Hyppää pääsisältöön

Selkämeri – erämainen merialue näyttää voimansa ja luonto sitkeytensä

Selkämeri, yle tv1
Harmaalokki. Kuva: Jari Salonen Selkämeri, yle tv1 selkämeri

TV1 lauantaina 12.12.2020 klo 17.10 - 18.00, Areenassa

Suomen länsirannikolla avautuu hieno ja paikoin lähes erämainen merialue, Selkämeri. Etelässä merialue rajautuu Ahvenanmaahan, pohjoisessa Merenkurkkuun. Tälle välille mahtuu iso kaistale merellisintä Suomea.

Selkämeri on Euroon puhtaimpia ja hienoimpia merialueita. Luonto sykkii ympäri vuorokauden sekä pinnan ylä- että alapuolella. Kolmiosaisessa luontosarjassa matkataan Selkämeri laidasta laitaan.

Selkämeri, yle tv1
Selkämeri, yle tv1 Kuva: Kalatiira poikasensa kanssa. selkämeri

Selkämeri-dokumenttisarjan ensimmäinen osa vie katsojan sykkivälle rannikolle. Sarjan toinen osa johdattaa alueen upeaan saaristoon, hienoille tiiraluodoille ja kahlaajarannoille.

Sarjan päätösjaksossa meri näyttää voimansa ja luonto sitkeytensä. Riskilät ja rantakäärmeet ovat alueen erikoisuuksia.

Selkämerellä asustaa muun muassa paljon tunteita herättävä merimetso. Rannikolla tavataan myös alueen hienoimmat vaellusperhoset.

Karu luonto villiintyy paikoin huikean reheväksi ja keskellä kukkeinta kesää voi törmätä Suomen kesäluonnon yhteen eksoottisimpaan luonnonilmiöön.

Selkämeri, yle tv1
Selkämeri, yle tv1 Kuva: Meriharakka selkämeri

Sarja on kuvattu pääosiltaan hyvin pienikokoisilla, tulitikkulaatikon kokoluokkaa olevilla kameroilla. Ne avaavat ensi kertaa näkymän lintujen ja muiden eläinten silmien tasalta. Kamera on oikeastaan kuin eläin muiden joukossa.

Näkymä onkin ällistyttävä; katsoja pääsee tiiraluodolle, merimetsojen pesille ja muuttolintujen parvien sekaan, kosketusetäisyydelle, aivan tapahtumien keskipisteeseen.

Selkämeri, yle tv1
Selkämeri, yle tv1 Kuva: Rantakäärme selkämeri

Tapahtumia Selkämeren kesässä riittää. Kiihkeimpään aikaan on aivan sama minne katsoo, kaikkialla vilisee elämää. Valtavan eläinlajiston lisäksi Selkämeren kesä tarjoaa hienoja kukkaloistoja ja lumoavaa merimaisemaa

Selkämeri on suuri elämys.

Toimittaja, kuvaaja, käsikirjoittaja: Jari Salonen. Leikkaus: Sami Kivimäki. Musiikki: Janne Louhivuori. Tuotanto: Yle, 2014. Luontosarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.

Selkämeri, yle tv1
Riskilät kinastelevat luodolla. Selkämeri, yle tv1 selkämeri
Kommentit