Hyppää pääsisältöön

Edessä lentomatka lasten kanssa? 10 vinkkiä

Poika
Poika Kuva: Shutterstock poika

Yle Vanhemmuus kokosi yhteen vanhempien matkustusvinkkejä.

1. Asenne kuntoon

Lentomatkustaminen lasten kanssa on mukavaa ja helppoa. Väärin. Edessä on hermoja raastava tuskien taival. Lapset, puoliso, lentokenttävirkailijat ja taksikuskit ovat kaikki liittoutuneet sinua vastaan. Hyväksy se. Aseta itsellesi kannustava päämäärä. Tällä matkalla menetän hermoni vain kerran. Kokeile kuinka pitkälle selviydyt.

2. Varaa aikaa

Ei tarvinne perustella. Kelloa vilkuileva vanhempi tartuttaa stressin lapsiin ja vóila.

3. Vältä jonottamista

Hoida lennolle kirjautumiset ja matkatavarat netissä ja kentän automaateilla. Vältä viimeiseen asti jonottamista lasten kanssa. Kasaa passit ja muut matkapaperit yhdelle ihmiselle, joka hoitaa jonotuksen ja pakollisen tiskillä asioinnin. Toinen vanhempi hoitaa lapset ja liittyy seuraan, jahka homma on selvä.

4. Jätä kestovaipat kotiin

Jos lapsi on oppinut vastikään kuivaksi, pistä silti vaippoihin. Turvavyövalon syttyessä palamaan lapsi ei muodosta poikkeustapausta. Unohda hetkeksi kestovaippaluomuekologisuus ja käytä normivaippoja. Matkustat lentämällä. Pilaat joka tapauksessa luontoa. Kestovaippasirkuksella pilaat vielä muidenkin matkustajien reissun.

5. Panosta murkinaan

Lasten hampaat ja terveyden voi hetkeksi unohtaa. Anna heidän syödä mitä haluavat. Naposteltavat kannattaa pakata käden ulottuville pieniin rasioihin, jotta lasten tarjoilu voi alkaa jo ennen lentokoneen tarjoilua. Juominen ja jauhaminen helpottavat korvaoireita laskun ja nousun aikana.

6. Lelu- ja viihdearsenaali iskuun

Lapset ovat heikkoina audiovisuaalisiin ärsykkeisiin. Käytä tätä hyväksi. Muista tarkistaa läppärin akku ennen lähtöä. Osta kentältä uudet väritys- tai tehtäväkirjat. Suosikkilelut ja -kirjat pakataan luonnollisesti mukaan. Säännöstele viihdykkeiden määrää matkan keston mukaan.

7. Tarjoa korvatulppia

Huutava lapsi ärsyttää kanssamatkustajia. Tarjoa heille korvatulppia. Harva niitä vastaan ottaa, mutta eleellä heruu sympatiapisteitä.

8. Pyydä lentoemänniltä apua

Vessareissut ovat hankalia, varsinkin jos joutuu vahtimaan kahta lasta yhtä aikaa. Pyydä rohkeasti apua henkilökunnalta. Halpalentoyhtiöiden lentoemännät ja stuertit ovat monesti teini-ikäisiä mörököllejä, mutta kyllä hekin hetken lapsen kanssa pärjäävät.

9. Lennä öisin

Yöllä uni maittaa. Mitä suuremman osan matkasta lapsi on poissa tajuistaan, sen parempi.

10. Osta suorat lennot

Säästät hermoja.

Millä niksillä sinä helpotat lastesi matkantekoa?

Keskustelusäännöt

Kommentit