Hyppää pääsisältöön

Vanhempien seksikoulu osa 6: Vaihda asentoa!

Mielihyvän hankkiminen ja tuottaminen itselle ja toiselle ovat seksin ensisijaisia tavoitteita. Niiden saavuttamista voi edistää esimerkiksi yhdyntäasennoilla. Uusi asento saattaa tuntua ensin oudolta, ehkä jopa hävettävältä, ja toisaalta se saattaa piristää sopivalla tavalla totuttua. Syksyn viimeisessä Vanhempien seksikoulun jaksossa vaihdetaan asentoa.

Tehtävä 6: Vaihda asentoa!

1. Jalat limittäin

Tämä asento on hyvä aloitusasento. Molemmilla on kädet vapaana hyväilemiseen, ja kumppaniin saa hyvin katsekontaktin. Asento sopii hyvin rauhallisempaan rakasteluun – asennossa voi olla jopa täysin liikkumatta (mies penetroituneena).

Tämä asento sopii myös tilanteeseen, jossa miehellä ei ole lainkaan erektiota tai se on osittainen. Näin opitaan nauttimaan itse tilanteesta ilman suorituspaineita tai pyrkimystä orgasmiin.

Muuntele: Mies voi kierähtää polvilleen, jolloin nainen siirtyy kyljelleen. Näin voidaan rakastella vauhdikkaammin.

2. CAT (coital alignment technique)

Lähetyssaarnaaja-asennon variaatio, jossa mies on ylempänä kuin normaalisti, näin peniksen varsi painautuu klitorista vasten. Normaalisti penis on 90 asteen kulmassa, CAT-asennossa noin 45 asteen kulmassa.
Naisella jalat voivat olla yhdessä suorana, miehen jalkojen ulkopuolella suorana tai koukussa.

Muuntele: mies, kokeile liikkua edestakaisin, ylös alas, sivulta sivulle tai pyörivällä liikkeellä. Tarkoituksena on stimuloida klitorista samanaikaisesti. Tämä on erityisen miellyttävää naiselle. Tämä asento helpottaa naisen orgasmia yhdynnän aikana.

3. Nainen ratsastaa

Mies makaa selin tai on istuallaan, nainen ratsastaa. Tässä asennossa nainen saa määrätä tahdin ja säädellä, kuinka syvälle penis työntyy.

Tässä asennossa nainen voi hakea erilaisia vartalon kulmia G-pisteen ja klitoriksen kiihottamiseen.

Asennossa on helppo suudella, ja molemmilla on kädet vapaana hyväilemiseen.

Liikkeen tempoa voi vaihdella hitaasta nopeaan sekä suuntaa edestakaisesta, ylös alas -liikkeestä, sivuttaiseen ja ympyrämäiseen liikkeeseen.

Neljä tyypillisintä seksiasentoa

Suosiossaan vertaansa vailla on edelleen asento, jossa mies on päällä ja nainen hänen allaan reidet levitettynä sivulle. Tämä asento pitää pintansa suosikkilistalla, koska se mahdollistaa katsekontaktin kumppaniin ja näin lisää läheisyyden kokemusta seksin aikana. Asento on alla olevalle rentouttava ja päällä olevalle mahdollistuu seksin rytmin hallinta sekä omien että kumppanin toiveiden mukaisesti.

Tässä asennossa alla olija voi myös hyväillä kumppania käsillä. Päällä olija voi suudella ja kosketella kumppanin rintoja, hyväillä genitaaleja ja esimerkiksi pakaroita. Tätä niin sanottua perusasentoa voi sitten muunnella mielensä mukaan. Peniksen asento ja tulokulma muuttuvat, mikä antaa jälleen uuden tuntemuksen.

Toinen suosittu asento on nainen miehen päällä. Moni mies kuvaa asentoa rennoksi, voimia säästäväksi ja ikään kuin naisen aloitetta, tilanteen hallintaa ja toimintaa korostavaksi. Tämä asento on monille miehelle myös tärkeä orgasmin ja siemensyöksyn viivästyttämiseksi. Päällä olija voi säädellä myös esimerkiksi peniksen työnnön syvyyttä emättimeen tai peräaukkoon. Asento mahdollistaa myös itsehyväilyn ja laajemman fyysisen liikkumavapauden seksin aikana. Päällä olija voi kääntyä myös selin, jolloin pakaroiden ja peräaukon hyväily mahdollistuu.

Takaapäin-asento on saavuttanut enenevän suosion. Se tuntuu sopivan niin ujoille kuin ”eläimelliseen villiyteen” pyrkivälle. Asennosta on monia muunnoksia ja asento on mahdollinen toteutettavaksi monissa eri paikoissa.

Kylkiasento mahdollistaa kasvokkain olon, vartaloiden kokonaisvaltaisen kosketuksen. Kumppani voi olla myös selän takana. Asentomuunnoksia on monia, ja ne tekevät mahdolliseksi myös genitaalialueen hyväilyn. Fyysinen rasitus on pieni, joten esimerkiksi raskauden loppuvaiheella asento on mainio.

Nämä edellä mainitut neljä asentoa ovat tyypillisimpiä, mutta lisäksi on runsaasti muitakin kokeilemisen arvoisia asentoja.

Artikkelia varten haastateltu: Tarja Santalahti, kliininen seksologi, psykoterapeutti, Väestöliiton Familia Oy sekä seksikoulun esiintyjät Saana ja Risto.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Lue myös:

Tutustu muihin Vanhempien seksikoulun harjoitteisiin.

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8
Disan yllätyshäät
Disan yllätyshäät Kuva: Yle/MHL fg
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.