Hyppää pääsisältöön

Elävän arkiston joulukalenterit

Vuosien varrella Ylen joulukalentereissa on tavattu toilailevia taikka tähysteleviä tonttuja, seurattu puhuvia marionettihevosia ja kuultu tunnelmallisia satuja vesivärimaalausten ohessa. Elävään arkistoon kootut, päivittäiset kalenteriotteet tarjoavat joulunodotuksen lisäksi kurkistuksen menneeseen. Nostalgista joulunaikaa!

Hyppää tästä valitsemaasi joulukalenteriluukkuun

|1| |2| |3| |4|
|5| |6| |7| |8|
|9| |10| |11| |12|
|13| |14| |15| |16|
|17| |18| |19| |20|
|21| |22| |23| |24|

Kaikki Ylen tv-joulukalenterit

Ensimmäiset luukut

Elävän arkiston varhaisin joulukalenterinäyte on vuodelta 1962. Lyhyet kalenterikurkistukset toteutettiin klassisesti. Studioon rakennettiin linna, jonka luukkuja kuvaruutuun hiippaileva tonttutyttö päivittäin avasi.

Toiset luukut

Matti Raninin ääninäyttelemä Histamiini hirnahteli ensimmäisen kerran tv-joulukalenterissa vuonna 1980. Jo tuolloin marionettihevosen seurana olivat tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen) ja noitaneiti Anelma Unelma (Pirkko Aarnio). Histamiinin ensimmäinen joulukalenteri voitti vuonna 2018 joulukalenteriäänestyksen ylivoimaisesti. Kalenteri julkaistiin pysyvästi Areenaan katsottavaksi.

Vuionna 1985 Histamiinin sinkkujoulua saapui hämmentämään punaharjainen Titiina-tamma (Miitta Sorvali). Histamiinin joulukalenteri vuodelta 1985 äänestettiin Elävän arkiston kalenteriäänestyksen voittajaksi vuonna 2007.

Kolmannet luukut

Mistä joulupukki tietää, mitä ihmiset joululahjaksi haluavat? Pukin apuna tässä tehtävässä oli vuonna 1963 pieni Tähystäjä-tonttu. Kauniilla maalauksilla elävöitetyn kalenterin ideana oli kerätä jokaisesta jaksosta kirjain, joita yhdistämällä katsoja pystyi selvittämään lauseen, joka paljastui lopullisesti vasta jouluaattona.

Neljännet luukut

Miitta Sorvalin vuonna 1991 tähdittämän joulukalenterin Miitta-täti-hahmo on jäänyt katsojien mieleen joko hauskana tai suorastaan pelottavana. Sorvali toimi jo vuonna 1985 Histamiinin joulukalenterissa Titiina-tamman äänenä. Vuonna 1993 hän esitti Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenterissa Hanna-äidin roolin.

Viidennet luukut

Kunto Ojansivun tulkitsema Tonttu Toljanteri on Ylen suosituimpia joulukalenterihahmoja. Toljanterin kalentereita on tuotettu peräti kuusi kokonaisuutta. Debyytti nähtiin vuonna 1998 nimellä Tonttu Toljanterin joulupulma, vuonna 2003 oli vuorossa Tonttu Toljanterin Tonttu-TV ja 2007 Tonttu Toljanteri Muorin töissä. Vuosina 2010 ja 2013 tonttu pääositti yksinkertaisesti Joulukalenteria. Kalenterien lisäksi Toljanteri on esiintynyt myös muissa lasten joulusarjoissa.

Kuudennet luukut

Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan luomille Heinähatulle ja Vilttitossulle toteutettiin vuonna 1993 oma joulukalenteri. Kalenterin sankareina olivat sarjan kohdeyleisön ikäiset lapset, hurmaavat Ida Järvinen ja Nina Nyberg. Itsenäisyyspäivänä tomerat tytöt valmistautuivat tietysti asianmukaisesti Linnan juhliin.

Seitsemännet luukut

Kaksi lastenohjelmien vanhinta perinnettä yhdistyi, kun vuoden 1981 joulukalenterin keskushenkilöksi valittiin Kylli Koski. Aivan itsestään selvä valinta ei tuolloin jo 75-vuotias taidekasvattaja ollut. Lastenkulttuurissa elettiin vaihetta, jolloin satujen sijaan arvostettiin yhteiskunnallista sanomaa. Kylli-tädin joulukalenteri otettiin kuitenkin hyvin vastaan, ja sarjan perinteistä sekä rauhallista tunnelmaa kiitettiin.

Kahdeksannet luukut

Vuonna 1988 Suomen postilaitos täytti 350 vuotta. Kuin ennakkona juhlavuodelle oli edeltäneen joulun kalenterina tarina postineiti Olga P. Postisesta. Sarja kertoi nimihenkilön ja kaupungin pormestarin kaihoisasta romanssista. Ritva Valkaman näyttelemän Postisen eloa seurattiin Vaapukkalan kaupungissa, joka toteutettiin tv-ruutuihin yksityiskohtaisella pienoismallilla. Vaapukkalan asukkaista toteutettiin toinen joulukalenteri vuonna 1996 ja postineiti tavattiin samana vuonna myös pääsiäissarjassa.

Yhdeksännet luukut

Muusikkoparivaljakko Juice Leskinen ja Safka Pekkonen suorittivat vuonna 1986 esitetyn pikkutuhman Aikuisten joulukalenterin loppulaulut. Ikivalkoisten joulurenkutusten ja klassikkovirsien päälle kynäiltiin uudet, varsin synkkiä piirteitä saaneet sanoitukset. Kaksikymmentäneljä uusin sanoin ja erilaisin elkein tulkittua laulua eivät säästäneet satiirin säilältä juuri ketään.

