Hyppää pääsisältöön

Vammaisratsastuksessa apuvälineet räätälöidään ratsastajan mukaan

Vammaisratsastus, eli erityisryhmille suunnattu ratsastus on tuttujen ratsastuslajien harrastamista tarvittavien apuvälineiden tai avustuksen kanssa. Vammaisratsastuksessa huomioidaan ratsastajan sairauden tai vamman aiheuttamat erityistarpeet.

Vammaisratsastuksessa korostuu todellinen rakkaus lajiin. Moni on esimerkiksi vakavan onnettomuuden jälkeen noussut takaisin hevosen selkään ja jatkanut itselleen rakasta ja merkityksellistä lajia.

Mahdollisuuksien maailma

Vammaisratsastusta voi toteuttaa niin monella eri tavalla kuin on ratsastajiakin. Matkaratsastus, vikellys ja lännenratsastus ovat helposti vammaisratsastukseen soveltuvia lajeja tavallisen ratsastuksen lisäksi. Myös valjakkoajo voi sopia erityisesti sellaisille henkilöille, joille hevosen selässä pysyminen on hankalaa tai mahdotonta.

Vammaisratsastukseen kuuluu usein olennaisena osana erilaiset apuvälineet. Esimerkiksi satulan erilaiset tukikaaret, pehmusteet tai käsikahvat helpottavat selässä pysymistä niille, joille keskivartalon hallinta on hankalaa.

Ratsastaa voi myös ilman jalustimia, tai vaihtoehtoisesti käyttää kuppijalustinta, turvajalustinta tai kuminauhaa, joka auttaa jalkaa pysymään jalustimessa.

Näkövammaisten kanssa ääniavut, ja kuulovammaisten kanssa erilaiset viittomat helpottavat työskentelyä.

Turvallisuudessa korostuvat yksilöllisyys ja rauhallisuus

Apuvälineitä ja keinoja löytyy moneen lähtöön, mutta niiden tarpeellisuus ja käyttö määritellään jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Huomioon otetaan aina myös hevosen hyvinvointi sekä turvallisuus.

Kilpailussa melkein kaikki apuvälineet ovat sallittuja, kun ne vain ovat merkittyinä ratsastajan luokituskorttiin.

Turvallisuuden ja mukavuuden kannalta myös hevosen ominaisuuksien tärkeys korostuu. Rauhallisen ja vakaan luonteen lisäksi ratsun olisi hyvä olla herkkä avuille ja omata tasaiset liikkeet.

Tavoitteellisuutta ja itsensä ylittämistä kilpailujen kirjossa

Vammaisratsastuskilpailuissa ratsastajat luokitellaan viiteen eri ryhmään, joka määräytyy vamman vakavuuden mukaan, ei siis ratsastustaidon. Kilpailuja järjestetään Suomessa ja maailmalla samoin kuin muitakin kilpailuja, mutta lajin pienuudesta johtuen oleellisesti vähemmän kuin muita ratsastuskilpailuja. Ratsastus on ollut myös paralympialaji vuodesta 1996 lähtien.

Menestyneimpiä suomalaisia kilpailijoita ovat Katja Karjalainen ja Jaana Kivimäki jotka kumpikin jatkoivat ratsastamista vakavasta sairastumisesta tai onnettomuudesta huolimatta. Ulkomaalaisia tähtiä ovat esimerkiksi 10-kertainen paralympialaismitalisti David Lee Pearson, sekä 25-vuotias Natasha Baker.

Teksti Veera Ojola
Kuvissa Jessica Kerttunen ja Ladykiller II

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.