Hyppää pääsisältöön

Rajoja ja rakkautta oikeassa suhteessa - kasvatus täytyy pienestä pitäen hoitaa kunnolla

Perheenisä, opettaja ja dekkarikirjailija Antti Korhosen mukaan lapselle täytyy joskus asettaa rajat ja niistä täytyy tarvittaessa pitää tinkimättömästi kiinni. Lipsua ei saa.

Antti Korhosesta tuli tahtomattaan symboli muun muassa vaatimuksille koulujen työrauhan palauttamisesta keväällä 2013, kun Alppilan yläasteella tapahtunutta välikohtausta puitiin mediassa monta viikkoa. Opettaja Korhonen poisti koulun ruokasalissa häiriköineen oppilaan työntämällä, ja tästä alkoi tapahtumasarja, joka meni lopulta apulaisvaltakunnansyyttäjälle asti.

Tapauksesta kuvattu kännykkävideo levisi netissä, ja sai aikaan kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Opettajien velvollisuuksista ja oikeuksista väännettiin ja koulujen työrauhan puolesta osoittettiin mieltä Senaatintorilla.

Opettajien ammattijärjestö OAJ oli hyvillään asiasta nousseesta keskustelusta, mutta pelkäsi myös oppilaiden käyttävän asiasta noussutta kohua hyväkseen. OAJ:n mukaan työsuojeluvaltuutettu kirjaa vuosittain jopa 400 uhkaavaa tai vaarallista tilannetta pelkästään Helsingin kouluissa. Korhosta tuki mm. lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka piti Helsingin opetusviraston päätöstä opettajan potkuista kohtuuttomana.

Loppujen lopuksi Korhosen virkasuhteen purku muuttui varoitukseksi ja tönäisystä ei nostettu syytettä. Alppilan yläasteelle Korhonen ei kuitenkaan enää palannut, mutta opettajan työt jatkuvat edelleen.

Mitä hän ajattelee nyt?

Fyysiset konfliktit ovat Antti Korhosen mukaan kouluissa onneksi todella harvinaisia.

– Sanalliset yhteenotot puolestaan ovat arkipäivää, mutta kaikki riippuu hirveän paljon koulusta. Millainen henki on, on aika koulukohtainen asia, sanoo Korhonen.

Lakia on muutettu Alppilan tapauksen jälkeen ja opettajilla on nykyään Korhosen mukaan aiempaa enemmän keinoja käytössään. Jos on syytä epäillä jotain, opettaja voi esimerkiksi tarkistaa oppilaan laukun ja ottaa pois kännykän tai vaarallisen esineen.

Korhosen mukaan hyväkään kasvatus ei kuitenkaan aina auta.

– Aina on sellaisiakin lapsia ja nuoria, että aina menee vaan asiat vinksalleen, vaikka olisi kuinka hyvin kasvatettu. Toki se on tosi pieni osa, voi sanoa promille, mutta ainahan näitä on - ja tulee olemaan.

Vanhemmuus on kuitenkin Korhosen mukaan parasta aikaa ihmisen elämässä. Kun kasvatus hoidetaan alusta asti järkevästi ja rakkaudella, on kaikilla kivempaa.

– Kun ajattelen omaa poikaani, joka siinä keittiössä puuhaa, niin sehän on vaimoani puoltatoista päätä pidempi. Mutta kyllä se silti vaimoani tottelee.

Toimittaja: Samuli Sainio

Lisää ohjelmasta

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa vaihda asentoa
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.