10. luukut

Vuoden 2002 joulukalenterissa seikkaili Pikku Kakkosesta tuttu Jänö Neponen (äänenä Anu Tuomi-Nikula). Tarina alkoi, kun susimetsässä tarpova Neponen löysi taianomaisen lippaan keskeltä hankia. Jänö myös ystävystyi yksinäisessä myllyssä asuvan tontun (Ilkka Heiskanen) kanssa. Kaksikko päätti yrittää ratkaista salaperäisen lippaan arvoituksen. Kenelle se kuuluikaan?

11. luukut

Joulu lähestyy, mutta Titiinalla on huolia. Tamma itkee yksikseen tallin nurkassa ja Tallitonttu Rämäkkä (Harri Hyttinen) päättää piristää neitiä. Rämäkkä ja Histamiini kajauttavat reippaan serenadin nukkuvalle Titiinalle. Titiina piristyy laulusta ja pyytää ystävyksiä esittämään sen uudelleen.

12. luukut

Postinkantaja Immu Ilmonen on kova poika laulamaan. Tämän luukun takana hän laulaa työstään, joka on joskus aika raskasta. Arvaatko, mitä Immu Ilmonen kaipaa? Kerää taas kirjain ja liitä se edellisistä Tähystäjätontun joulukalenterin luukuista saamiisi kirjaimiin.

13. luukut

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi joulukuun kolmantenatoista. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin. Lucia-neito on Suomessa valittu vuodesta alkaen 1950 Hufvudstadsbladetin järjestämällä yleisöäänestyksellä. Monasti valituksi on tullut vaaleahiuksinen neito, jonka tehtävänä on tuoda valoa ja lämpöä talven pimeyteen.

14. luukut

Pikku-Leena mietiskelee ajan arvoitusta. Voisiko vanhemmille antaa lisää aikaa? Kylli-täti kertoo tänään, miten Leena keksii pulmaan ratkaisun, ja suosittelee sitä muillekin.

15. luukut

Tonttu-TV:ssä pitäisi tanssia tonttupolkkaa. Toljanteri on harjoitellut askelkuviot, mutta pari puuttuu. Lääkäri Letun (Kirsi Laamanen) piti olla Toljanterin parina opettamassa tonttupolkkaa, mutta Lettu ei pääsekään, koska Tonttulassa riehuu jouluflunssa.

16. luukut

Juice Leskinen kunnioittaa tämänpäiväisellä värssyllään kalastaja-eksentrikko Pentti Linkolaa. Kalamiehen aattoruokana on tietysti kalaa, joulukuusi peittää lattian ja kynttilöitäkin on. Kuusen koristeeksi on valikoitunut melko omaperäinen killutin.

17. luukut

Vaapukkalassa koetaan joulun alla sakea lumipyry. Lunta tulee niin paljon, että postin kulkukin kärsii. Pahempaakin on Vaapukkalassa kuitenkin koettu. Olga P. Postinen muistelee kuinka hänen lapsuudessaan satoi kerran niin paljon, että kodin oveakaan ei tahdottu saada auki. Työntöurakkaan piti kutsua koko perhe kissasta lähtien.

18. luukut

Mitä kummaa? Toljanterin suussa mellastaa kovaääninen pöpö? Jouluna makea maistuu monelle, mutta hampaiden harjausta ei sovi unohtaa. Lääkäri Lettu saapuu onneksi tontun avuksi. Toljanterin toilailut eivät pääty vielä tähän, hömelö tonttu menee omin lupinensa tonkimaan Letun laukkua.

19. luukut

Tonttutyttö kokoaa tänään lasten joulupukille lähettämiä kirjeitä. Niissä on varmaankin monta ihanaa joululahjatoivetta. Kalenteriluukusta kurkistaa tuttu sarjakuvahahmo. Mutta eipäs kerrotakaan kuka. Käy itse kurkistamassa.

20. luukut

Koska myllytontusta ei ollut salaperäisen lippaan viejäksi, jää vaativa tehtävä pienen Neposen harteille. Valitettavasti pimeässä metsässä vaanivat jälleen sudet. Miten käy jänösen?

21. luukut

Vanhan sanonnan mukaan joulunodotus alkaa kunnolla vasta Tuomaanpäivänä. Kylli muistelee tänään omaa lapsuuttaan ja sitä, miltä joulunodotus hänestä tuntui. Ohjelma jäi aikanaan vuonna 1981 esittämättä tv:ssä toimittajien työnseisauksen takia.

22. luukut

Toljanteri ja Lääkäri Lettu esittävät Tonttu-TV:n satutuokiossa sadun Punahilkasta. Toljanterin pitäisi esittää sutta, mutta myös isoäidin rooliin tarvittaisiin joku. Muori ei joulukiireiden vuoksi ennätä näyttelemään, joten Toljanteri taitaa joutua kaksoisrooliin.

23. luukut

On enää yksi yö jouluun, mutta kaikki ei ole ihan kohdallaan. Tonttulan uutiset kertoo, että joulupukki on kelirikossa. Eiköhän Pukki kuitenkin selviä kiipelistä. Myös Tiernapojat ovat jo lähteneet liikkeelle.

24. luukut

Aattoluukkujen takana lauletaan, kokoonnutaan ja hiljennytään. Hyvää ja rauhallista joulua kaikille.


Kaikki Ylen tv-joulukalenterit