Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Raakasuklaan valmistuspaketit testissä: maku ratkaisi, Foodin voitti

Raakasuklaata osaa kokematonkin kokkaaja valmistaa helposti ja nopeasti, kun käyttää valmistuspakettia. Raaka-aineet on mitattu valmiiksi ja suklaamuotit mukana eikä monimutkaisia keittiökoneita tarvita. Maku nousikin ratkaisevaksi tekijäksi, kun kolme kovaa testasi raakasuklaan valmistuspaketit.

Testissä olivat suomalaiset raakasuklaan valmistuspaketit CocoVi, Foodin ja Leader. Kolme suklaan ystävää vantaalaiset Sanna Yli-Hakula ja Milla Kulhia ja Jarkko Varttinen Helsingistä kokeilivat paketteja kerran kotonaan ja vielä yhdessä kuvauspäivänä. Valmistuspaketeissa arvioitiin niiden helppokäyttöisyyttä ja lopputulosta eli suklaan makua ja näköä.

Raakasuklaa on maidoton, gluteeniton, soijaton, munaton ja lisäaineeton. Makeutuksena valmistuspakettien suklaissa on agavenektari Leaderissä, agavesiirappi Cocovissa ja kookospalmusokeri Foodinissa.

Helppo ja nopea valmistus

Kaikki valmistuspaketit olivat helppoja käyttää. CocoVissa valmistusohje oli takakannessa, Foodinissa irrallisena sivuna paketin sisällä ja Leaderissä ensin paketin takakannessa kirjoitettuna ja vielä sisällä monisivuisen ohjelehtisen alussa. Leaderin ohje sai Jarkolta kiitosta lisävinkeistä leivosten ja kakkujen valmistukseen.

Raakakaakaota ei kuumenneta missään vaiheessa.

Raakasuklaasta voidaan puhua, kun raakakaakaota ei kuumenneta missään vaiheessa. Siksi raakasuklaan valmistuksessa käytettävä kaakaovoi- tai massa tai kookosöljy sulatetaan vesihauteessa eikä siinäkään liian kuumassa vedessä. Näin kaakaon lukuisat antioksidantit ja kivennäisaineet säilyttävät terveysvaikutuksensa.

Raakasuklaan valmistuspakettien testaajat tekemässä suklaita keittiössä
Valmistuspaketin käyttö on helppoa: tarvitsee vain kulhon ja kattilan vesihaudetta varten. Raakasuklaan valmistuspakettien testaajat tekemässä suklaita keittiössä Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

Valmistuksessa tarvittiin siis ainoastaan kulho raaka-aineille ja kattila vesihaudetta varten. Hämmentää voi vaikka puukauhalla kuten Sanna tai vispilällä kuten Milla. Cocovissa piti sulattaa sekä “juustoraastemainen” kaakavoi että neitsytkookosöljy, Leaderissä neitsytkookosöljy ja jauheseos, jonka joukossa oli myös kaakaovoita, ja Foodinissa ainoastaan raakakaakaomassa. Jos Foodinin raakakaakaomassan pilkkoi pienemmiksi paloiksi, se suli nopeammin.

- Foodin oli helpoin valmistaa, koska siinä oli vähiten ainesosia eikä ollut kookosöljyä, Milla totesi.

Kaikki suklaat sai tehtyä reilusti alle puolessa tunnissa.

Kaikki suklaat sai tehtyä reilusti alle puolessa tunnissa. Leaderin suklaalta vei eniten aikaa jähmettyä jääkaapissa. Tosin sijainti siellä saattoi vaikuttaa asiaan. Jos haluaa suklaat nopeammin nautittaviksi, ne kannattaa jähmettää pakastimessa. Valmiita suklaita voikin säilyttää pakastimessa, jos niitä ei syö muutamassa päivässä.

Suklaisin ja marjaisin Foodin maistui kaikille

Foodinissa oli kolmea eri marjaa: kokonaisia karpaloita ja gojimarjoja tai mustikoita sekä mulperirouhetta. Jarkon ja Sannan testipaketeissa oli ollut mustikoita, mutta Millalla ja kuvauspäivän paketeissa oli gojimarjoja. Foodinin edustajan mukaan on tarkoitus siirtyä gojimarjoista mustikoihin lähiaikoina. Useamman marjan yhdistelmä oli kaikkien mieleen.

