Hyppää pääsisältöön

Kun ei ole varaa omaan perheeseen

”He ovat puuttuva palanen”, sanoo Glenn Fajardo ja selaa kännykästä esiin vaimonsa ja lastensa kuvat.

Fajardo muutti Suomeen työn perässä - siivoojaksi, mutta hänen perheensä on yhä Filippiineillä. He ovat juuri saaneet kielteisen päätöksen perheenyhdistämisestä. Syy on hänen liian matala palkkansa.

Hänen minimipalkkansa on 1580 euroa brutto. Maahanmuuttoviraston asettamaan neljän hengen perheen toimeentulorajaan yltääkseen Glennin olisi tienattava 2 600 euroa nettona eli verojen jälkeen.

Filippiineiltä, Vietnamista, Venäjältä ja muista EU:n ulkopuolisista maista Suomeen tullaan usein matalapalkka-aloille kuten siivoojiksi, kokeiksi tai hoitohenkilökunnaksi. He ovat usein saaneet epämääräisen lupauksen, että he voivat tuoda myöhemmin perheenjäsenensä Suomeen.

Tarinat epäonnistuneista perheenyhdistämisistä ovat liiankin tuttuja Filippiinit seura ry:n puheenjohtajalle Meg Sakilayan-Latvalalle.

”Totta kai jos ihminen lähtee muualle töihin, se on se ainoa asia mitä hän miettii. Että miten voisin tuoda perheeni luokseni ja eläisimme yhdessä, vaikka esimerkiksi Suomessa. Nämä tarinat ovat niin surullisissa”, Sakilayan-Latvala sanoo.

Toimeentuloedellytyksestä säädetään ulkomaalaislaissa, ja se koskee kaikkia EU:n ulkopuolisista maista tulevia paitsi pakolaisia. Laissa ei summia mainita, mutta tulorajat määritellään Maahanmuuttoviraston ohjeistuksissa.

Periaate on, että Suomeen tulevat eivät joudu elämään toimeentulotuen varassa. Käytännössä järjestelmä tekee matalapalkka-alojen maahanmuuttajien perheenyhdistämisen erittäin vaikeaksi.

Maahanmuuttajien työmarkkinoita tutkineen sosiologian apulaisprofessorin Lena Näreen mielestä tulorajat pitäisi määritellä todellisten palkkatasojen mukaan.

”Perheenyhdistämisen tulorajat ovat niin korkeat, että jos samaa periaatetta sovellettaisiin suomalaisiin lähihoitajiin tai suomalaisiin siivoojiin tai kehen tahansa keskivertopalkkaa alempaa palkkaa nauttivaan henkilöön niin heillä ei silloin olisi oikeutta perheeseensä.”

Kommentit