Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka Liven kurituskohtaus järkytti - Hintikkaa ja Lehtistä lyötiin ja piiskattiin

Maanantaina 30.11. Marja Hintikka Livessä nähtiin raju kurituskohtaus. Siinä kaksi showpainijaa näytti ohjelman juontajalle Marja Hintikalle ja vakiokasvolle Jenny Lehtiselle, miltä lapsesta tuntuu, kun häneen käytetään osan suomalaisista yhä hyväksymiä kurituskeinoja. “Aivan järkyttävää”, kommentoi Hintikka.

MHL:n illan teemana oli lasten kasvatus ja kuritus. Ohjelma sai hurjan käänteen, kun suoraan lähetykseen rynni kaksi jo MHL:n ruokajaksosta tuttua eturivin showpainijaa, Michael "StarBuck" Majalahti ja Stark Adder. Tällä kertaa heidän tehtävänään oli demonstroida, miltä lasten fyysinen kurittaminen - jonka osa suomalaisista yhä hyväksyy - tuntuu ja näyttää. Tehtävään he käyttivät juontaja Marja Hintikkaa ja show'n vakiokasvoa Jenny Lehtistä.

– Tätä asiaa oli ymmärrettävästi vaikea demonstroida. Mietimme asiaa pitkään ja lopulta päädyimme siihen, että luomme tilanteen, jossa lapsen ja vanhemman välinen valtasuhde tulee näkyväksi, kertoo Hintikka.

Paikalle kutsuttiin ammattilaiset, jotka ovat tottuneet fyysiseen retuuttamiseen ja pystyisivät viemään osion loppuun.

– Starbuck ja Stark Adder hoitivat homman hienosti, vaikka tilanne oli heillekin työtehtävänä erikoinen. Halusimme näyttää kouriintuntuvan konkreettisesti, millaista kuritusväkivalta on, ja se onnistui, sanoo Hintikka.

Ohjelmassa näytettiin viisi kuritusväkivallan muotoa: tukistus, sormille näpäytys, uhkailu, poskelle lyönti ja piiskaus. Keinot valikoituivat demonstraatioon, koska Lastensuojen Keskusliiton viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan osa suomalaista hyväksyy edelleen nämä kuritusmuodot piiskaamista lukuunottamatta.

Järkyttävä ja erittäin ahdistava kokemus

Sekä Hintikka että Lehtinen olivat erittäin järkyttyneitä kohtauksen jälkeen. Lehtinen pyyhki silmistään kyyneleitä ja Hintikka keräsi itseään hetken, ennen kuin pystyi jatkamaan lähetystä.

– Fyysisesti pahimmalta tuntui poskelle läimäyttäminen, mutta itse asiassa karmeinta oli se tunnelma ja odottaminen. Lyöntiä odottaessa nöyryytyksen tunne on sanoinkuvaamaton. Kun tiesi, että kohta tulee sattumaan... Siinä uhkaavassa välitilassa samaistuin lapseen ja siihen, miltä tuollainen tilanne lapsesta tuntuu, Hintikka toteaa.

Myös katsojat reagoivat vahvasti kurituskohtaukseen, ja sosiaaliseen mediaan ja sähköpostiin tulvi järkyttyneitä viestejä. Katsojat elivät vahvasti mukana tilanteessa.

"Puristin nyrkkejä ja varpaitakin jännittyneenä sohvalla. Kyllä tuli kyyneleet silmäkulmiin." - viesti Facebookissa

"Hienoa, että vaikea aihe nostetaan esille. Demo oli kyllä pysäyttävä." - viesti Facebookissa

"Järkytyin, vihastuin ja vihastuin vielä lisää, kun kuulin luvut ihmisistä, joiden mielestä tuo on kasvattavaa." - viesti Facebookissa

Hintikka ja Lehtinen toivovat, että ihmiset alkaisivat tämän demon myötä miettiä suhdettaan fyysiseen väkivaltaan. Aiheesta täytyy voida puhua ja vaihtoehtoisia toimintamalleja löytää.

– Jos yksikin läimäys lapselle jää tekemättä, tavoite on täyttynyt. Jos väkivallan hyväksyvät ihmiset olisivat istuneet paikallani eilen, uskon, että asenteet muuttuisivat sekunnissa, Hintikka summaa.

Hintikka ja Lehtinen kokevat molemmat, että rankkuudestaan huolimatta kokemus oli kannattava, myös heille itselleen.

– Minusta tämä oli tärkeä kokemus jo itseni vuoksi. Nyt tiedän, miten ahdistavalta se iskun odottaminen tuntuu. En koskaan halua olla uhkaava omia lapsiani kohtaan, Lehtinen miettii vakavana.

– Tuollaisessa tilanteessa heräävät pelon ja pakokauhun tunteet ja ne eivät kasvata ihmistä mihinkään suuntaan, Hintikka kiteyttää.

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa vaihda asentoa
Disan yllätyshäät
Disan yllätyshäät Kuva: Yle/MHL fg
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.