Myös mantelirouhe, joka toi suutuntumaa Leaderin suklaaseen, miellytti.

Cocovin pelkät gojimarjat eivät tuntuneet riittäviltä tasaamaan vahvan suklaan makua.

Raakasuklaita tarjottimella: Leader, Foodin ja CocoVi
Raakasuklaita tarjottimella: Leader, Foodin ja CocoVi Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

Cocovin ja Leaderin kookosöljy tuntui ja maistui suklaassa. Leaderin konvehti suli nopeimmin käsissä.

- Leader ja CocoVi olivat vähän liian rasvaisia, Jarkko arvioi suklaiden makua ja koostumusta.

Sannan makuun kookosrasva tuntui myös pistävältä. Leaderissä maku oli kuitenkin pehmeämpi. Foodinin paksu kaakaomassa pysyi parhaimmin koossa ja kutkutti eniten kolmen kovan makunystyröitä.

- Foodin oli parhaimman makuinen ja kaikista kevyin suklaa, Jarkko kiteytti lopputuloksen.

Raakasuklaita lasialustalla Foodin
Foodinin raakasuklaassa oli runsaasti marjoja. Raakasuklaita lasialustalla Foodin Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi
Raakasuklaita lasialustalla, CocoVi
CocoVin suklaasta tuli tasaisin. Raakasuklaita lasialustalla, CocoVi Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

Myös Foodinin ulkonäkö miellytti, koska suklaat olivat kotitekoisimman näköisiä: kivan röpelöisiä paperisissa muoteissaan. CocoVin suklaat olivat kyllä tasaisimpina tyylikkäimpiä, kun ne kumosi muovisista muoteista.

Paketin ulkonäkö vaikuttaa ostopäätökseen

Koska kyseessä oli raakasuklaan valmistuspaketin testaus, testaajilla oli vankka mielipide myös pakkausten ulkonäöstä. Foodinin pussipakkaus ei vakuuttanut. Ilman testausta vaatimattoman näköinen pussukka olisi jäänyt kauppaan.

- Foodinin paketissa on vähiten ohjeita tai mielenkiintoista tekstiä, joten siksi en ostaisi. Nyt kun kaikki on testattu, Foodin olisi ehdottomasti minun valintani, joten harmi, että paketti ei houkuttele ostamaan, Milla totesi.

- Terveellisyydestä pitää olla mainittu myös paketissa. Terveellisyys on minulle suurin syy ostamiseen.

Milla olisi paketin perusteella ostanut CocoVin tuotteen, koska brändi oli hänelle entuudestaan tuttu nimenä ja paketissa luonnehdittiin monisanaisesti raakasuklaan terveysvaikutuksia. Mutta yllättäen ravintoarvot puuttuivat paketista tyystin. Paketin uudistus joulukuussa korjannee puutteen.

Terveellisyys on minulle suurin syy ostamiseen. - Milla

Ravintoarvotaulukko taas on ensimmäinen asia, johon Sanna ja Jarkko kiinnittävät huomiota ostopäätöstä tehdessään. Ravintoarvot oli kerrottu sekä Leaderin että Foodinin paketissa. Sannan mielestä Foodinin lyhyt ja ytimekäs tekstitys paketin takapuolella oli selkeä. Jarkkoon taas vetosi Leaderin miehekäs ulkomuoto.

- Jos menen kauppaan ja katson kaukaa paketin, niin Leaderin oli mediaseksikkäin ja raflaavin paketti, miehekäs ja sporttinen.

Plussat ja miinukset


Testin voittaja Foodin

 • 420 g, hinta 24,95 €
 • pussi palmusokeroitua kaakomassaa, pussi karpaloita, pussi gojimarjoja (osassa oli mustikoita), pussi mulperirouhetta, kuvallinen valmistusohjesivu, n. 40 paperista konvehtivuokaa
 • markkinoilla 3 vuotta
Raakasuklaan valmistuspaketti Foodin
Foodinin valmistuspaketissa on eniten marjoja. Raakasuklaan valmistuspaketti Foodin Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ helpoin tehdä, vähiten aineiden sekoittamista
+ vakuuttavampaa ja helpompaa, kun suklaamassa oli palasina eikä jauheena
+ parhaat lisukkeet
+ kolme erilaista marjaa toi hyvää koostumusta suklaaseen ja tasapainoa makuun
+ paras maku
+ täyteläinen maku ja koostumus
+ maku lähinnä tavallista suklaata
+ suklaan ulkomuoto kiva, kotitekoisen näköiset
+ vähiten rasvaa ja kaloreita
+ helpot ohjeet, erillinen lappu
+ monia ohjeita, miten marjoja voi lisätä päälle/keskivaiheille tai pilkkoa niitä
+ pakkauksen selkeä takakansi

