Hyppää pääsisältöön

Ensin Muffler, nyt L.A.O.S: popraitoja tuottava konemuusikko ei ole enää harvinaisuus

Konemuusikot ovat 2010-luvulla alkaneet rikkoa genrerajoja.

L.A.O.S:in JeyEm eli Jani Saastamoinen kuvassa toinen vasemmalta.

Suomalaiset konemuusikot liikkuvat pääasiassa oman piirinsä sisällä. 2000-luvun alussa he tuottivat vain omia ja toistensa kappaleita eli pysyivät uskollisena musiikkityylilleen. Tuolloin ainoa poikkeus oli Jaakko Salovaara eli JS16, joka tuotti konemuusikkojen lisäksi muun muassa Bomfunk MC's -yhtyettä.

Salovaara oli kuitenkin edelläkävijä. Nyt ilmiö on yleisempi, ja uusia konemusatuottajanimiä on ilmestynyt myös muiden musiikkityylin edustajien taustavoimiin.

Esimerkiksi 2010-luvulla konemuusikko Muffler tuotti erilaisia musiikkityylejä jazzista ambientiin yhdistelevää Rinneradiota. Tuorein tapaus on drum’n’bass-nelikko L.A.O.S:in JayEm eli Jani Saastamoinen, joka tuotti YleX:n Ensinäytössä olleen Katti Meun kappaleen Kädet ilmaan. Biisi on poppia, mutta sen melodiasta kuulee myös konemusiikista tuttuja elementtejä digitaalisesti luodusta bassojumputuksesta alkaen.

- Olen aina tehnyt kaikenlaista musiikkia. Katti Meu on kaveripiirissäni, ja ajattelimme, että kokeillaan, Saastamoinen sanoo DJ Orionin ohjelmassa.

Saastamoinen on huomannut, että konemuusikot eivät enää ole yhtä kapeakatseisia sen suhteen, millaista musiikkia tekevät tai tuottavat kuin ennen. Nykyään ilmapiiri on tuottajan mukaan avoimempaa.

Saatamoinen kertoo, että kaikenlaisen musiikin tekeminen kehittää häntä artistina. Näin kävi myös Katti Meun tuottamisen aikana.

- Tuollainen prosessi antaa L.A.O.S:ia ajatellen energiaa ja uusia ideoita, Saastamoinen sanoo.

Kuuntele alta Saastamoisen haastattelu ja ja L.A.O.S:in XmiX noin kohdasta 01:00:01 alkaen.

Lue myös:

Super8 & Tabilta uutta musiikkia – levy-yhtiön vaihto ihmetyttää faneja

Perjantain XmiX:ssä vieraili K-System: Lämmittelyä ensi viikon superiltaa varten

DJ Proteukselta uutta musaa pitkän tauon jälkeen – kuuntele XmiX

DJ Milla Lehdon toinen alias on C.A.T. – "Soitin naamiaisissa kissanaisen asussa, ja siitä se ajatus sitten lähti"