Hyppää pääsisältöön

Puu kaatuu ja puru lentää, kun metsurit mittelevät MM-tasolla

Ohjelmassa Maailmanmestarimetsurikisat seurataan metsurien kaksipäiväisiä MM-kisoja Mikkelissä. Maailman metsuriherruutta ratkottiin syksyllä 1983 eri metsätyötaidoissa niin yksilö- kuin maajoukkuetasolla.

Mikkelissä kohtasi metsien ammattilaisia peräti kahdestatoista maasta. Järjestyksessään kyse oli moottorisahauksen 13. MM-kisoista, ja Suomessa kisat järjestettiin toisen kerran. MM-tittelin lisäksi kisat olivat osoitus metsätyötaidon moninaisuudesta ja metsätyön merkityksestä yhteiskunnalle.

Kalevi Sorsa metsurien MM-kisoissa 1983 Mikkelissä.
Pääministeri Sorsa oli MM-kisojen arvovaltaisimpia vieraita. Kalevi Sorsa metsurien MM-kisoissa 1983 Mikkelissä. Kuva: Yle kuvanauha kalevi sorsa

Ensimmäinen kisapäivä käytiin Mikkelin kuusimetsässä. Paikalle oli saapunut ennätysyleisö. Myös Suomen pääministeri Kalevi Sorsa kunnioitti tapahtumaa läsnäolollaan. Avajaispuheen lisäksi Sorsa suoritti kisojen lähtösahauksen.

Suomalaismetsurit saavuttivat kotiyleisön tukemana yksilösarjan kaatokisassa riemastuttavasti kaksoisvoiton. Hannu Kilkki oli ykkönen ja Veikko Poikolainen toinen. Kolmanneksi kaatoi Petro Bourkov Neuvostoliitosta. Pelkästä kotikenttäedusta ei kuitenkaan ollut kysymys, sillä Suomi oli saavuttanut edellisvuonna Unkarissa peräti kolmoisvoiton, vaikka tuolloin kisailtiin suomalaismetsureille vieraiden puulajien kaatamisessa.

Toisena kisapäivänä kilpailu tuotiin metsästä urheilustadionille. Päivän aikana seuratiin moottorisahan terälevyn asennusta, runkojen ala- ja yläsahauskilpailua sekä tarkkuuskatkaisua.

Hannu Kilkki voitti yksilösarjan kokonaiskilpailun ja pääsi juhlimaan toista maailmanmestaruuttaan. Kisamenestystä täydensi Suomen joukkuekulta. Ruotsi jätettiin hopealle ja kolmanneksi sijoittui Tšekkoslovakian joukkue.

Lisää ohjelmasta