- liian ohuet muotit, joten oli vaikea laittaa paksua seosta niihin
- paksua suklaata ei voinut kaataa muotteihin vaan piti lusikoida
- suttasi eniten, kun suklaata tippui ohi muottien
- suklaiden ulkonäkö ei ollut kaikista paras
- pakkauksen ulkonäkö ei houkuttele ostamaan
- paketissa vähiten ohjeita tai mielenkiintoista tekstiä
- kuinka kauan pitää olla pakkasessa, olisi voinut selventää vaikka minuuttimäärällä

2. Leader

 • 420 g, hinta 24,90 €
 • pussi jauheseosta (raakakaakaovoi, raakakaakaojauhe, lucuma, carob, kookoksen kukintanektarijauhe, himalajan ruususuola), pussi gojimarjoja, pussi mantelirouhetta, purkki neitsytkookosöljyä, pikkupullo agavenektaria, ohjelehtinen, jossa kuvalliset valmistusohjeet, n. 60 paperista konvehtivuokaa
 • markkinoilla 3 vuotta
Raakasuklaan valmistuspaketti Leader
Leaderin valmistuspaketissa on mantelirouhetta. Raakasuklaan valmistuspaketti Leader Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ seos oli helppo tehdä
+ vetelä massa oli helppo kaataa muotteihin
+ suklaan ulkonäkö hyvä
+ selkeät ohjeet sekä pakkauksessa että sisällä
+ ohjevihkonen, jossa lisää ohjeita
+ tehokkaan näköinen pakkaus, vetoaa miehiin
+ ravintotiedot näkyvissä
+ maininta valmiiden tuotteiden säilyvyydestä

- muotit voivat olla tukevammat
- suklaata ei riittänyt kaikkiin muotteihin
- valmiin suklaan harmahtava pinta, kuin öljy olisi noussut pintaan
- paljon rasvaa
- hieman rasvainen maku sekä koostumus
- maku pistävä mutta parempi kuin CocoVin
- suklaa suli nopeasti käsissä

3. CocoVi

 • 410 g, hinta 24,20 €
 • pussi kaakaovoita, pussi jauheseosta (kaakaojauhe, lucuma, maca, kalaharin suola), pussi gojimarjoja, purkki neitsytkookosöljyä, pikkupullo agavesiirappia, n. 20 muovista suklaamuottia
 • kuvalliset valmistusohjeet paketin takakannessa
 • markkinoilla 6 vuotta
 • pakkaus uudistuu joulukuussa, jolloin kookosöljyn tilalle enemmän kaakaovoita, agavesiirapin tilalle vaahterasiirappi, gojimarjat pois, jauheeseen vaniljaa
Raakasuklaan valmistuspaketti CocoVi
CocoVin valmistuspaketti uusiutuu joulukuussa. Raakasuklaan valmistuspaketti CocoVi Kuva: YLE/Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ tukevat muotit, joihin helppo kaataa
+ muovimuotteja voi käyttää uudestaan
+ vetelä massa oli helppo kaataa muotteihin
+ maku suklainen
+ kumottuina muoteista suklaat olivat tasaisia pinnaltaan
+ selkeä ohje paketin takakannessa
+ paketissa hyvä teksti raakasuklaan ja tavallisen suklaan eroista

- ankeannäköiset muotit, kuin lääkekupit, en tarjoaisi vieraille näistä
- koostumus rasvainen ja hieman rakeinen, ei niin täyteläinen
- maku pistävä
- vain gojimarjat lisukkeena
- paketissa ei ollut ravintoarvoja

Muokattu 2.12.2015: Lisätty linkki videoon.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.