Hyppää pääsisältöön

Pelolla kasvatettu lapsi kokee stressiä

kylpyankalla pirunsarvet
kylpyankalla pirunsarvet Kuva: freeimages.com / Jean Froidevaux osa8

Selkäsauna ja muu kuritusväkivalta on kielletty, niihin ei voi lastenkasvatuksessa turvautua – toisin kuin muutama vuosikymmen sitten. Pyysimme ammatilaista etsimään nykyaikaista ratkaisukeinoa vanhaan selkäsaunatapaukseen, joka vaivaa osallisia edelleen.

On kesä vuonna 1975. 10-vuotias tyttö, vanhin kolmesta sisaruksesta, on tympääntynyt lapsenlikkaan. Hoitaja paistaa lapsille lettuja laittaen valmiit letut taakseen lautaselle. Isosisko nakkelee hoitajan huomaamatta letut kaapin alle likaiseen nurkkaan, sitä mukaa kun ne valmistuvat. Selkäsaunahan siitä seuraa, kun isä tulee illalla töistä.

Eija Paavilainen on tutkinut Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikössä lasten kaltoinkohtelua ja perheväkivaltaa. Mitä hän tekisi toisin kuin 1970-luvun faija, jonka esikoinen urpoilee?

– Selkäsauna ja muu kuritusväkivalta on kielletty, niihin ei voi enää turvautua. Tapahtunut täytyy selvittää puhumalla ja neuvottelemalla eli tässä kohtaa pitäisi käydä vakava keskustelu. Lasta voi kehottaa eläytymään letunpaistajan osaan, kuvittelemaan miltä tästä on tuntunut. Lapsi pitää saada ymmärtämään mikä on sallittua ja hyvää käytöstä, mikä taas ei.

Onko oikein, että lapsi saadaan tuntemaan syyllisyyttä teostaan? Eikö syyllistäminen ole henkistä väkivaltaa?

– Tietenkin se on oikein! On tärkeätä, että ihminen ymmärtää milloin oma käytös loukkaa toisia. Lapsen mielenterveys ei siitä järky, kunhan tekoa arvostellaan eikä haukuta lasta itseään.

Olisiko tärkeää ymmärtää lapsen syyt? Ehkä hänellä oli ikävä vanhempiaan ja siksi hän käyttäytyi typerästi?

– Yhdessä voidaan toki pohtia, mitä teon takana on, löytyykö syy tai selitys. On hyvä kuunnella lapsen puoli tarinasta. Silti lapselle on tärkeää opettaa, että hän teki väärin.

Pelolla kasvatettu ja kuritettu lapsi kokee stressiä, joka vaikuttaa jopa fysiologisesti aivojen kehitykseen.

Moni kova keino näyttää toimivan, koska lapsi saadaan tottelemaan. Tästä on kuitenkin hyötyä vain hetkeksi, sillä kuritetuista lapsista tulee aggressiivisia ja heidän stressitasonsa nousevat, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton psykoterapeutti Kaisa Lumijärvi.

Professori Eija Paavilainen on samoilla linjoilla.

– Lapselle pitää pystyä perustelemaan, pelottelu ei kannata. Pelolla kasvatettu ja kuritettu lapsi kokee stressiä, joka vaikuttaa jopa fysiologisesti aivojen kehitykseen. Stressi muuttaa lasta ja vaikuttaa kehitykseen, aivan aikuisuuteen saakka.

Suomessa vanhempien kuritusoikeus poistettiin ensin rikoslaista ja vuonna 1984 alussa ruumiillinen kuritus kiellettiin kokonaan.

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa
Marja Hintikka Live, vanhempien seksikoulu, vaihda asentoa vaihda asentoa
Disan yllätyshäät
Disan yllätyshäät Kuva: Yle/MHL fg
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.