokumentin verkkosivut
”Menneisyytemme tunnustaminen hajonnut taivaan tuuliin” – Ohjaaja huolissaan historiadokumenttien tilasta
Kotikatsomo: Punainen kolmio

Dokumenttiprojekti: Ompelijatar, yle tv1
Dokumenttiprojekti: Ompelijatar, yle tv1 dokumenttiprojekti: ompelijatar

Martta Koskinen sai päivää ennen kuolemantuomion täytäntöönpanoa kirjoittaa neljä kirjettä. Kuva: Ville Suhonen/Illume Oy.
Kommentit