Hyppää pääsisältöön

Diison on Mikael Gabrielin levy-yhtiön ensimmäinen kiinnitys – mutta kuka hän oikein on?

Diisonin nimi noteerattiin isoilla kirjaimilla sen jälkeen, kun räppäri vaihtoi laulukielen englannista suomeksi.

Diison (vas.) esiintyi viime kesänä Mikael Gabrielin kanssa muun muassa Blockfesteillä. // Kuva: YleX / Jani Nivala.

Suomalais-jamaikalainen 28-vuotias Diisonaloitti musanteon vuonna 2011. Ensimmäiset vuodet hip hop -artisti lauloi englanniksi. Keikkojakin tehtiin, mutta kiinnostus oli varsin vähäistä. YleX noteerasi kiinnittämättömän artistin vuonna 2013, mutta sen jälkeen räppäri on ollut pois otsikoista.

Kunnes vuonna 2015 Diison vaihtoi laulukielensä englannista suomeen. Vaihtaminen ei ollut tietoinen valinta: Diison oli tehnyt Marttyyrit-kappaleensa englanniksi, mutta kappale kaipasi jotain. Biisi kuulosti siltä, että siinä pitäisi olla mukana suomeksi räppäävä Kube. Diison päätti vetää kappaleen kertosäkeen suomeksi, jotta räppärit saisivat käsityksen siitä, miltä kappale voisi kuulostaa.

Ja se kuulosti yllättävän hyvältä.

- Päätettiin, että tehdään biisi kokonaan suomeksi. Kaikki sanoivat, että mun pitää jatkossakin tehdä suomeksi, koska se vaan toimii paremmin, Diison kertoo YleX Aamun haastattelussa.

Tätä mieltä on myös Mikael Gabriel, joka kiinnitti Diisonin ensimmäisenä artistina perustamaansa Tasoi Records -levy-yhtiöön. MG:n mukaan Diison on epäsuomalainen artisti, jonka äänenkäyttö on kiinnittänyt Gabrielin huomion.

- Hän käyttää amerikkalaisittain melodista räppiä säkeistöissä. Suomessa on vaikea tehdä amerikkalaistyylillä, mutta kun joku onnistuu siinä, niin se on aina siistiä, MG sanoo.

Jatkossa Diison aikoo pitää laulukielen suomena, mutta tuoda kappaleisiinsa väriä jamaikalaistaustoistaan.

- Veikkaan, että flow'ssa ja rytmityksessä tulee olemaan vähän dancehallia. Tykkäisin laittaa soundeja sekaisin. Esimerkiksi niin, että biisissä olisi räppiä ja vähän reggaeta, Diison sanoo.

Uran toinen festarikeikka stadionilla

Diison kuvailee itseään letkeäksi hassuttelijaksi, joka unohtelee aina jotain tärkeää. Artisti näyttää ja kuulostaa rennolta kaverilta, joka ei turhia stressaa. Paikka MG:n levy-yhtiössä on kuitenkin asettanut paineita artistin hartioille.

- Mä olen muuten niin flegmaattinen, että on hyvä, että on vähän paineita, Diison sanoo.

Suurempien paineiden makuun Diison pääsi viime kesänä, kun artisti pääsi ensimmäistä kertaa festarikeikoille. Mikael Gabriel toi Diison esiintymään ensin Aura Festille ja paria viikkoa myöhemmin Blockfesteille. Aura Fest jännitti räppäriä enemmän, Blockfestillä jännitystä lievensivät keikkaolosuhteet stadionlavalla.

- Aurinko häikäisi silmiin, niin en nähnyt ketään, Diison kertoo.

Kuuntele alta Diisoniin ja Kuben Marttyyrit-kappale sekä Diisonin ja MG:n haastattelu YleX Aamussa.

Lue myös:

Tasoi Records -levy-yhtiö on Mikael Gabrielin tuorein aluevaltaus

Uskotko kummituksiin, Mikael Gabriel?