Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Ilmastokokouksessa ratkaistaan maapallon tulevaisuus

Jäätikköä. Etelämanner - Antarktis.
Tilastojen mukaan ilmasto on esiteollisen ajan jälkeen lämmennyt jo yhden asteen. Jäätikköä. Etelämanner - Antarktis. Kuva: EPA/APO/Dean Lewins tiede

TV1 keskiviikkona 2.12.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 4.12. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Meneillään olevassa Pariisin suuressa ilmastokokouksessa ratkaistaan maapallon tulevaisuus.

Kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja on käyty jo parikymmentä vuotta, mutta nyt jos koskaan olisi saatava konkreettisia tuloksia.

Prisma Studio, yle tv1
Prisma Studio, yle tv1 Kuva: Erikoistutkija Sampo Soimakallio (vas.) ja vanhempi tutkija Antto Vihma (oik.) keskustelevat toimittaja Pasi Toiviaisen kanssa ilmastoasioista. yle tv1
Prisma Studiossa toimittaja Pasi Toiviainen keskustelee ilmastoasioista Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihman ja Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Sampo Soimakallion kanssa.

Uusia lämpöennätyksiä

Haasteita on monia. Vuosi 2014 oli tilastojen mukaan ennätyslämmin ja kuluvasta vuodesta näyttää tulevan vielä lämpimämpi.

Tilastojen mukaan ilmasto on esiteollisen ajan jälkeen lämmennyt jo yhden asteen ja kahta astetta pidetään rajana, jota ei saisi missään tapauksessa ylittää.

On väitetty myös, että ilmaston lämpeneminen olisi pysähtynyt. Tämä väite on tutkimuksissa osoittautunut turhaksi optimismiksi. Onko kahden asteen tavoitteessa mahdollista pysyä? Mitä sanovat tutkijat? Mitä tämän tavoitteen saavuttaminen merkitsisi meidän arkielämässämme?

Kommentit